"Diaspora Invest"

USAID otvorio pozive za grant program, podršku u izvozu i ljetne prakse za mlade

Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava USAID projekta "Diaspora Invest" otvoren je do 1. travnja 2024. godine i dostupan je za kompanije (d.o.o./d.d.) koje su registrirane u posljednje tri godine, a imaju poslovnu vezu sa dijasporom.
Gospodarstvo / Promo | 25. 03. 2024. u 09:00 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog projekta "Diaspora Invest" nastavlja podržavati brojne aktivnosti povezivanja bosanskohercegovačkog iseljeništva s biznisima u domovini. Potvrđuju to i tri nova poziva za grant sredstva, podršku u pristupu međunarodnim tržištima i za ljetne prakse za mlade iz dijaspore.

Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava USAID projekta "Diaspora Invest" otvoren je do 1. travnja 2024. godine i dostupan je za kompanije (d.o.o./d.d.) koje su registrirane u posljednje tri godine, a imaju poslovnu vezu sa dijasporom. Program je predstavio Karl Wurster, direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID-a u Bosni i Hercegovini.

"Grant program omogućava jednoj kompaniji da dođe do sredstava u iznosu od 70.000 KM za nabavku stalnih sredstava, ulaganje u opremu i razvoj. Svjedoci smo da se kroz projekt Vlade Sjedinjenih Američkih Država “USAID Diaspora Invest” ta podrška vraća. Na svaku marku bespovratnih sredstava, vidimo višestruki povrat kroz investicije dijaspore. Ta sredstva su pokretač uspješnih ulaganja, a cilj je dodatno ohrabriti priliv novih ulaganja iz dijaspore u ovu zemlju", zaključio je Wurster.

Aplikacija je jednostavna, a uz adekvatnu pripremu dokumentacije, ista se može popuniti za manje od 15 minuta, i to na linku www.grant.diasporainvest.ba. Pored ovog programa, danas smo imali priliku saznati i za aktivnosti koje su fokusirane na sve kompanije u BiH, bez obzira na to jesu li povezane s dijasporom. Riječ je o pozivu za podršku izvozu i izlasku na međunarodno tržište.

"U suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Gospodarskom komorom FBiH i Privrednom komorom RS, USAID projekt "Diaspora Invest" organizira posjete posrednika za izvoz iz bosanskohercegovačke dijaspore koji će imati priliku pružiti informacije, podršku i kontakte domaćim kompanijama tamo gdje prepoznaju mogućnost za suradnju i uvezivanje. Poziv za ove kompanije je otvoren do 15. travnja 2024. i svi zainteresirani se mogu prijaviti na https://bit.ly/export-diaspora", dodaju iz Projekta.

Ovaj oblik podrške je vezan za organizaciju treninga, procjenu kapaciteta kompanije i prikupljanje ponuda te izradu preporuka za osiguranje većeg stupnja spremnosti kompanije za izlazak na strana tržišta.

"Kroz program je prošlo već 20 kompanija, od kojih je velika većina nastavila suradnju s posrednicima iz dijaspore, a rezultati su već vidljivi. Vjerujemo da ova točka spajanja i kontakt može značiti mnogo za naše kompanije na terenu. Zbog toga ćemo o ovim prilikama razgovarati ponovo i na info sesiji 8.4. u 10 sati u Mostaru", napominju.

Da prilika ne nedostaje i za mlade iz dijaspore, potvrđuje i USAID-ov otvoreni poziv za WelcomeBack 2024, putem kojeg vraćaju mlade ljude iz inostranstva uz sufinanciranje poslovne prakse u domaćim kompanijama u BiH.

"WelcomeBack omogućava sufinanciranje karte i osiguranje naknade za rad u najboljim kompanijama u Bosni i Hercegovini, te predstavlja jedinstvenu priliku putem koje možemo okrenuti trendove kretanja mladih u drugom pravcu. Poziv je otvoren do 30. ožujka 2024., a prijaviti se mogu članovi dijaspore, lica koja su najmanje 3 godine u posljednjih 5 godina provela u inostranstvu. Prijavite se na https://bit.ly/usaidwelcomeback2024", zaključuju.

Poziva i prilika ima, pa vrijedi kontaktirati naše iseljeništvo. "Zašto domovina ne bi bila Vaša naredna poslovna destinacija", s razlogom poručuje tim USAID projekta "Diaspora Invest".

Kopirati
Drag cursor here to close