Pusti me da tečem

Konjic: Aktivisti i građani protiv novih hidrocentrala na Neretvi

Njihov, kao i zahtjev organizatora, okupljenih oko Koalicije za zaštitu rijeka BiH, je spriječiti izgradnju HE "Ulog", u gornjem toku hercegovačke ljepotice Neretve.
Gospodarstvo / Ekologija | 11. 11. 2023. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani i eko-aktivisti iz Bosne i Hercegovine okupili su se u subotu, 11. studenog u Konjicu na prosvjedu zbog gradnje hidroelektrane Ulog, u entitetu Republika Srpska.

Bez obzira na kišu, veliki broj građana Konjica okupio se na Gradskom trgu u borbi za očuvanje Neretve i njenih pritoka.

Njihov, kao i zahtjev organizatora, okupljenih oko Koalicije za zaštitu rijeka BiH, je spriječiti izgradnju HE "Ulog", u gornjem toku hercegovačke ljepotice Neretve.

No, ne samo to, oni ukazuju na probleme koje bi izgradnja mogla prouzrokovati na rijeke i čitav živi svijet, ističući da je, osim "Uloga", u planu izgradnja još 36 manjih HE.

S borbom za očuvanje pojedini građani misle da su zakasnili, no nadaju se da će ovaj skup, ipak, imati odjeka, kao što je imao ranijih godina, kada se više ekoloških, aktivističkih pokreta udružilo protiv izgradnje čak 93 hidroenergetskih postrojenja.

Brojni građani imali su priliku i da potpišu pismo za očuvanje Neretve i njenih pritoka, koje će biti proslijeđeno nadležnim institucijama.

Prosvjed su organizirali Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, Zelena Neretva Konjic i Pusti me da tečem, a podršku su mu već dale brojne organizacije i pojedinci.

Povod za prosvjed je nastavak gradnje hidroelektrane "Ulog" na rijeci Neretvi, unatoč otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti.

"Usprkos otporu lokalnog stanovništva, akademske zajednice i bh. javnosti nastavlja se gradnja hidroelektrane 'Ulog' koja prijeti cijelom gornjem toku Neretve. Već se naziru posljedice po rijeku i živi svijet. Ali ovo nije jedina prijetnja opstanku Neretve i njenih pritoka. Ako se smjesta ne pokrenemo, u slivu hercegovačke ljepotice biće izgrađeno još 36 hidroelektrana. Svojevremeno je bila planirana gradnja čak 93 hidroenergetska postrojenja, ali su lokalne zajednice i aktivističke grupe odlučnim dugogodišnjim borbama spriječile izgradnju na desetine HE. Hrabri čuvari Bune, Neretvice, Doljanke, Drežanke i drugih hercegovačkih rijeka pokazali su da borbom možemo zaustaviti silu. Na nama je da se sad izborimo i za Neretvu. Odbijamo da budemo upamćeni kao generacija koja se nije borila za jednu od najvrjednijih rijeka ove zemlje. Zato se okupljamo u Konjicu 11. 11. ove godine, na velikom prosvjedom skupu kojim ćemo obilježiti prekretnicu u borbi za Neretvu", priopćili su su organizatori prosvjeda.

Organizatori prosvjeda zahtijevaju:

- Urgentno zaustavljanje izgradnje HE "Ulog"

- Prekid realizacije planiranih HE "Bjelimići" i "Glavatičevo" i 7 malih -hidroelektrana na području gornjeg toka Neretve.

- Zaustavljanje izgradnje HES "Gornji horizonti"

- Strogu zakonsku zaštitu prirodnih vrijednosti sliva Neretve

- Prestanak kupovine skupog uglja za potrebe Elektroprivrede BiH iz privatnih rudnika kompanija EFT-a i Lagera.

- Organizatori pozivaju sve građane da se pridruže skupu i pomognu u borbi za Neretvu, jednu od najljepših i najvrjednijih rijeka u BiH

Kopirati
Drag cursor here to close