Kolektivni ugovor čeka mišljenje

Pregovori sa zdravstvom: Vlada HNŽ-a čeka mišljenje iz Sarajeva

Nakon neslužbenih razgovora u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, početak pregovora sa sindikalistima zdravstva čeka mišljenje Federalnog ministarstva rada
Vijesti / Flash | 28. 01. 2021. u 11:42 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prvog službenog sastanka, koji je održan na inicijativu i pod pritiskom sindikalista zdravstva Hercegovačko-neretvanskoj županiji, Vlada HNŽ-a ide po mišljenje o predstavništvu sindikata u Federalno ministarstvo rada u Sarajevo, a o njihovom mišljenju ovisi početak pregovora.

''Slabi su pravnici u županijskom ministarstvu rada, zato naša Vlada pita Federalno ministarstvo rada za mišljenje tko može biti u pregovaračkom timu, primjerice SKB Mostar. Oni su sve činili da probaju da Dalibor Vuković ne bude u pregovaračkom timu SKB Mostar i zatražili su mišljenje Federalnog ministarstva rada'', kaže Dalibor Vuković predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK i član pregovaračkog tima SKB Mostar, dodajući da nijedan zakon ne propisuje da se bilo tko može miješati u rad sindikata, te da svaki sindikat slobodno odlučuje o svom pregovaračkom timu.

''Sindikat može odrediti čak čovjeka i iz Švicarske i Njemačke da bude u pregovaračkom timu, čovjeka koji će najbolje u tom timu ispregovarati uvjete za kolektivni ugovor za jedan sindikat. Prema tome kad dođe to mišljenje Federalnog ministarstva, onda će se razjasniti da li ovakav sastav sindikata može ići u pregovore'', rekao je Vuković za Bljesak.info.

Na pitanje zašto se boje Vukovića, rekao je da ga se plaše jer ima čvrst i jasan stav.

''Jer znaju da je sa mnom vrlo teško ispregovarati nešto što oni misle da bi možda moglo proći, neke minimalne uvjete koje bi dali zdravstvenim radnicima, znači obim prava koje bi ponudili… Znaju da je u Vukovića jasan čvrst stav i da se u tom segmentu može najbolje ispregovarati za sindikat, a nepovoljnije prema Vladi. Znaju oni to dobro, zato su toliko uporni da uklone Vukovića iz pregovaračkog tima.


Ponovio je da je Sindikat jedinstven i da tu nema nikakvih problema. Odgovarajući na naše pitanje, je li to miješanje u rad sindikata Vuković je rekao da jeste.

''Nijedna normalna vlada ne bi pitala uopće tko je u sastavu sindikata, nego bi ih pozvala da razgovaraju. A evo oni se služe tim taktičkim potezima, ali vjerujem u zakon. Zakon to ne regulira i sindikat je slobodan reagirati na svim razinama u svom sastavu pregovaračkog tima, tako da mislim da će to biti uredu'', kaže Vuković.

Održan je taj prvi kontakt, kaže Vuković, govoreći kako je Vlada primila gospodina Anića, te da će vidjei dalje što će se događati.

''Mi smo i i dalje u generalnom štrajku u punom kapacitetu, oprezni smo uvijek i u ovom trenutku. Dobro je da se dogodio prvi korak, pa vidjet ćemo dalje'', kaže Vuković.

Nakon razgovora Ivice Anića predsjednika Sindikata SKB Mostar u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, Anić je izrazio zadovoljstvo prvim korakom.

''Ovo je prvi put da smo održali neslužbene razgovore, mogu zaista reći da sam zadovoljan i nadam se da će ova inicijativa uroditi plodom. Razgovarali smo o svim problemima i mogu iskazati zadovoljstvo. Ovo smo trebali puno prije napraviti, ali dogovorili smo se da ćemo uskoro dati jednu zajedničku izjavu. Nadamo se uskoro početku službenih pregovora sukladno Protokolu i da se dva tima u punom sastavu sastanu i da potpišemo Kolektivni ugovor na obostrano zadovoljstvo''.

''Ovo bi sve brže išlo samo da smo ranije sjeli i ovako ljudski razgovarali i stavili otvorene karte na stol. Čim nešto takvo uradite to urodi plodom'', kazao je Anić za medije, podsjećajući da Vlada HNŽ-a očekuje odgovor federalnog ministarstva, te da sindikati ostaju pri svojim stavovima.

''Prvi put smo se upoznali i iznijeli i jednu i drugu stranu, iskazao sam žaljenje što nismo sjeli u lipnju lani za stol, oni su nam objasnili zašto se to dogodilo. Naglasak je da svi sada što prije sjednemo za stol i potpišemo taj Kolektivni ugovor'', rekao je Anić, podvlačeći da nije bilo obećanja, ali složili su se da što prije sjednu za pregovarački stol i krenu u pregovore.

''Početak pregovora ovisi o Federalnom ministru rada koji će uskoro uputiti odgovor da li članovi našeg tima koji nisu u timu kao neovisni sindikat nego angažirani kao poslužitelji, mogu sudjelovati u tijeku pregovora'', poručio je Anić.

Predsjednika reprezentativnog Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivicu Anića primili su danas Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i zastupnik u Skupštini HNŽ-a i predsjednik Pregovaračkog tima Vlade Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi, navodi se na stranicama Vlade HNŽ-a.

''U nastojanju da se pitanje novoga kolektivnog ugovora riješi dijalogom socijalnih partnera i da se razgovori s ulice i preko medija premjeste za pregovarački stol, danas je učinjen prvi korak, na obostrano zadovoljstvo, na način da je u korektnom ozračju obavljen razgovor između predstavnika Vlade HNŽ i predsjednika NSZ SKB-a Mostar. Nadamo se kako ćemo u predstojećim danima zajedničkim naporima riješiti sva sporna pitanja što će, u konačnici, dovesti do početka pregovaranja i zaključivanja granskoga kolektivnog ugovora'', naveli su iz Vlade HNŽ-a koja očekuje da će, u roku od najviše deset dana, održati sastanak pregovaračkih timova s ciljem usuglašavanja konačnog teksta granskoga kolektivnog ugovora.

Kopirati
Drag cursor here to close