Sindikat Grada

Nakon pitanja - Grad Mostar poslao odgovore o plaćama

Nakon neuspjelog medijskog upita i neprihvatljivog odgovora koji smo dobili na upit, poslali smo i zahtjev za pristup informacijama o pitanju neusklađenosti osnovice zaposlenika Gradske uprave.
Gospodarstvo / Posao | 07. 11. 2023. u 11:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni Sindikat državnih službenika i namještenika Grada Mostara nam je odgovorio na postavljena pitanja, o neusklađenosti osnovice po kojoj se obračunava plaća uposlenih i o djelovanju sindikata, nakon što smo poslali zahtjev za pristup informacijama.

Nakon neuspjelog medijskog upita Ivana Marić, šefica Službe za gospodarstvo Grada Mostara i predsjednica Sindikalne organizacije Grada Mostara prošli mjesec umjesto da nam odgovori na pitanja poslala je set protupitanja o plaćama naše privatne tvrtke, o našem poslovanju, ugovorima i sindikatima.

Zanimalo nas je je li od siječnja do kraja ožujka 2023. plaća u Gradskoj upravi isplaćivana na temelju Sporazuma koji je vrijedio za vremensko razdoblje 1. rujna do 31. prosinca 2022. godine. Osnovica za obračun plaće bila je 386,62 a što obuhvaća sukladno zakonskim propisima osnovicu u visini od 330 s kojom se množe korektivni faktor 1,052 i bod u visini od 1,06. Čini se kako, umjesto da isprave grešku i usklade se s propisima, sindikat svjesno i s namjerom oštećuje uposlene kojima se isplaćuju manji iznosi, a što opet može rezultirati novim tužbama kao što je to bilo s pogrešno zaključenim ugovorima za razdoblje od 2016. do 2021. godine.

Konačno - odgvor

''Od 1.1. do 31. 3. 2023. godine osnovica za obračun plaće iznosila je 347,37KM (330KM*1,05263); bod za obračun plaće iznosio 1,113. Od 1. 4. do 30. 6. 2023. godine osnovica za obračun plaće ostala je nepromijenjena (347,37 KM) Bod za obračun plaće iznosio je 1,202. Osnovica za obračun plaće za period od 1.7. do 31. 12. 2023. godine je 405, 26KM (385KM*1,05263); bod za obračun plaće: 1,00. Također gradsko vijeće grada Mostara usvaja i verificira osnovicu za obračun plaće i boda'', navodi se u odgovoru Sindikalnog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Grada Mostara.

Na upit zašto osnovica nije usklađena s Federalnom razinom u siječnju i je li se u travnju, prilikom potpisivanja novog sporazuma osnovica izjednačila s federalnom i podigla za prvih šest mjeseci, iz Sindikata nam je je rečeno kako zakonskim propisima nigdje nije utvrđena obveza usklađivanja osnovice za obračun plaća.

''Sporazum o obračunu plaće za period 1. 1. do 30. 6. 2023. je potpisan 7.10. 2022. godine u vrijeme priprema proračuna grada Mostara za 2023. godinu, u trenutku kada nije bilo sporazuma na razini federacije i isti je anektiran na način kompenziranja u obračunu plaća u drugom tromjesečju 2023. godine a zbog kašnjenja donošenja proračuna za 2023 godinu. Zakonskim propisima nije nigdje utvrđena obveza usklađivanja osnovice za obračun plaća s federalnom, već se ista dogovara sukladno visini planiranih i raspoloživih proračunskih sredstava'', rečeno je u odgovoru.

Suradnja sindikata

Na pitanje o načinu oglašavanja Sindikata o dogovorima s poslodavcem, rečeno je kako sindikalno vijeće grada Mostara redovno i na dnevnoj bazi praktično upoznaje svoje članstvo kao i sve državne službenike i namještenike putem info deska aplikacije grada Mostara.
Na pitanje Surađuje li Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Grada Mostara sa Sindikatom vatrogasaca na čijem je čelu Marinko Petric, rečeno je kako u Gradskoj upravi Grada Mostara ravnopravno egzistiraju dva reprezentativna samostalna sindikata Sindikat državnih službenika i namještenika Grada Mostara i Sindikat vatrogasaca, koji zajedno čine Sindikalno vijeće Grada Mostara.

''Oni službeno pregovaraju i imaju dijalog s poslodavcem, također, sporazumi o obračunu plaća potpisuju se od strane oba sindikata i od strane poslodavca. Svaki od sindikata ima svoja tijela i samostalna su i neovisna u svom djelovanju. A u svom radu svakako su naslonjeni na koordinaciju sindikata HNŽ-a i na samostalni sindikat državnih službenika i namještenika FBiH'', navodi se u odgovoru.

Suradnja ova dva sindikata je, navodi se u odgovoru, redovita ''s obzirom na naprijed istaknuto da zajedno čine vijeće Mostara kojim zajednički nastupaju prema poslodavcu''.

Ovaj odgovor u prvom pokušaju dobivanja informacija postao je napad, pa da podsjetimo tada nam je odgovoreno : ''Obzirom da već imate neke informacije iz Vama 'pouzdanih izvora', ne vidim razlog našeg očitovanja. Iz svih dosadašnjih objava bili ste nekorektni i plasirali polu informacije, kako ih ne bi drugačije nazvala'', napisala je tada Marić zaboravljajući kako poluinformacije nastaju tako što se umjesto transparentnosti javnosti daje šutnja.

Oglasio se i gradonačelnik

Iako se radi o javnoj službi i javnim službenicima, čiji bi rad i ono za što ih porezni obveznici plaćaju trebalo biti javno i transparentno, iz sindikata su se čudili zašto se zanimamo baš za njih, iako smo medij sa sjedištem u Mostaru, a na ovaj problem su nam se žalili pojedini uposlenici Grada, koji u svojim strukturama nisu dobivali odgovore.

Nakon neumjesnog odgovora, odnosno pitanja, reagirala je i medijska profesionalna zajednica, ali i gradonačelnik Mostara Mario Kordić koji je rekao da je neprihvatljivo od bilo kojeg zaposlenika javne uprave, pa tako i predsjednice sindikata neprimjereno komunicirati prema predstavnicima javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close