Kupovanje vremena

Federalno ministarstvo se ne miješa u rad mostarskog sindikata zdravstva

Federalno ministarstvo rada se neće miješati u rad sindikata zdravstva
Gospodarstvo / Posao | 02. 02. 2021. u 13:30 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike neće se miješati u organizaciju pregovaračkog tima Nezavisnog sindikata SKB Mostar, niti to smije, rečeno je neslužbeno nezavisnom sindikatu SKB Mostar.

Dok čekaju službeni odgovor Federalnog ministarstva rada i socijalne politike na dopis koji su poslali u petak, da ministarstvo žurno odbaci Zahtjev Vlade HNŽ-a za tumačenje kako kažu, nepostojeće odredbe, Zakona o radu u svezi sastava njihovog pregovaračkog tima imenovanog za pregovore sa Vladom HNŽ, sindikati su neslužbeni odgovor dobili preko medijskih djelatnika.

No u međuvremenu, od Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i ministra zdravstva Gorana Opsenice još uvijek nisu dobili poziv za sastanak.

''Vlada HNŽ-a odnosno predsjednik pregovaračkog tima Vlade dr Goran Opsenica do ovog trenutka nije dostavio poziv pregovaračkom timu Nezavisnog sindikata SKB Mostar i nije zakazao sjednicu pregovaračkih timova za usaglašavanje teksta granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriju HNŽ. Nadamo se da će u skladu sa potpisanom Izjavom ministar Opsenica bez mješanja u sastav našeg pregovaračkog tima zakazati sjednicu kako bi otpočeo postupak pregovaranja'', rekao je za Bljesak.info predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK, ki član pregovaračkog tima SKB Mostar.

Ukoliko izostane poziv u skladu sa potpisanom Izjavom, kaže Vuković, sindikat će razmotriti dalje akcije kako bi zaštitio prava naših članova i prisilio Vladu HNŽ da sjedne za pregovarački stol.

Vuković dodaje, da je traženje mišljenja Federalnog ministarstva rada samo kupovanje vremena i oduljavanje sa postupkom pregovaranja.

Podsjetimo, Vlada HNŽ-a je tražila od Federalnog ministarstva rada u Sarajevu mišljenje o tome tko može biti u pregovaračkom timu SKB Mostar. Vlada po riječima sindikalista čini sve da Dalibor Vuković ne bude u pregovaračkom timu podsjećajući da nijedan zakon ne propisuje da se bilo tko može miješati u rad sindikata, te da svaki sindikat slobodno odlučuje o svom pregovaračkom timu.

''Sindikat može odrediti čak čovjeka i iz Švicarske i Njemačke da bude u pregovaračkom timu, čovjeka koji će najbolje u tom timu ispregovarati uvjete za kolektivni ugovor za jedan sindikat. Prema tome kad dođe to mišljenje Federalnog ministarstva, onda će se razjasniti da li ovakav sastav sindikata može ići u pregovore'', rekao je ranije za Bljesak.info Dalibor Vuković.

Važno je podsjetiti da su sindikati prošli tjedan u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije zatražili inspekcijski nadzor, jer je ministar Opsenica već ranije pokušavao iz pregovaračkog tima Sindikata SKB Mostar izbaciti Dalibora Vukovića. Tada su iz sindikata rekli da Opsenica svojom direktnim miješanjem u upravljanjem i funkcioniranje sindikatom krši zakon. 

Sindikat je ponavljaju Vuković i Ivica Anić, predsjednik Sindikata SKB Mostar, jedinstven. Anić i Vuković su kažu, izašli u susret kada je sitgao prvi poziv za sastanak, kada su Opsenica i Herceg pozvali samo Anića na razgovor. U zajedničkom dogovoru, kako su rekli, samo Anić je otišao na razgovor, te su na taj način kažu pokazali svoju fleksibilnost, ali d aje sindikat ostao jedinstven.

Sindikati su za Bljesak.info u petak rekli rekli da 2600 zdravstvenih radnika iščekuje i odluku Općinskog suda Mostar koji odlučuje o zakonitosti štrajka, a po ponovljenom Zahtjevu Vlade HNŽ resornog Ministatstva zdravstva i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Vuković nam je tada pojasnio da na Sudu u Mostaru već postoji predmet koji je pokrenula Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo zdravstva, koji je presudio da je štrajk zakonit, a na njega je uložena žalba. Nakon toga ponovno je poslan Zahtjev Vlade, resornog Ministarstva zdravstva, ovaj put i SKB-a Mostar, da se preispita zakonitost štrajka, što je kaže Vuković besmisleno, da za isto pitanje imaju dva aktivna slučaja na istom sudu.

Podsjetimo na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije prošli tjedan je nakon diskusije i više zahtjeva za izmjene i dopune predloženog dnevnog reda, Skupština je prihvatila Zaključak kojim se nalaže Vladi HNŽ-a da pripremi Informaciju o stanju u zdravstvenom sustavu i zdravstvenoj zaštiti u HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close