Znanstvenik pojasnio

Zašto vam je hladnije kad radite od kuće?

Iako vam je temperatura u "kućnom uredu" dovoljno visoka, imate osjećaj da vam je hladno. Znanstvenik objašnjava zašto je tome tako.
Gospodarstvo / Posao | 05. 05. 2022. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hladno, hladnije, temperatura u sobi može biti savršena, ali vama se često čini da vam je 'zima' kad radite od kuće.

Nakon što ste prvo kratko 'putovali' od kuhinjskog stola za kojim ste doručkovali, do radnog stola, vaša stopala i dlanovi postali su osobito hladni nakon sat ili dva rada. Zašto?

Agencija dpa pitala je njemačkog profesora fiziologije Ralfa Brandesa što se događa kad je našem tijelu hladno iako je u toploj prostoriji. I kako povratiti unutarnju toplinu?

Zašto nam tako brzo postaje hladno kad radimo od kuće?

Ralf Brandes: Zato što su udaljenosti (koje prevaljujemo) kratke, ne krećemo se i cijeli dan sjedimo. Ako se ne krećemo, srce tjera manje krvi u ruke i u noge. Onamo stiže manje tople krvi i polako se hladimo.

Kada se temperatura snizi, tijelo prije svega nastoji zadržati toplinu u svom središtu dok ekstremiteti nisu toliko važni za preživljavanje. Zato se uglavnom suočavamo s hladnim stopalima i dlanovima. A jednom kad postanu hladni, teško ih je ponovno zagrijati.

Što pomaže protiv osjećaja hladnoće?

Brandes: Pokrenite svoju cirkulaciju i ubrzajte svoje srce na više od 100 otkucaja u minuti. To primjerice, možete postići skakanjem. Koristite svoje mišiće, znojite se. To vas zagrijava.

Može pomoći i da se zagrijete izvana, tako da se otuširate vrućom vodom ili da pijete vreli čaj. Alkohol također pomaže, ima sličan učinak poput sporta i proširuje krvne žile.

Čarape ili pokrivač, s druge strane, gotovo uopće ne poboljšavaju situaciju. Barem ne ako vam je već hladno. Isto vrijedi i za pomicanje dlanova i stopala.

Kako izgleda optimalna strategija protiv hladnoće?

Brandes: Izbjegavajte propuh na radnom mjestu. Propuh je uvijek kod prozora, bez obzira na to koliko je dobra izolacija. Ako radite u podrumu trebali biste znati da je ondje veća vlažnost zbog koje je i veća vjerojatnost da će vam biti hladno.

Podizanje temperature u sobi za nekoliko Celzijevih stupnjeva također ne pomaže mnogo. Kako biste u potpunosti izbjegli osjećaj hladnoće, morali biste temperaturu podići na 29 ili 30 Celizijevih stupnjeva. No to ne pomaže jer nas tako visoke temperature umore – 21 Celzijevih stupnjeva je uglavnom dovoljno, a nakon 25 nastupa umor, prenosi Zimo.

Ako su temperatura i vlažnost na vašem radnom mjestu optimalni, onda morate osigurati da vam je toplo u potpunosti. U pravilu, ustanite svakih sat vremena i hodajte okolo dvije ili tri minute. Skačite malo. Povremeno popijte šalicu toplog čaja ili toplom vodom operite stopala.

Kopirati
Drag cursor here to close