Od 2. studenog

Kolaps zdravstva u HNŽ-u - skoro 4 tisuće zdravstenih radnika kreće u štrajk

Sindikati zdravstvenih radnika u HNŽ-u najavili su generalni štrajk i prosvjednu šetnju.
Gospodarstvo / Posao | 18. 10. 2023. u 11:21 A. Zadro | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blizu četiri tisuće zdravstvenih radnika iz Hercegovačko - neretvanske županije će 2. studenog u 8 sati stupiti u generalni štrajk. Prosvjednu šetnju najavili su za 6. studenog točnije u ponedjeljak.

''Svi zdravstveni radnici, sindikalni predstavnici krenut će u generalni štrajk. Malo smo kasnili zbog zakonske procedure koju smo mi kao sindikat ispoštovali, za razliku od Vlade. Sada smo ispoštovali sve procedure i krećemo u generalni štrajk'', rekao je Ivica Anić predsjednik sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Istaknuo je da do sada nisu imali nikakav kontakt Vladom, premijerom, ministrom zdravstva i financija.

''Nek ih bude sram što zanemaruju obične građane u Hercegovačko-neretvanskoj županiji'', poručio je Anić.

Rekao je da traže ono najminimalnije što im pripada, što su svi dobili a to je ravnomjerno povećanje za sve zdravstvene radnike.

''Mi to ne bi trebali tražiti, Vlada da radi svoj posao ona bi to i sama ponudila'', rekao je Anić.

Dalibor Vuković član pregovaračkog tima sindikata, istaknuo je da pregovarački tim sindikata spreman te da čekaju trenutnog premijera ili novog primjera i ministra zdravstva i financija.

''Pozivmao ih da odmah po preuzimanju funkcija pozovu pregovarački tim i da dogovorimo kolektivni ugovor. Pet mjeseci dosadašnji ministar zdravstva, financija i premijer nisu pozivali sindikate na razgovor. Oni su jedini i isključivi krivac'', poručio je Vuković.

''Mi očekujemo da će se što prije formirati nova Vlada i da će imati više sluha'', poručila je Ana Mišić predsjednica skupštine Nezavisnog sindikata SKB Mostar.

Ismet Kodro predsjednik nezavisnog sindikata Kliničke bolnice Mostar, rekao je da nažalost njihovi korisnici imaju malo razumijevanja za ovaj štrajk.

''Zdravst randici su sve učinili da ne dođe do štrajka. Morali smo se odlučiti za ovaj nepopularan korak. Svi koji budu ugroženi bit će primljeni, ali sve specijalističke ambulante i konsultativni pregledi će biti isključeni'', rekao je Kodro poručujuću kako je sva odogvornost na Vladin a ne na zdravstv radnicima.

Kontaktirali smo Vladu HNŽ-a čiji komentar očekujemo.

Podsjetimo, u srpnju je na ulicama Mostara održana prosvjedna šetnja zdravstvenih radnika iz županije koji su tražili povećanje plaće. Neovisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tada je rekao kako ima spreman tim za pregovore, ističući kako nijedan drugi sindikat neće zaštiti prava radnika na području Europe kao ovaj, navodeći kako je Vlada HNŽ-a cijeli proces odugovlačila. Sindikati su tada rekli kako traže povećanje plaće oko 30 posto.

Iz Vlade su nakon prosvjeda novinarima rekli kako su spremni za razgovore, no prvo se moraju steći određeni uvjeti kako bi se izračunali troškovi traženog povećanja plaća. 

Kopirati
Drag cursor here to close