Zakon stupa na snagu 20. svibnja

Zabrana pušenja u Federaciji. Što ćemo? Kako ćemo?

Prošle godine doneseni zakon stupa na snagu za deset dana. Je li Federacija BiH spremna provesti ga? Što kažu građani? Što kažu ugostitelji?
Gospodarstvo / Posao | 10. 05. 2023. u 08:05 Z.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle godine donesen je dugo očekivani Zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana u Federaciji BiH  čime se nakon godina čekanja na neizbježno i Federacija Bosne i Hercegovine uključuje u davno uspostavljene trendove u EU.

Zakon koji narod jednostavno prevodi kao Zakon o zabrani pušenja zapravo regulira potrošnju duhana na javnim mjestima, a najčešća mjesta na kojima od sada nećemo vidjeti ili osjetiti duhanski dim trebali bi biti ugostiteljski objekti, kafići i restorani.

Ne može se protiv tradicije kafane?

I dok vrlo rijetki caffe barovi i restorani već duže vrijeme zabranjuju pušenje ili su odvojili prostore za pušače i nepušače, većina ugostiteljskih objekata u Federaciji Bih ima pepeljaru na svakom stolu, a pušenje je dozvoljeno i, u najmanju ruku, poželjno. Nekoliko anketiranih posjetitelja ugostiteljskih objekata pozvalo se na "tradiciju kafane" i činjenicu kako pušiti doma i u omiljenom kafiću nije isto, te da baš zbog toga kafići i postoje. Također, solidan broj ugostitelja godinama se opire Zakonu smatrajući ga još jednim udarom na promet, jer ako gosti ne mogu pušiti, onda čemu sve?

Dodajmo ovome i zanimljivo iskustvo stranaca, koji kada dolaze u našu zemlju iz svojih sredina, onih u kojima je konzumacija duhana već odavno stavljena pod strogu kontrolu, odmah primijete kako se u Bosni i Hercegovini neobično mnogo puši, a dobar dio njih nezadovoljan je jer je ovdje teško pronaći ugostiteljski objekt u kojem se ne puši. Ipak, da u BiH možemo i bez pušenja pokazuju mnoga javna mjesta na kojem će samo bahati zapaliti cigaretu – od bolnica, ureda, šaltera pa sve do taxi vozila. No, kafići su do sada bili nedodirljivi bastion za uživatelje u duhanskom dimu. Barem još desetak dana.

Strah od inspekcije i kazni kao jak motiv

Mnogi naši sugrađani govore kako je nemoguće provesti novi Zakon, pozivajući se na pušenje kao gotovo elementarnu potrebu mnogih stanovnika Bosne i Hercegovine. Od "Tko će to meni zabraniti?" pa do "Nemaju oni toliko ljudi da nas uhvate u prekršaju", postoji niz argumentacija koje govore u prilog tome da će žilavi narodi u Bosni i Hercegovini pokušati pružiti, za sad, srećom, samo verbalni otpor novom Zakonu.

No, dok je neke Zakone zbilja malo teže provoditi, novi Zakon koji ide protiv pušenja na javnom mjestu mogao bi postati omiljena poslastica inspekcija koje i inače često posjećuju ugostitelje.

S nazivnim kaznama i do 15.000 KM ovaj novi Zakon mogao bi se prelomiti baš preko leđa ugostitelja, koji će, ako ne osiguraju prostor bez duhanskog dima, riskirati visoke kazne koje bi ih mogle izbaciti u potpunosti iz posla. A što se tiče kažnjavanja, bit će dovoljno samo da inspektor bude jedan od gostiju, naizgled neprimjetan, običan gost. Stoga ne čudi kako su neki od anketiranih mostarskih ugostitelja pokazali spremnost da se hitro prilagode novom Zakonu.

Ugostitelji se lagano pripremaju

Tako nam je Jure Bandić, vlasnik mostarskog restorana i pizzerije Peperino, kazao kako prema njegovom mišljenju novi Zakon ima dobre i loše strane.

S jedne strane u redu je za javno zdravstvo i ukupan osjećaj komocije svakog gosta, ali smatra kako će u narednom periodu vjerojatno dosta ugostitelja osjetiti pad prometa i prihoda, jer će pušačka populacija, osjećajući se odbačeno, potražiti alternativne načine za, recimo, ispijanje kave. No, Bandić smatra kako bi se to nakon nekog perioda ipak trebalo vratiti u normalu.

Bandić u potpunosti podržava norme po kojima u objektima gdje se sprema i servira hrana ne bi smjelo biti pušenja, a smatra i fer odluku da se ugostitelji mogu odlučiti hoće li biti pušačka ili nepušačka zona, pa je u redu da gosti daju konačni odgovor gdje žele sjediti. Kako zakon regulira mogućnost odvojenih prostorija za pušače i nepušače pitali smo ga planira li i on pregrađivati prostor. Kazao nam je kako, zbog činjenice da se u zatvorenom prostoru sprema hrana, neće biti pregrađivanja, a konzumenti duhana će barem deset mjeseci u godini moći koristiti raskošnu terasu objekta Peperino.

Jure Bandić na kraju kaže kako je zadatak ugostitelja da svojim djelatnicima i gostima osiguraju ugodno okruženje, tako da podržava Zakon, a za goste se sprema dodatno boriti boljom uslugom i podizanjem kvaliteta ponude, što bi trebala svim ugostiteljima biti misao vodilja.

Dati šansu i pušačima

Sličnog stava je i Goran Markić, popularni Gogo, vlasnik Shankly's Puba u Centru 2. On kaže iako nismo otok i kako i mi moramo pratiti trendove.

Ako je razvijeni svijet odavno donio odluku o pušačkoj i nepušačkoj zoni, mislim da i mi moramo učiniti isto, kazao je Markić. On je potvrdio kako planira omogućiti posebno uređenim prostorom i svojim gostima pušačima omogućiti isti nivo ugođaja, kao i gostima koji ne puše. Da, pregradit ćemo dio puba i omogućiti našim gostima koji vole uživati u duhanu da jednako kvalitetno piju, jedu i gledaju utakmice kao i do sada, da ne moraju to u budućnosti raditi "sa trotoara".

Bilo kako bilo, zaživi li novi Zakon, bit će to povijesni korak za Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko ugostitelji ustraju, dijelom i u strahu od kazni, moguće je kako će i gosti polako odustajati od štetne navike pušenja.

Ne zaboravimo kako je ovo samo prvi korak na putu do potpune zabrane pušenja na javnim mjestima, kakvu viđamo i u najbližem susjedstvu. Tko zna, možda ćemo se i mi jednog dana nekome tamo istočno čuditi koliko samo puše...

Kopirati
Drag cursor here to close