Nije loše

Brojke pokazuju: Oporavlja se turizam u Srpskoj

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, prošle godine je RS posjetilo 295.038 turista, dok je ostvareno 748.275 noćenja.
Gospodarstvo / Turizam | 02. 02. 2022. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republiku Srpsku je tijekom prošle godine posjetilo 55,1 posto više turista u odnosu na 2020, a ekonomisti smatraju da su blage mjere zbog pandemije koronavirusa, ali i niske cijene utjecale da se ovaj broj uveća.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, prošle godine je RS posjetilo 295.038 turista, dok je ostvareno 748.275 noćenja.

"Svjetska turistička organizacija objavila je da je svjetska turistička industrija u 2021. godini ostvarila rast od četiri posto u odnosu na 2020, dok je taj rast u Republici Srpskoj iznosio 55,1 posto kada su u pitanju dolasci turista, odnosno 40,8 posto kada se govori o noćenjima turista", naveli su u Zavodu.

Više domaćih turista 

Dodaju da je i u Republici Srpskoj turizam bio među najpogođenijim industrijama i podsjećaju da je u odnosu na 2019. godinu, koja je bila rekordna, broj dolazaka turista manji za 26,3 posto, dok je broj noćenja manji za 23,1 posto.

Inače, najveći broj noćenja tijekom 2021. godine ostvarili su turisti iz Srbije, i to 119.460, iz Hrvatske 43.616 te Slovenije 19.313.

"Zabilježeno je 3.667 turista iz SAD, 1.389 iz Izraela i 1.242 iz Kine. Kada je riječ o podjeli na domaće i strane turiste, domaći turisti su u 2021. godini ostvarili 478.830 noćenja, od čega najviše u banjskim mjestima - 231.076, dok su strani turisti ostvarili 269.445 noćenja, od čega najviše u ostalim turističkim mjestima 142.129, a potom u planinskim mjestima 65.079", navodi se u podacima.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista SWOT, kazao je za "Nezavisne" da je lako zaključiti da su mjere koje su kod nas bile dosta liberalne na neki način privukle posjetitelje iz inozemstva. 

"To su pogotovo turisti iz zemalja okruženja, koji su nam jezički, kulturološki, ali i u smislu potrošačkih navika slični. Oni su u Republici Srpskoj vidjeli mogućnost da se dobro provedu, a ono što je bitan faktor jeste da smo u odnosu na neke druge alternative dosta povoljniji", naveo je Grabovac.

Jeftinija opcija 

Dodao je da je utjecalo i povećanje nivoa turističke ponude u zadnjih nekoliko godina.

"Primjećuje se povećan broj kapaciteta, ljudi koji iznajmljuju stan na dan, broja hotela i nekih drugih sadržaja. Također, turističke organizacije i lokalne zajednice su uradile dosta toga da se osmisle neki atraktivni sadržaji i programi koji bi privukli turiste", kazao je Grabovac.

Ekonomist Aleksandar Ljuboja ističe da je turizam industrija koja je imala konstantan rast prije pandemije koronairus.

"Pandemija je pomogla i da se naši turisti okrenu domaćim destinacijama i da novac ostaje kod nas kroz turističke vaučere. Mi smo dokazali da imamo neke stvari koje treba još malo da izbrusimo i da je turizam jedna od naših, koliko god to mi podcjenjivali, gospodarskih grana koja može da doprinosi tihom izvozu i generiranju većeg broja usluga, osim robe, i doprinosi većem bruto proizvodu", pojasnio je Ljuboja.

Istaknuo je da je ovaj rezultat postignut i izazvan okretanjem jednog broja domaćih turista te turista iz okruženja koji su prepoznali da je RS relativno sigurna zemlja kada su u pitanju pandemija, sigurnost, ali i da su jeftini turistički proizvodi.

"Ovo za mene nije iznenađenje, ali moramo još više da radimo na tome, da ulažemo u turizam i mislim da imamo mogućnost da još više napredujemo", zaključio je Ljuboja.

Kopirati
Drag cursor here to close