Bunt

Život sa 600 KM: Komunalci spremni na štrajk jer ih je zaobišla pomoć od 1.080 KM

U priopćenju se ističe kako se radnici komunalnih poduzeća ''više i ne sjećaju kada su im posljednji put povećane plaće…''
Gospodarstvo / Posao | 12. 12. 2022. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne isključujemo mogućnost štrajka, objavio je Kantonalni odbor Sindikata komunalne privrede Hercegovačko-neretvanske županije.

U priopćenju za javnost povodom informacija kako su se koordinacije sindikata proračunskih korisnika, uspjele izboriti sa svojim zahtjevima prema Vladi HNŽ za isplatu novčane pomoći u iznosu od 1080 KM, navodi se kako su se ''komunalna poduzeća u HNŽ oglušila o zahtjeve sindikata za isplatu ove pomoći''.

Poslodavci bez novca

''Zbog toga, želimo da obavijestimo javnost da su naši sindikalni predstavnici obavljali razgovore, ali su poslodavci komunalnih poduzeća kazali da nemaju mogućnosti za isplatu bilo kakvog iznosa pomoći. Vlada HNŽ, gradske uprave, gradska i općinska vijeća našeg kantona, umjesto da  nam budu podrška – konstantno ignoriraju zahtjeve komunalnih poduzeća i daju im mrvice! Dok se nekim poduzećima i ustanovama u kantonu, od strane grada i Vlade HNŽ isplaćuju milijuni KM pomoći, a čiji uposlenici već imaju izuzetno visoka primanja!? komunalni radnici su poniženi, obespravljeni i diskriminirani'', navodi se u priopćenju kojeg potpisuju sindikalne organizacije mostarskih poduzeća Vodovod, Komos, Deponija, Tržnice-Pijace te Standard i Vik iz konjica te javna komunalna poduzeća Jablanice i Čapljine.

U priopćenju se ističe kako se radnici komunalnih poduzeća ''više i ne sjećaju kada su im posljednji put povećane plaće, iako rade po svim vremenskim uvjetima i raznim nepogodama, te su uvijek na usluzi građanima i institucijama''.                                      

''Sindikatu komunalne privrede je onemogućeno potpisivanje  Okvirnog kolektivnog ugovora, a imamo poduzeća gdje se plaće komunalnih radnika čak i u ovakvim uvjetima enormnih i svakodnevnih poskupljenja kreću od nevjerojatnih 600 KM!? Naši radnici obavljaju specifične poslove, a radimo sa zastarjelom tehnologijom, lošom mehanizacijom, slabom opremom, a za adekvatan rad imamo i manjak radnika'', navodi se.

Bez marke pomoći

Sindikati smatraju da su nedovoljna gradska i općinska izdvajanja za komunalu,  te da se zato većina ovih poduzeća nalazi u jako lošoj financijskoj situaciji.

''Zato odlučno tražimo da naši poslodavci zajedno s Nadzornim odborima poduzeća, gradskim ili općinskim vlastima što hitnije nađu načina da se komunalnim radnicima pomogne i do Nove godine isplati jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 KM.  Javnost treba znati da naši radnici za sav svoj trud i rad u periodu pandemije nisu dobili niti jednu marku pomoći!?'', navodi se.

Dodaje se kako je u proračunima za sljedeću godinu zato je potrebno osjetnije povećanje izdvajanja za komunalu, te da se naprave konkretni koraci na značajnom povećanju plaća komunalnih radnika.

''Udruženje poslodavaca komunalne privrede zajedno sa osnivačima komunalnih poduzeća trebaju i moraju iznaći načina da se komunalne usluge naplate od domaćinstava i poslovnih subjekata.  Naglašavamo da će se Sindikat svim zakonom dopuštenim sredstvima boriti za položaj komunalnih radnika, a što ne isključuje i mogućnost štrajka!'', navedeno je u priopćenju Kantonalnog odbora  Sindikata komunalne privrede HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close