Petljanje u pregovarački tim Sindikata

Zdravstveni radnici traže od Sarajeva da odbaci Zahtjev Vlade HNŽ-a

Vlada HNŽ-a kupuje vrijeme?
Vijesti / Flash | 29. 01. 2021. u 14:49 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar danas je uputio Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike dopis u kojem zahtjevaju da žurno odbace Zahtjev Vlade HNŽ za tumačenje, kako kažu, nepostojeće odredbe Zakona o radu.

''Danas smo faxom uputili zajtjev za žurno odbacivanje Zahtjeva Vlade HNŽ za tumačenje nepostojeće odredbe Zakona o radu u svezi sastava njihovog pregovaračkog tima imenovanog za pregovore sa Vladom HNŽ, a oko zaključivanja novog kolektivnog ugovora kako bi postupak pregovaranja sa Vladom HNŽ započeo u najkraćem mogućem roku'', poručili su iz Sindikata za Bljesak.info.

Inače, jučer je održan prvi sastanak Ivice Anića predsjednika Sindikata SKB Mostar u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, koji se držao pod pritiskom sindikata zdravstva, a Vlada je pozivom samo Anića, a ne i Dalibora Vukovića predsjednika Sindikata zdravstvenih radnika HNK, kao člana pregovaračkog tima SKB Mostar.

Podsjetimo, Vlada HNŽ-a je tražila od Federalnog ministarstva rada mišljenje o tome tko može biti u pregovaračkom timu SKB Mostar. Vlada po riječima sindikalista čini sve da Dalibor Vuković ne bude u pregovaračkom timu podsjećajući da nijedan zakon ne propisuje da se bilo tko može miješati u rad sindikata, te da svaki sindikat slobodno odlučuje o svom pregovaračkom timu.

''Sindikat može odrediti čak čovjeka i iz Švicarske i Njemačke da bude u pregovaračkom timu, čovjeka koji će najbolje u tom timu ispregovarati uvjete za kolektivni ugovor za jedan sindikat. Prema tome kad dođe to mišljenje Federalnog ministarstva, onda će se razjasniti da li ovakav sastav sindikata može ići u pregovore'', rekao je ranije za Bljesak.info Dalibor Vuković.

Važno je podsjetiti da su sindikati prošli tjedan u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije zatražili inspekcijski nadzor, jer je ministar Opsenica već ranije pokušavao iz pregovaračkog tima Sindikata SKB Mostar izbaciti Dalibora Vukovića.

Tada su iz sindikata rekli da Opsenica svojom direktnim miješanjem u upravljanjem i funkcioniranje sindikatom krši zakon.

Vuković je jučer za Bljesak ponovio da je Sindikat jedinstven i da tu nema nikakvih problema. Odgovarajući na naše pitanje, je su li intervencije Vlade miješanje u rad sindikata Vuković je rekao da jeste.

Sindikati su za Bljesak.info danas rekli da 2600 zdravstvenih radnika iščekuje i odluku Općinskog suda Mostar koji odlučuje o zakonitosti štrajka, a po ponovljenom Zahtjevu Vlade HNŽ resornog Ministatstva zdravstva i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Vuković nam je pojasnio da na Sudu u Mostaru već postoji predmet koji je pokrenula Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo zdravstva, koji je presudio da je štrajk zakonit, a na njega je uložena žalba.

Nakon toga ponovno je poslan Zahtjev Vlade, resornog Ministarstva zdravstva, ovaj put i SKB-a Mostar, da se preispita zakonitost štrajka, što je kaže Vuković besmisleno, da za isto pitanje imaju dva aktivna slučaja na istom sudu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close