Zenica

Konačno - Rudari će dobiti plaću i vratiti se na posao

Rudari zaposleni u Rudniku mrkog uglja Zenica sutra bi mogli dobiti plaću i vratiti se na posao.
Gospodarstvo / Posao | 29. 08. 2023. u 16:07 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica ocijenio je da su se stekli uvjeti za normalizaciju proizvodnog procesa te je donio odluku o ukidanju odluke o privremenom prekidu rada koju je donio 26. srpnja - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.

Odluka stupa na snagu odmah, a rješenja o upućivanju na privremeni prekid rada izdata radnicima prestaju da važe od 30. kolovoza.

Prospekcija i pregled jame

''U pogonu 'Raspotočje', prva je smjena obvezna izvršiti prospekciju i detaljan pregled jame te jamskih prostorija, kao i opreme. To znači da će proizvodnja biti obnovljena sutra u drugoj smjeni'', kazao je Avdić.

Izrazio je nadu da će, s obzirom na to da je Javno poduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine danas odobrilo avans od 7,4 milijuna KM, radnici sutra dobiti plaće za lipanj i srpanj te naknade za topli obrok.

Avdić najavljuje da će se inspekcijski poslovi obavljati i u pogonu “Stara jama”, u kojoj je privremeno te do izrade elaborata o opravdanosti nastavka eksploatacije uglja u tom pogonu, proizvodnja obustavljena nakon radničkog neposluha u svibnju ove godine.

EP očekuje povećanu proizvodnju

Ranije je priopćeno kako je novoimenovana Uprava JP Elektroprivreda BiH danas, na prvoj sjednici, odobrila za RMU 'Zenica' avansno plaćanje dijela ugovorenih količina uglja u iznosu 7,4 milijuna KM, s ciljem izmirenja obaveza prema uposlenicima Rudnika za lipanj i srpanj 2023. godine, te deblokade računa i ponovnog pokretanja proizvodnje.

Kako se ističe u priopćenju Elektroprivrede BiH, RMU 'Zenica' se obvezao na proizvodnju 35.000 tona uglja mjesečno, što će olakšati osiguranje potrebnih količina za rad TE 'Kakanj', osigurati osnovu za povrat dobivenog avansa i omogućiti kontinuitet u proizvodnom procesu.

Imajuću u vidu skori period nižih temperatura koje otežavaju uvjete za eksploataciju, Uprava JP Elektroprivreda BiH smatra da je neophodno poduzeti mjere i aktivnosti za povećanje isporuka uglja iz svih rudnika Koncerna, preduprijediti obustave rada i omogućiti nesmetani rad tremo postrojenja, očuvati integritet elektroenergetskog sistema, kao i stabilnu opskrbu kupaca.

Kopirati
Drag cursor here to close