Ne žele ključ u bravi

Nargila barovi protiv Zakona: Nargila nije nikotinski proizvod

Odluka o svrstavanju nargile – vodene lule u nikotinske proizvode donesena je ne u interesu građana, nego uskih interesnih sfera, navodi se u priopćenju.
Gospodarstvo / Posao | 06. 07. 2018. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Već godinama gledamo kako vladajuće strukture u našoj državi nemaju sluha za svoje građane i kako svoje odluke donose na osnovu vlastitih interesa. Posljednji primjer je svrstavanje vodene lule / nargile kao nikotinskog proizvoda i izjednačavanje sa cigaretama'', navodi vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile.

Podsjetimo, na posljednjoj sjednici Vlada FBiH je utvrdila prijedlog Zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

''Dogodilo se upravo to čega smo se bojali, pored brojnih pisama namjere, pokušaja da se nađe zajednički pravac, dokaza koji nepobitno ukazuju na suprotno od onog što je u Prijedlogu Zakona navedeno, sastanka sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, na kojem nam je obećano da će se Zakon uskladiti na način da nitko ne bude oštećen, te nizom drugih aktivnosti, dovedeni smo u situaciju da nijedan naš prijedlog, niti primjedba nije razmatrana niti uvrštena u Prijedlog Zakona'', rečeno je iz Udruge vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile – vodene lule.

Ispred Udruge tijekom kampanje da se nargile ne izjednače sa cigaretama te jednim, jedinstvenim, zakonom zabrane, se kako kažu, nisu borili podmićivanjem državnih službenika, niti prljavom kampanjom ispunjenom lažima, nego su se kako kažu borili činjenicama i podacima.

''Nargila barovi u BiH trenutno zapošljavaju veliki broj ljudi različitih profesija, koji donose svaki mjesec plaću svojim obiteljima i uplate po osnovu socijalnih i zdravstvenih doprinosa državi. Vodena lula / nargila nije nikotinski proizvod i kao takav ne može biti dio prijedloga Zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda. Već godinama radimo pod posebnom prismotrom inspekcija državnih, federalnih, županijskih i općinskih nivoa, koje dolaze samo sa interesom da se pronađu ikakvi razlozi da se zatvore nargila barovi, i bez obzira na sve, nastavljamo sa svojim radom unutar postojećih zakonskih okvira, tražeći ne podršku države, već samo priliku da radimo i zaradimo'', navode iz Udruge, ističući da država treba promovirati i podržavati ekonomiju, a ne sustavno je uništavat.

''Sa donošenjem Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, dovodi se do ukidanja svih nargila barova u FBiH, te uništavanja velikog broja radnih mjesta, što će dovesti do dugoročnih posljedica po ekonomiju, odlazak mladih i produbljivanjem nepovjerenja koje već postoji od strane građana prema vlasti. Odluka o svrstavanju nargile – vodene lule u nikotinske proizvode donesena je ne u interesu građana, nego uskih interesnih sfera, kojima je plaćeno od strane onih kojima je stalo da pokupe jeftine političke bodove u jeku, sad već, konstantne predizborne kampanje koja se vodi non stop u BiH, bez obzira koja je godina'', kažu iz Udruge, ističući da su spremni djelovati zajedno s državom, da se uredi njihova djelatnost, unutar podzakonskih akata, te u skladu sa istim, podržava uvođenje rigoroznih kazni za objekte i odgovorne osobe  koji omogućavaju konzumiranje nargile – vodene lule maloljetnim osobama uvođenje posebne atestirane ventilacije u nargila barove, formiranje registra uvoznika, vrsta, firmi i proizvođača smjese za nargilu koje će rezultirati uređenijem tržištu, uvođenje posebne metodologije za kontrolu rada I poslovanja nargila barova, dodatno poboljšavanje sanitarnih uvjeta uvođenjem posebne vrste sanitarnog minimum, te uvođenje obveze plaćanja godišnje licence – takse i time napraviti dodatni priliv novčanih sredstava u proračun FBiH koja bi mogla biti usmjerena ka uređenju ove djelatnosti I trenutnog stanja na tržištu.

''Sami sebe financiramo, i od državnih vlasti ne želimo nikakve poticaje, nego samo priliku da sami radimo i zarađujemo. Ovdje su bitna radna mjesta, te želimo da se, ukoliko se ukaže potreba, o nargilama posebno raspravlja, a ne miješajući sa cigaretama, donoseći zakon koji regulira oblast za koju nije niti napisan, niti treba da bude primijenjen. Uvjereni smo da zajedno možemo iznaći rješenja koja neće rezultirati porastom broja nezaposlenih, posebno među mladim osobama kao ni dodatno otežati poslovanje djelatnosti koju mi zastupamo, što je neminovnost ukoliko se Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje usvoji u postojećem obliku'', navode iz Udruge, dodajući da su apsolutno spremni za bilo koji modalitet koji bi rezultirao uređenijem tržištu i reguliranju ove oblasti, a ni u kom slučaju zabrane, jer bi jedini rezultat toga bio zatvaranje naših objekata.

Kopirati
Drag cursor here to close