Samo opušteno

Dok se regija ključa, kod nas opušteno - na veliko zadovoljstvo zimske turističke industrije

Dok većina europskih zemalja nameće nova ograničenja kako bi obuzdala širenje omikron varijante koronavirusa, Bosna i Hercegovina ima relativno opušten pristup zarazi u regiji
Gospodarstvo / Turizam | 12. 12. 2021. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Gužva na Jahorini

Dok većina europskih zemalja nameće nova ograničenja kako bi obuzdala širenje omikron varijante koronavirusa, Bosna i Hercegovina ima relativno opušten pristup zarazi u regiji, na veliko zadovoljstvo  zimske turističke industrije.

Prošlog tjedna tisuće skijaša iz cijele zemlje te drugih država Balkana i Europske unije sretno su krivudali kroz svježi snijeg na planinskim obroncima BiH nakon službenog početka skijaške sezone 4. prosinca, javlja agencija AP.

Većina skijališta na Balkanu bila je otvorena i tjedan dana prije, ali s mnogo strožim odnosom u vezi kapaciteta i ograničenja pristupa uzrokovanih pandemijom.

Na planinama Jahorini i Bjelašnici, u blizini glavnog grada Sarajeva, domaćina Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, pred skijaškim liftovima su se formirali dugi, zbijeni redovi, dok su se domaći i međunarodni gosti okupljali u kafićima i u zatvorenom i na otvorenom, a bilo je i noćnih glazbenih koncerata.

Gosti koji u BiH dolaze iz zemalja Europske unije, osim iz Hrvatske, za ulazak u zemlju moraju imati negativan PCR test obavljen prije polaska i dokaz o cijepljenju ili preboljenju covida-19. Od tog pravila izuzeti su građani Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

No, nakon što osoba uđe u BiH, od nje se više ne traži da predočava dokaz o cijepljenju, nedavnom oporavku od oboljenja ili svježe obavljenom negativnom testu da bi pristupila skijaškim stazama, restoranima, kafićima ili kulturnim sadržajima.

Poduzeti su i dodatni koraci kako bi se zadovoljile specifične potrebe gostiju u vezi s pandemijom.

"Imamo vlastiti laboratorij za PCR testiranje i gosti kojima je potreban negativan test za povratak u svoju zemlju mogu uzeti uzorke u svojim sobama", kaže Dejan Ljevanić, generalni direktor Jahorine.

Odmaralište također jamči povrat novca vlasnicima skijaških karata u slučaju da se zaraze, dodao je.

BiH, koja je u potpunosti cijepila tek nešto više od 24 posto od svojih 3,3 milijuna stanovnika, bilježi dnevno oko 600 novih slučajeva zaraze i 30 smrtnih slučajeva od covida-19. U cijeloj pandemiji je ukupno zabilježeno više od 12.900 smrtnih slučajeva.

Većina zemalja u blizini BiH, od kojih sve imaju značajno veće stope cijepljenja, bilježe brzi porast dnevnih infekcija i uvode strožija ograničenja u svakodnevnom životu.

U Češkoj i Slovačkoj, dvjema članicama EU, odnedavno se bilježe rekordne dnevne brojke infekcija, a Slovačka je još k tome i u nacionalnoj karanteni.

U Hrvatskoj i Sloveniji, također članicama EU, uvedene su obvezne covid-potvrde za pristup mnogim javnim prostorima.

U Srbiji su ove jeseni grobari u Beogradu morali svaki tjedan raditi jedan dodatni dan kako bi pratili stopu smrtnih slučajeva od covida-19, piše Associated Press.

"Stvari kod kuće idu nizbrdo što se virusa tiče, ali ovdje se čini da ga nema", rekao je Mili Planinčić iz Hrvatske, dok se spremao spustiti niz skijašku stazu na Jahorini.

Kopirati
Drag cursor here to close