Tuzla

Zdravstveni radnici pokrenuli lavinu: Svi će na ulice?

Radnicima zaposlenim u zdravstvu danas su podršku pružili i uposlenici u obrazovanju, kulturnim institucijama, policiji i pravosuđu.
Gospodarstvo / Posao | 14. 12. 2022. u 16:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ispred Bosanskog kulturnog centra u Tuzli danas točno u podne počeli su prosvjedi radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona koji traže od Vlade TK isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 KM.

"Prije dva mjeseca postigli smo dogovor s pregovaračkim timom Vlade TK. Obećana nam je tada isplata 570 KM. Novac nikada nije legao na naše račune, a mi danas tražimo isplatu 1.080 KM jednokratne novčane pomoći shodno Uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena Vlade FBiH", kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK.

Kolektivni ugovor radnika zaposlenih u zdravstvu TK ističe 31. prosinca 2022. godine i već sada postoje najave kako će se tražiti povećanje satnice na tri KM.

"Ovoga puta nećemo organizirati štrajk upozorenja. Čim sindikat donese odluku organizirat ćemo generalni štrajk u skladu sa zakonom", kaže Latifović.

Radnicima zaposlenim u zdravstvu danas su podršku pružili i uposlenici u obrazovanju, kulturnim institucijama, policiji i pravosuđu. Sindikat proračunskih korisnika broji više od 10.000 članova.

Foto: Anadolija / Prosvjedi u Tuzli

Sindikalni predstavnici tvrde kako su njihovi zahtjevi odbijeni tako da nisu isključeni prosvjedi i štrajkovi radnika uposlenih u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju te policiji i pravosuđu.

Kopirati
Drag cursor here to close