Komentar na najavljeni štrajk

Vlada HNŽ-a o zdravstvenim radnicima - Mi možemo ispratiti svoj dio obveza

Upitali smo Vladu HNŽ-a da komentira zahtjeve i najavljene prosvjede zdravstvenih radnika u županiji.
Gospodarstvo / Posao | 23. 10. 2023. u 13:20 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, kao jedan od više čimbenika u zdravstvenomu sustavu ove županije, razumije sindikalna traženja zdravstvenih djelatnika i, spremna je kroz Izmjene i dopune Proračuna za 2023. te kroz Prijedlog proračuna za 2024. godinu, ispratiti svoj dio obveza kroz korektno postignuti, realno održivi dogovor svih poslodavaca i sindikalnih partnera. To smo jasno kazali i na sastanku čelnih ljudi Vlade i Nezavisnoga sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar'', rečeno je iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije za Bljesak.info.

Nezahvalno stanje

Iz Vlade HNŽ-a navode da su preuzimanjem dužnosti 2015. zatekli krajnje nezahvalno stanje u financijama (ilustracije radi, naslijeđeno je 60 milijuna KM izvršnih sudskih presuda). U međuvremenu, navode, riješili su sve dubioze.

Vlada navodi kako su ''konsolidirali javne financije, odgovorili svim traženjima koja su pristizala, uspjela i otvoriti razvojnu dimenziju Proračuna, stvorila je kvalitetne preduvjete kako bi danas mogla planirati ispratiti svoj dio obveza i prema zahtjevima zdravstvenih djelatnika'', navode u odgovoru.

Međutim, dodaju, nužno je da i drugi čimbenici u zdravstvenomu sustavu, koji su jasno pobrojani u službenoj obavijesti NSZ-a SKBM-a o održavanju štrajka, preuzmu svoj dio odgovornosti, onako kako je to zakonom i regulirano.

''Samo tako možemo, što žurnije i sa što manje problema, izići iz ove situacije i izbjeći sve ono negativno što sindikalni prosvjedi sobom nose, a prije svega trpljenja koja će najviše osjetiti pacijenti. Na tomu tragu, i ovim putom pozivamo sve dionike zdravstvenoga sustava – poslodavce u zdravstvu HNŽ-a, na preuzimanje svojega dijela odgovornosti kako bismo izbjegli bilo koji neželjeni scenarij'', navode iz Vlade.

Korektno ponašanje 

Dodaju kako se posvjedočilo ''iznimno korektno i odgovorno ponašanje Vlade HNŽ-a prema socijalnim partnerima – sindikatima proračunskih korisnika kojima smo jedinim poslodavcem''.

''Neupitno smo posvjedočili kroz proteklih osam godina, s potpisanih čak šesnaest granskih kolektivnih ugovora. Razina odnosa i međusobnoga poštovanja Vlade i socijalnih partnera potvrđena je i na posljednjemu sastanku predsjednika Vlade i resornih ministara sa čelnicima svih šest sindikata korisnika Proračuna HNŽ-a, održanomu prošloga tjedna'', napisali su.

Najava generalnog štrajka

Zdravstveni radnici HNŽ-a prošli tjedan su najavili kako će blizu četiri tisuće zdravstvenih radnika 2. studenog u 8 sati stupiti u generalni štrajk. Prosvjednu šetnju najavili su za 6. studenog točnije u ponedjeljak.

Ivica Anić predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, tada je rekao kako nisu imali kontakst sa županijskom Vladom, premijerom ministrima zdravtsva i financija.

''Nek ih bude sram što zanemaruju obične građane u Hercegovačko-neretvanskoj županiji'', poručio je Anić.

Dalibor Vuković član pregovaračkog tima sindikata, istaknuo je da pregovarački tim sindikata spreman te da čekaju ili trenutnog premijera i ministre ili novog da ih pozovu na pregovore.

Kopirati
Drag cursor here to close