Za nekoga nema

Štrajk: Umjesto 1.080 KM tražili 570 KM, ali para nema

''Mi nismo tražili 1.080 KM. Međutim, dani, a i mjeseci prolaze, a od uplate novca nema ništa...''
Gospodarstvo / Posao | 13. 12. 2022. u 11:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu TK za srijedu je ispred BKC-a TK u Tuzli zakazao održavanje mirnih prosvjeda.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu TK, u izjavi za Fenu je naveo kako je to epilog nepoštovanja dogovora Vlade TK sklopljenog 4. listopada.

''Imali smo dogovor i trebali smo dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 570 KM. Mi nismo tražili 1.080 KM. Međutim, dani, a i mjeseci prolaze, a od uplate novca nema ništa. Nisu novac uplatili ni na račun naših poslodavaca, pa smo zato donijeli odluku da održimo mirne prosvjede ispred BKC-a TK od 12.00 do 15.00 sati'', kaže Zijad Latifović.

Radnici zaposleni u zdravstvu TK smatraju da su diskriminirani.

''Imamo informaciju da je Zavod zdravstvenog osiguranja TK isplatio jednokratne novčane pomoći. Neka su, imaju na to pravo, ali imamo pravo i mi. Imamo neke informacije da su nekim poslodavcima prebacivani određena novčana sredstva, da to ne ide prema dogovoru i zato smo im poručili da u takvim zavrzlamama nećemo sudjelovati. Tražimo ono što je definirano sporazumom od 4.10.2022. godine kada su nam obećali isplatu jednokratne pomoći u roku od tri dana, zbog čega smo odustali od generalnog štrajka'', kaže Zijad Latifović.

Podsjećamo, zdravstveni radnici najavili su prosvjede u Hercegovačko-neretvanskoj županiji kao i sindikati komunalnih radnika budući da su izostavljeni od pomoći u iznosu od 1.080 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close