BHANSA

Primorac: Bilježimo rekordan broj letova, a problem nam je nedostatak kontrolora

Manjak kontrolora zračnog prometa nije zaobišao ni BHANSA-u. U prethodnom periodu određeni broj zaposlenika su otišli u Katar, na značajno plaćenije poslove.
Gospodarstvo / Posao | 28. 07. 2023. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su svjetski mediji početkom ovog mjeseca objavili kako se širom Europe tijekom ljeta može očekivati kaos u zračnom prometu, uz kašnjenja i odlaganja letova, situacija u Bosni i Hercegovini nije zabrinjavajuća.

Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA), Davorin Primorac kaže da, iako se susrećemo s rekordnim brojevima letova, ni u jednom trenutku nije došlo do odstupanja u razini kvalitete i sigurnosti zračnog prometa u BiH.

Europska organizacija za sigurnost zračnog prometa Eurocontrol izdala je upozorenje na početku špica ljetnje sezone, a kao ključne razloge navode nedostatak kontrolora letenja, pojačane vojne aktivnosti koje su smanjile količinu raspoloživog zračnog prostora za 20 posto te moguće štrajkove.

Oporavak zračnog prometa

Primorac naglašava da je Eurocontrol koncem prošle godine izradio scenarije oporavka zračnog prometa od pandemije COVID 19 na razini Europe, a koji su zavisili od mnogo faktora, između ostalih, inflaciju, povjerenje putnika, rat u Ukrajini, cijene karata itd.

Napravljena su tri scenarija: high, base i low i predstavljeni u postocima letova od 2019. godine. Prema High scenariju, 2023. se trebala približiti i skoro izjednačiti sa 2019. godinom, dok su base i low predviđali skromniji oporavak.

U prvoj polovici 2023. godine promet na razini Europe je u skladu s prognozom base scenarija Eurocontrol, gdje je u siječnju zabilježeno 86% prometa od 2019., veljači 87%, ožujku 88%, travnju 90%, svibnju i lipnju 92%.

"Iako se promet u Europi i dalje nije vratio na prepandemijski nivo, ovo ljeto osjetimo značajna kašnjenja uzrokovana manjkom kontrolora zračnog prometa, ratom u Ukrajini koji je utjecao na dostupnost zračnog prostora, štrajkovima kako kontrolora zračnog prometa, tako i zemaljskog osoblja, odnosno osoblja na zračnim lukama. Zračni promet u BiH se već prošle godine vratio na prepandemijski nivo. U prvoj polovici ove godine smo imali značajan porast broja letova iznad BiH u odnosu na rekordnu 2019 godinu, čak 17% više letova nego u prvoj polovici 2019. godine", ističe Primorac, prenosi Klix.

Tako u siječnju ove godine BHANSA bilježi 14% prometa više od 2019., veljači 17%, ožujku 25%, travnju 24%, svibnju i lipnju13%, dok se u srpnju očekuje oko 11% više letova nego u 2019. godini.

Manjak kontrolora

Manjak kontrolora zračnog prometa nije zaobišao ni BHANSA-u. U prethodnom periodu određeni broj zaposlenika su otišli u Katar, na značajno plaćenije poslove.

Pored toga, ranije je počela i ljetna sezona, tako da je već u travnju BHANSA zabilježila broj letova koji je odgovarao svibnju 2019. godine. Već u svibnju je bilo prosječno oko 1350, a u lipnju oko 1500 letova dnevno u prostoru nadležnosti Centra oblasne kontrole letenja (BHACC), uzimajući u obzir da se distribucija prometa značajno razlikuje radnim danima i vikendom.

Do prve polovince srpnja ove godine u najprometnijem danu je zabilježeno blizu 1800 letova kroz prostor nadležnosti BHACC, dok je u najprometnijem satu (peak hour) zabilježeno preko 120 letova, a što je ujedno ključni parametar opterećenja na BHACC i istovremeno pokazatelj sposobnosti BHANSA-e da odgovori najvišim izazovima.

Kašnjenja zbog lošeg vremena

"Usprkos značajnom porastu prometa, kašnjenja koja je generirao BHACC su na približnoj razini prošle godine i većinom su uzrokovana lošim vremenskim uvjetima. U nastavku ljetne sezone očekujemo slične scenarije, osim u slučaju značajnog pogoršanja vremenskih prilika. Treba imati u vidu da vremenske prilike odnosno stalne promjene vremena, kojima posebno svjedočimo ove godine, imaju ogroman učinak na broj aviona koji može proći određenim djelom zračnog prostora. U našem slučaju BHANSA području odgovornosti", naglašava Primorac.

Iako se, kaže, susrećemo s rekordnim brojevima letova, ni u jednom trenutku nije došlo do odstupanja u razini kvalitete i sigurnosti usluga BHANSA-e, zahvaljujući prvenstveno visoko kompetentnom osoblju, te kontinuiranom ulaganju u obuku, unaprijeđenju operativno – tehničkih rješenja te praćenju aktualnih trendova u razvoju usluga civilne avijacije.

"U nadolazećem razdoblju također planiramo značajna ulaganja u razvoj sustava i usluga, koji će nam omogućiti povećanje kapaciteta kontrole letenja, kao odgovor na značajan trend porasta prometa iznad BiH. U planu je i uspostava školskog centra za kompletnu obuku kontrolora zračnog prometa, kako bi dugoročno riješili problem nedostatka osoblja", ističe Primorac.

Kopirati
Drag cursor here to close