Pomoć

VIDEO | Aviokompanijama koje će letjeti iz Tuzle stižu subvencije

Ove godine u Tuzli je oboren rekord u broju turista, međutim nakon ukidanja linija Wiz Aira on je drastično smanjen.
Gospodarstvo / Posao | 06. 11. 2023. u 07:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlast u Tuzlanskoj županiji odobrila je izdvajanje novca iz proračuna kako bi subvencionirala aviolinije s Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Nakon što je Wizz Air zatvorio svoju bazu, počeli su pregovori sa drugim aviokompanijama. Međutim, i dalje je sve na čekanju.

U međuvremenu, sa smanjenjem broja linija, sve je manje i turista, javlja BHRT.

I dalje je neizvjesno hoće li i kada biti vraćene linije koje je operirao Wizz Air. Kako bi došlo do toga, iz Proračuna Tuzlanske županije je odobreno 2,5 milijuna maraka.

''Međunarodni aerodrom je iskazao potrebu za subvencioniranjem letova sa našeg Aerodroma i Vlada se odazvala na način da smo osigurali sredstva kako bi realizirali mjere i prevazišli novonastale probleme'', kaže Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i prometa TŽ.

Dževad Halilčević direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, navodi: ''Očekujemo da će sljedećeg tjedna proći sve propisane procedure i da ćemo moći da objaviti i iskreno se nadamo da će se javiti kvalificirane kompanije i da nastavimo sa prometovanjem sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, barem ovaj dio koji je Wizz Air trenutno prestao letjeti''.

Podsjećamo, nakon što je irska kompanija Ryanair početkom ljeta otkazala letove, uslijedio je novi šok. Wizz Air je ukinuo bazu i otkazao devet linija za najatraktivnije europske destinacije.

''Trenutno imamo pokrivenu Njemačku i Švicarsku u ovom zimskom razdoblju od prvog studenog. U Švicarskoj je pokriven Basel, a u Njemačkoj trenutno leti Dortmund i Memmingen'', dodaje direktor zračne luke.

Pregovori sa Air Montenegrom su u tijeku i traže se alternativna rješenja,a u opciji je i Ryanair koji bi mogao letjeti od ljeta.

Miralem Mešković, direktor Turističke zajednice, kaže: ''Naša intencija ide upravo ka tome da se mi unaprijed bojimo. Bojimo se budućih rezultata, obzirom da je i turistička zajednica Tuzlanske županije, koristeći kapacitete, resurs kakav je Međunarodni aerodrom Tuzla, bazirala i svoje programe i neke od strateških ciljeva upravo ka aerodromu."

Međutim, trenutno je neophodno rješavati zimski red letenja. Ove godine u Tuzli je oboren rekord u broju turista, međutim nakon ukidanja linija Wiz Aira on je drastično smanjen. Ukoliko potraje trenutno stanje, posljedice za turizam bi mogle biti velike.

Dok se nadležni nadaju da će javni poziv privući kvalificirane aviokompanije, najveći problem je što se sve odvija sporo, a posljedice su već primjetne.

Kopirati
Drag cursor here to close