Bezobrazluk

Gospoda hoće naknadu za prijevoz iako rade od kuće!

Iz Udruženja poslodavaca navode da je Kolektivnim ugovorom definirano da se naknada isplaćuje za stvarne troškove prijevoza, tako da, ako radnik nije koristio prijevoz, ne može ni ostvariti naknadu…
Vijesti / Politika | 26. 04. 2021. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH smatraju zahtjev Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH za isplatu troškova prijevoza i za vrijeme rada od kuće u vrijeme pandemije virusa korona - nemoralnim, nekolegijalnim, nekorektnim, ali i nezakonitim.

U ovom udruženju ističu da već desetljećima ne postoji solidarnost zaposlenih u javnoj upravi sa zaposlenima u realnom sektoru, te da su ovoga puta iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH vrlo jasno demonstrirali da u fokusu njihovog rada nije interes članstva, nego pojedinaca i interesnih grupa.

"Pitanje za predsjednika ovog sindikata Samira Kurtovića i članove ovog sindikata je je li moralno i kolegijalno zahtijevati isplatu naknada za prijevoz za zaposlene u javnoj upravi koji su radili od kuće, jednako, kao i za ljekare, policajce, vatrogasce, koji su svakodnevno na svojim radnim mjestima i na terenu?", pitaju iz Udruženja poslodavaca FBiH.

U priopćenju se podsjeća da, prema članu 28 Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u FBiH, državnom službeniku ili namješteniku kome nije organiziran prijevoz na posao i s posla, a čije je mjesto stanovanja od mjesta rada udaljeno minimalno od dva do četiri kilometra, pripada naknada za troškove prijevoza čija će visina i način utvrđivanja biti određeni posebnim propisima vlada, gradskih i općinskih vijeća, uz konsultacije s reprezentativnim sindikatom.

Iz Udruženja poslodavaca navode da je Kolektivnim ugovorom definirano da se naknada isplaćuje za stvarne troškove prijevoza, tako da, ako radnik nije koristio prijevoz, ne može ni ostvariti naknadu za te troškove.

Zbog ovih, ali i brojnih drugih slučajeva sumnjivog korištenja proračunskih sredstava, Udruženje poslodavaca FBiH poziva nadležna tužiteljstva, inspekcijske organe i urede za reviziju da kontrolišu trošenje javnih sredstava za isplatu različitih naknada.

"Nadležne institucije bi trebale da utvrde kako su se u javnoj upravi isplaćivale naknade za topli obrok, prijevoz, odvojeni život, službena putovanja tijekom pandemije Covid-19", navodi se.

Iz Udruženja napominju da se održavaju sjednice parlamenata na različitim nivoima u on-line formatu, te da je u skladu s tim potrebno provjeriti i utvrditi je li u tom periodu bilo isplate troškova za odvojeni život iako su zastupnici i izaslanici sjednicama prisustvovali iz udobnosti vlastitih domova.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH ne spore da postoji pravo isplate naknada po različitim osnovama, ali naglašavaju da se to pravo može koristiti samo ukoliko su ispunjeni uvjeti za isplatu naknade - u konkretnom slučaju, troškovi prijevoza mogu biti isplaćeni samo onima koji su dolazili na posao.

Kopirati
Drag cursor here to close