Sponzorirani članak

Četiri iznenađujuća benefita nikotina

Jedina sveprisutna priča o nikotinu je ona u kontekstu cigareta, ali ovdje nabrajamo i nekoliko drugih načina na koje se nikotin može koristiti i zapravo biti koristan.
Gospodarstvo / Promo | 13. 09. 2019. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odmah da razjasnimo: cigarete su štetne. Ali zbog činjenice da je nauci veoma teško dokazati stvari izvan svake sumnje, znanstvenici i novinari uvijek kažu istu stvar – na primjer: suhomesnati proizvodi ili nedostatak tjelesne vježbe „može” povećati rizik po zdravlje. Cigarete će definitivno povećati rizik. 

S druge strane, nikotin nije isto što i cigareta, iako se uglavnom poistovećuje. Nikotin je sastavni dio biljke duhana, ali treba znati da ga u manjim količinama ima i u patlidžanu i paradajzu. Nije bez rizika, izaziva ovisnost, ali ono što cigarete čini toliko opasnim zapravo je proces sagorijevanja duhana i formiranja više od 6 hiljada spojeva od kojih su mnoga kancerogena. Nikotin nije među njima.

Zbog toga se pojavljuju alternativna rješenja, poput IQOS uređaja koja zagrijavaju a ne sagorijevaju duhan, i time oslobađaju sličan nivo nikotina, ali drastično manju količinu štetnih čestica. Ni ovakvi proizvodi nisu bez rizika, ali je naučno dokazano da im je štetnost manja od klasičnih cigareta.

Jedina sveprisutna priča o nikotinu je ona u kontekstu cigareta, ali ovdje nabrajamo i nekoliko drugih načina na koje se nikotin može koristiti i zapravo biti koristan.

Nikotin bi mogao pomoći u liječenju Parkinsonove bolesti

Epidemiološki podaci ukazuju da nikotin pozitivno djeluje na receptore u mozgu tamo gdje se pojavljuje neuronsko oštećenje, koje izaziva dobro poznati tremor, tako što obnavlja te ćellije. 

Nikotin može povećati funkcije mozga kod ljudi sa smanjenim kognitivnim sposobnostima

Primjećeno je da nikotin smanjuje gubitak neurona koji proizvode dopamin u mozgu, a što je jedini razlog zašto bi se koristio za liječenje Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. To ne znači da nikotin sam po sebi može prevenirati Alzheimerovu bolest, ali je pretpostavka da će on povećati nivo pažnje i funkciju pamćenja kod pacijenata kod kojih je već nastupio rani gubitak pamćenja. 

Mogao bi pomoći kod depresije 

Naučnici smatraju da nikotin mijenja aktivnost kortikalne mreže tako da preusmjerava aktivnost izvjesnih intrizičnih mreža u mozgu na vanjske uticaje, a manje na ununtrašnje. Mozgovi osoba koje pate od depresije se često smatraju da se više bave „unutrašnjošću” nego zdravi mozgovi, što je jedan od razloga zašto oboljeli opsesivno razmišljaju o svojim prošlim greškama i očajavaju zbog budućnosti. Terapija i medikamenti pomažu umiriti ove hiperaktivne mreže, a nikotin ima ulogu u stvaranju ekstrovertnijih kvaliteta i smanjenja introvertnih, kao još jedno oružje u borbi protiv depresije. 

Nikotin može povećati stupanj pažnje 

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Sussex je pokazalo da nikotin može imati mali, ali značajan učinak na poboljšanje stvaranja memorije, na mogućnost prisjećanja informacija tokom kratkog vremenskog perioda, kao i na mogućnost zadržavanja pažnje i budnosti. 

Kamo dalje

Teško je pričati ovako o nikotinu. Ta riječ je nabijena emocijama i političkim konotacijama, i mnogi zakonodavci i akademici opravdano teško razlikuju ovu priču od bolje dokumentiranih posljedica pušenja. Nikotin postoji izvan cigareta, i iako i kao takav izaziva ovisnost, njegovim potencijalnim benefitima se mora obratiti ozbiljna pažnja. A ako ima jedna stvar koju smo naučili iz historije medicine, to je da se često pomoć nalazi na mjestima gdje je najmanje očekujemo. 

Kopirati
Drag cursor here to close