Zenica

Rudari nisu dobili plaću pa opet stupili u radnički neposluh

Rudari su se na ovakav potez odlučili zbog nepoštivanja odredbi Kolektivnog ugovora, odnosno jer nisu dobili plaću do 25. u mjesecu...
Gospodarstvo / Posao | 26. 09. 2023. u 10:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari jedinog preostalog aktivnog jamskog pogona, jame “Raspotočje”, jučer su u drugoj smjeni ponovi stupili u radnički neposluh - rekao je Feni predsjednik Sindikata tog pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nedžad Duraković.

On ističe kako su se rudari na ovakav potez odlučili zbog nepoštivanja odredbi Kolektivnog ugovora, odnosno jer nisu dobili plaću do 25. u mjesecu za prethodni mjesec, pa Sindikatu samo preostaje da "stane uz radnike i njihovu odluku".

''U pitanju su plaća i naknada za topli obrok za mjesec kolovoz, a razlog neispalte ponovo je blokada računa poduzeća. Radnicima na svim brigadama priopćeno je da plaća ne može biti isplaćena pa su jučer, nakon odrađene prve smjene, odlučili obustaviti proizvodnju'', ističe Duraković.

Dodaje kako inspekcijske službe, kao i prilikom svake obustave proizvodnje, obavljaju zakonom predviđene poslove “kako bi se rudari imali gdje vratiti, nakon što proizvodnja ponovo bude poktrenuta”.

Kopirati
Drag cursor here to close