Zenički rudari još u radničkom neposluhu, EPBiH sutra usvaja novu sistematizaciju radnih mjesta

Zenički bi rudnik, dodaje, u prvoj fazi trebao broj zaposlenih, sa sadašnjih 805, smanjiti na 711.
Gospodarstvo / Posao | 02. 10. 2023. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine sutra bi trebala dati suglasnost na novu sistematizaciju radnih mjesta i organizaciju Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, čiji su radnici od prošlog ponedjeljka u radničkom neposluhu, izjavio je Feni predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.

Komisija koju je imenovao direktor Mensur Hukić, u skladu s dogovorom sa sastanka s federalnim resornim ministrom rudarstva i energetike Vedranom Lakićem, odradila je posao u zadatom roku. Rok je, naime, bio danas, 2. listopad.

"Direktor bi tijekom dana trebao donijeti odluku o privremenom prekidu rada, koja će na snagu stupiti sutra i trebala bi važiti dok se ne steknu uslovi za deblokadu računa preduzeća te isplatu plaće i naknade za topli obrok za mjesec august. Nadamo se da će to biti brzo, jer sutra će u JPEPBiH biti održan novi sastanak, na kojem bi trebao biti i ministar Lakić te na kojem bi trebala biti prihvaćena nova sistematizacija radnih mjesta u našem rudniku", najavljuje Avdić.

Zenički bi rudnik, dodaje, u prvoj fazi trebao broj zaposlenih, sa sadašnjih 805, smanjiti na 711.

"Ostali bi trebali biti socijalno zbrinuti, odnosno trebale bi im biti isplaćene stimulativne otpremnine ili obveze za uvezivanje staža za njihovo umirovljenje. U drugoj fazi, broj zaposlenih bi pao na 580", kaže Avdić.

Kopirati
Drag cursor here to close