Anketa u Sarajevu

Što građani misle o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru?

Građanin Sejdiu Sadri smatra da je pitanje zabrane pušenja iz sfere dublje politike, a da kao nepušač smatra da bi najbolje bilo da postoje zone koje su za pušače i koje su za nepušače.
Vijesti / Flash | 29. 05. 2021. u 11:30 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Sarajeva imaju podijeljena mišljenja o prijedlogu zakonu kojim se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je 26. svibnja, sa 63 glasa za, tri protiv i dva suzdržana, usvojio predloženi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje. Da bi stupio na snagu, potrebno je da to zakonsko rješenje odobri i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Sistem Europe

Fahrudin Šabanija iz sarajevskog ugostiteljskog objekta “Boutique Mercatto“ kazao je da bi optimalno rješenje bilo da se nađe rješenje koje bi omogućilo da i pušači i nepušači imaju prostor u kojem mogu uživati, jedni u dimu cigarete, a drugi bez njega.

“Ako je to sistem Europe, mislim da trebamo to slijediti kao država i narod. E, koliko će to imati uticaja na sve ostalo, to ne znamo, tek će se vidjeti kad se donese odluka“, kazao je Šabanija te dodao da bi takozvane zimske bašte mogle biti jedno od mogućih rješenja.

Rasim Zuko, predsjednik Šahovskog kluba “Željezničar“, je kazao da u potpunosti podržava zakonsku zabranju pušenja.

“Ja se u potpunosti slažem s tim. U šahovskom klubu radim s djecom i djeci i meni smeta kada neko puši“, kazao je Zuko.

Građanin Sejdiu Sadri smatra da je pitanje zabrane pušenja iz sfere dublje politike, a da kao nepušač smatra da bi najbolje bilo da postoje zone koje su za pušače i koje su za nepušače.

“Ja podržavam totalno zabranu. U svim naprednim zemljama je to urađeno. Kad su ministrima zdravstva u drugim razvijenim zemljama davali primjedbu da doprinose u proračun prodajom duhana i cigareta, on im je fino odgovorio da se daleko više para potroši liječeći one koju se truju pušenjem“, kazao je građanin Fehvad Mostarac.

Prava na život

Zineta Kišić pak smatra da bi zabrana pušenja bila oduzimanja prava pušačima.

“Ne znam šta da vam kažem, bilo bi mi žao. Mi ako ćemo biti zdravi, možemo ići u prirodu i da uživamo, ali je žalosno da se narodu oduzima toliko prava na život. Pa zar nije malo ovo sve što nam se događa“, kazala je Kišić.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva su ranije naveli da je zakon osnova za sistematsku zaštitu javnog zdravlja i da trebao uticati na smanjenje troškova zdravstvene zaštite jer se izdvajaju značajna sredstva za liječenje bolesti izazvane pušenjem.

Zakon je rađen u skladu sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i Direktivom 2014/40/EU Evropskog Parlamenta i Vijeća od 3. travnja2014. godine o usklađivanju zakona i drugih propisa država članica o proizvodnji, predstavljanju i prodaji duhanskih i srodnih proizvoda.

U zakonu je dat rok od 18 mjeseci za primjenu zakona, odnosno usklađivanje s odredbama. Kazne se u tom periodu neće primjenjivati, a za nepoštivanje zakona kazne su propisane u iznosu od 2.000 do 5.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close