Poslovanje

Zašto Wizz Air 'bježi' iz BiH

Posljednjim odlukama kompanije, vrata se zatvaraju za mnoge građane koji su namjeravali putovati za neke europske gradove
Gospodarstvo / Tvrtke | 24. 07. 2023. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od najvećih europskih aviokompanija – Wizz Air, dramatično je smanjila prisustvo na svim aerodromima u BiH, iako jača posvećenost našoj regiji.

Wizz je bio jedna od najvažniji aviokompanija za BiH, jer je otvorio mogućnost putovanja za brojne evuropske destinacije po veoma povoljnim cijenama.

Posljednjim odlukama kompanije, vrata se zatvaraju za mnoge građane koji su namjeravali putovati za neke europske gradove, piše BiznisInfo.ba.

Druge kompanije imaju manje izravnih letova za Europu, a cijene su im mnogo više jer ne spadaju u low cost segment.

Ukidanje baze u Tuzli

Wizz Air je prošlog tjedna potvrdio da planira ukinuti bazu u Tuzli. Naime, u rujnu ove godine će premjestiti svoja dva aviona bazirana u Tuzli u druge baze unutar mreže.

Iz kompanije su rekli da su odluku donijeli zbog promjenjivog ekonomskog okruženja, kao i operativnih izazova uzrokovanih vremenskim prilikama u regiji te da bi iskoristili prilike za rast preraspodjelom svojih kapaciteta na druge rute sa većom potražnjom.

"Iako će nekoliko linija biti obustavljeno, Wizz Air će nastaviti sa letovima na relacijama iz Tuzle do Basel Mulhousea, Dortmunda, Frankfurt-Hahna i Memmingena", rekli su.

Ali, i na tim linijama bit će smanjen broj tjednih letova.

Ovo znači ukidanje baze Wizz Aira, jer će oba bazna aviona biti izmještena sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Kompanija ukida letove za neke od najvažnijih destinacija kao što su Beč i Berlin, ali i Billund, Koln, Eindhoven, Friedrihschafen, Goteborg, Baden Baden, Malmo, Nurnberg i Stockholm Skavstu.

Ova vijest dolazi nakon što je ranije ovog mjeseca objavljeno da će Wizz Air prekinuti letove iz Banja Luke za Stockholm Skavsta, s posljednjom linijom planiranom za 28. kolovoz, kao i iz Banja Luke za Hamburg na kraju ljetne sezone 28. listopada.

Wizz Air će ove zime održavati operacije od Banja Luke do Basela i Dortmunda.

Sarajevo i Mostar

Podsjetimo da je Wizz krajem prošle godine zatvorio svoju bazu u Sarajevu, izmjestio dva aviona i ukinuo skoro sve linije iz glavnog grada BiH.

Wizz Air je tada priopćio je da su nepovoljna situacija na tržištu i izazovno poslovno okruženje doveli do zatvaranja njihove baze u Sarajevu.

Wizz sada najavljuje letove za London od rujna, ali će i tada imati samo dvije linije iz Sarajeva. Treba dodati da kompanija nikad nije krenula s letovima iz Mostara, što je najavljivano.

Ukidanje dvije baze i ogromnog broja linija, uz smanjenje letova na ono malo preostalih linija, jasan je signal da se BiH treba zabrinuti i da nešto ne radi kako treba. Pogotovo ako se zna da Wizz nastavlja sa ekspanzijom u regiji.

Treba naglasiti da i druga low cost kompanija - Ryanair takođe posljednjih mjeseci smanjuje prisustvo u BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close