Na granicama

VIDEO | Ponovno aktualiziran projekt ''Srednja Drina' - gradnja tri hidrocentrale

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja aktiviranja projekta "Srednja Drina" ova saga doživjet će, čini se, novu epizodu.
Gospodarstvo / Posao | 11. 03. 2024. u 08:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijeri Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine ponovno su ovih dana aktualizirali temu zajedničkog učešća u gradnji hidroelektrana na rijeci Drini.

Projekt "Srednja Drina" podrazumijeva gradnju tri hidroelektrane, a s obzirom na to da je riječ o graničnom pojasu, osim entitetskih elektroprivreda planirano je i većinsko učešće Srbije, javlja BHRT.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja aktiviranja projekta "Srednja Drina" ova saga doživjet će, čini se, novu epizodu.

Povećanje obujma proizvodnje električne energije

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić govorio je o ponovno započetim razgovorima na ovu temu u kontekstu potreba za povećanjem obujma proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

"To mora biti projekt Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Unutar Bosne i Hercegovine Elektroprivreda RS i Elektroprivreda BiH bi bili suvlasnici 50%, ali naravno sve mora proći procedure koje su u skladu sa našim zakonskim rješenjima'', naveo je.

Iz Vlade Republike Srpske pojašnjeno je da nije riječ o projektu Buk Bijela, kako su prenijeli neki mediji.

Također, da o ponovnom aktiviranju projekta "Srednja Drina" treba detaljnije razgovarati sa trećom stranom.

Višestruko koristan projekt

Nekadašnji direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić smatra da je riječ o višestruko korisnom projektu. Pri tome vidi i šansu da se razriješi pitanje naknada za korištenje resursa i potopljeno zemljište koje Srbija ne plaća lokalnim zajednicama na lijevoj obali Drine više od tri desetljeća.

"U kontekstu tih kompletnih razgovora o toj podjeli koja bi bila na principu 50-50 da u stvari ne bi mogla biti 50-50, jer Srbija odavno uzima energiju iz ove dvije elektrane i to bi bio predmet razgovora i sporazuma u pripremi tog projekta'', istaknuo je.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović svojevremeno je, nakon sastanka sa kolegom iz Elektroprivrede Srbije, rekao da je "Srednja Drina" obostrano važan projekt.

Riječ je o gradnji tri hidroelektrane snage 320 MW čija je vrijednost prije dvije godine procijenjena na milijardu i 700 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close