Švedski stol

Ministarstvo tvrdi – Nesavjesnim i nezakonitim ponašanjem Grad Mostar oštetio ugostitelje

''Svi subjekti nadzora dovedeni su u ovu situaciju isključivo zbog nesavjesnog i nezakonitog rada Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara'', navode iz Ministarstva
Gospodarstvo / Turizam | 07. 11. 2023. u 10:45 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom obavljanja redovnih poslova županijska turističko-ugostiteljska inspekcija na području pod ingerencijom Grada Mostara zatekla je određeni broj poslovnih subjekata koji bez valjanih rješenja pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu – vrste Sobe u domaćinstvu, potvrđeno je za Bljesak.info iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ.

Navedenim subjektima nadzora, nadležni županijski inspektori zabranili su obavljanje predmetne djelatnosti do pribavljanja valjanog rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u skladu sa Županijskim zakonom.

Nesavjesno i nezakonito postupanje

''Bitno je napomenuti da su svi subjekti nadzora dovedeni u ovu situaciju isključivo zbog nesavjesnog i nezakonitog rada Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara odnosno isti su posjedovali rješenja koja im je na osnovu njihovog zahtjeva izdao Odjel postupajući po odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti Federacije BiH i Pravilnika o razvrstavanju, minimalnim uvjetima i kategorizaciji ugostiteljskih objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu F BiH iako Hercegovačko-neretvanska županija odavno ima Županijski zakon) kojim je dio poslova u oblasti ugostiteljstva prenio na jedinice lokalne samouprave samim tim i na nadležne službe Grada Mostara'', navode iz Ministarstva.

Naglašavaju da je županijski Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti normativni akt HNŽ koji je po točno određenom postupku donio zakonodavni organ - Skupština HNŽ i njegova je primjena obavezujuća na području HNŽ bez izuzetaka.

Dodaju kako su se, iz njima nepoznatog razloga i bez utemeljenja u zakonodavstvu, nadležne službe Grada Mostara u predmetnim su se slučajevima izuzele od te obaveze.

''Takvim nesavjesnim postupanjem, potpuno ignorirajući postojanje Županijskog zakona i provedbenih akata donesenih na temelju istog, Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara nesumnjivo je nanio štetu predmetnim ugostiteljskim subjektima kršeći njihovo pravo na valjano i zakonito rješenje, a prekršene su i odredbe člana 67. stav (1) Ustava HNŽ kojim je propisana nadležnost lokalne (u ovom slučaju gradske) uprave za poslove koji su joj preneseni Županijskim zakonom'', navode.

Švedski stol

Ističu kako je ono što cijelu situaciju čini dodatno neobičnom činjenica da je inspekcijskim nadzorima utvrđeno ne samo zaobilaženje i kršenje Županijskog zakona nego i nedosljedno i kontradiktorno postupanje Odjela kada je u pitanju primjena zakonodavstva iz oblasti ugostiteljske djelatnosti.

''Odjel za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara i županijskom i federalno zakonodavstvo tretira kao 'švedski stol' – od slučaja do slučaja, primjenjuje se i jedan i drugi zakon usudimo se reći kako kome i kad odgovara. Primjera radi, u slučaju ugostitelja koji posluju u objektima bez pravosnažnog odobrenja za gradnju, Odjel ispravno primjenjuje Županijski zakon te takvim ugostiteljima u skladu sa članom 46. izdaje privremena rješenje o kategorizaciji ugostiteljskih objekata za smještaj. Zanimljivo, federalni zakon ne poznaje institut „privremenog rješenja“?!? S druge strane, ugostiteljima koji posjeduju pravosnažna odobrenja za gradnju objekata izdaju se rješenja o kategorizaciji ugostiteljskih objekata za smještaj neosnovano primjenjujući odredbe federalnog zakona i federalnih provedbenih propisa odnosno potpuno se ignorira činjenicu da Odjel ima obavezu primjene Županijskog zakona i na osnovu njega donesenih provedbenih propisa'', navode za Bljesak.info iz Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ.

Upit Gradu

Dodaju kako im sve navedeno daje dovoljno argumenata da preispitaju rad Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara odnosno da Ministarstvo u skladu sa ovlastima izvrši upravni nadzor nad primjenom Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i provedbenih propisa na što su i 9. listopada upozorili Gradonačelnika Mostara.

O svemu smo 26. listopada poslali upit i Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara iz kojeg se do zaključenja teksta nisu očitovali.

Kopirati
Drag cursor here to close