Usvojit će se odluka

Sastanak u RMU Zenica - Obustavit će se rudarski radovi u rudarskom objektu 'Stara jama'

Ministar Lakić održao radni sastanak u RMU „Zenica“
Gospodarstvo / Industrija | 26. 09. 2023. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Usvojit će se odluka o trajnoj obustavi izvođenja rudarskih radova u rudarskom objektu 'Stara jama' u RMU 'Zenica' u Zenici'', zaključeno je to na današnjem radnom sastanku koji je održan na poziv federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića u Rudniku mrkog uglja 'Zenica' u Zenici, navodi se u priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije.

Na sastanku je izvršena analiza aktualne problematike u Rudniku mrkog uglja 'Zenica' u Zenici, a pored spomenute odluke, zaključeno je da se najkasnije do 2. listopada 2023. godine od Stručnog tima imenovanog od direktora Rudnika mrkog uglja 'Zenica' naačini prijedlog novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Rudniku mrkog uglja 'Zenica'.

Sve s ciljem optimalizacije brojnog stanja u ovom rudniku.

Na sastanku su pored ministra i suradnika sudjelovali generalni direktor JP 'Elektroprivreda BiH' d.d. Sarajevo, izvršni direktor za proizvodnju JP 'Elektroprivreda BiH' d.d. Sarajevo, rukovodstvo Rudnika mrkog uglja 'Zenica' u Zenici, te predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Predstavnici JP 'Elektroprivreda BiH' d.d. Sarajevo su predstavili problematiku s kojom se suočavaju, a u vezi sa osiguranjem dodatnih sredstava za RMU Zenica, a koja bi koristila za isplatu plate radnicima u ovom rudniku za mjesec august 2023. godine, te koja je jednim dijelom proizvedena i nerealizacijom planiranih proizvodnih rezultata u RMU 'Zenica' za mjesec kolovoz i rujan 2023.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH su po pitanju isplate plaće za kovoz istaknuli da se, imajući u vidu složenost problematike i ne osiguranje planirane proizvodnje za mjesec kolovoz tekuće godine, pokuša iznaći rješenje isplate plata radnicima, a sve u skladu s odlukom o prestanku rada, priopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Kopirati
Drag cursor here to close