Na sastanak pozvan samo Anić

Herceg i Opsenica opet dijele sindikat zdravstva

Herceg i Opsenica našli vremena za sindikaliste, no pozivaju samo Anića.
Vijesti / Flash | 28. 01. 2021. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, konačno je pozvala predstavnika sindikata zdravstva na sastanak u prostorije Vlade.

Podsjetimo, nakon što je Vlada HNŽ-a prije dva dana preko medija uputila ponudu sindikatima, oni su opet pozvali Vladu da zakažu sastanak s određenim vremenom, datumom i mjestom te da im kažu koji su članovi njihovog pregovaračkog tima.

Vlada je danas, nakon pokušaja Dalibora Vukovića i Ivice Anića da dogovore sastanak s premijerom Vlade HNŽ-a i zastupnikom u skupštini Nevenkom Hercegom i ministrom zdravstva HNŽ-a Goranom Opsenicom, konačno poslala poziv.

''Na tragu Vašeg medijskog istupa s porukom da očekujete poziv na sastanak s čelnim ljudima Vlade HNŽ i resornim ministrima, a s ciljem izbjegavanja različitih medijskih tumačenja, pozivamo Vas kao predsjednika reprezentativnog sindikata na sastanak danas, 28. siječnja, u 10:30 sati u zgradi Vlade HNŽ'', stoji u pismu uručenom predstavnicima Sindikata, koje potpisuje v.d. predstojnika Marko Arapović.

''Primit će Vas dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade i resorni ministri dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi i predsjednik Pregovaračkog tima te Adnan Faladžić, ministar financija i dopredsjednik Pregovaračkog tima'', dodaje se u pozivu koji su sindikati dobili jutros iz Vlade.

No poziv je upućen samo Ivici Aniću predsjedniku sindikata SKB Mostar.

''Oni pozivaju samo mene na sastanak, pojavit ću se i to je za sada to. Zajedno ćemo ući, kao dio pregovaračkog tima, jer za manje od sat vremena ne možemo prikupiti pregovarački tim. Ovo je prvi službeni sastanak'', rekao je Anić.

Foto: Bljesak.info / Vlada Hercegovačko neretvanske županije, konačno je pozvala predstavnika sindikata zdravstva na sastanak

Dalibor Vuković predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK i član pregovaračkog tima SKB Mostar još jednom je istaknuo kako je Ured premijera Vlade opet stavio svoje članove tima i uvjetuje Sindikat i miješa se u upravljanje i funkcioniranje sindikata i poziva samo gospodina Anića bez njegovog pregovaračkog tima.

''Ovo je još jedan manevar Vlade i ministra zdravstva - da dođe sam gospodin Anić, a u ime Vlade da će biti njih trojica. Ovo je pokušaj razjedinjavanja sindikata, to pokušavaju stalno. Mi ćemo se ipak pojaviti svi i vidjet ćemo hoće li nas sve primiti. Inspektor još nije poslan da uradi inspekcijski nadzor i da vidi vrši li ministar utjecaj na sindikat time što uvjetuje da predstavnik dolazi sam na sastanak'', kaže Vuković.

Komentirajući ponudu Vlade, Anić i Vuković su još jednom ponovili kako je ponuda neprihvatljiva.

''Ponuda od neki dan nije prihvatljiva, mi ćemo je sigurno odbiti, jer to nije ni na tragu onoga što mi tražimo'', kaže Anić.

''To je ista ona ponuda od rujna koja je već odbijena i radi koje su trebali biti zakazani pregovori, istekli su svi zakonski rokovi. Sada može biti samo dobrovoljno da sjednu dvije strane i nađu rješenje. U tijeku je generalni štrajk zdravstvenih radnika, a Vlada gura svoju politiku da razjedini sindikat, u čemu neće uspjeti'' poručio je Vuković.

Vuković ponavlja kako Vlada nudi vrlo malo povećanje, nije ni blizu onoga što su dobili u kolektivnom ugovoru liječnici medicini i stomatologije.

''Stavili su procenat a ne koeficijent, npr za dvije godine čistačici bi se povećala plaća za 50 KM, to je od Vlade sramotna ponuda, a štrajk je naš vid pritiska na Vladu'', podsjetio je Vuković.

Podsjetimo, sindikati su prošli tjedan u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije zatražili inspekcijski nadzor, jer je ministar Opsenica već ranije pokušavao iz pregovaračkog tima Sindikata SKB Mostar izbaciti Dalibora Vukovića.

Tada su iz sindikata rekli da Opsenica svojom direktnim miješanjem u upravljanjem i funkcioniranje sindikatom krši zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close