Ugovor u malom dijelu dorađen

Utvrđeni troškovi, priprema se sastanak - Je li na pomolu dogovor zdravstvenika i Vlade

Ako kolektivni ugovor zdravstvenih radnika u Hecregovačko-neretvanskoj županiji bude danas usuglašen, sutra bi mogao biti usvojen na sjednici Vlade.
Gospodarstvo / Posao | 23. 11. 2023. u 12:02 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak predstavnika sindikata radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i novoizabranog ministra Milenka Bevande zakazan je za danas, u popodnevnim satima.

Očekuje se finaliziranje prijedloga kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriju HNŽ koji će sutra na sjednici Vlade HNŽ-a biti razmatran.

''Ako bude usvojen ide na skupštinu reprezentativnog sindikata SKB Mostar time i nakon toga pristupit će se svečanosti potpisivanja kolektivnog ugovora'', poručili su iz sindikata, još jednom napominjući kako se štrajk ne prekida do trenutka potpisivanja kolektivnog ugovora.

Utvrđeni troškovi

 Premijerka Vlade HNŽ-a Marija Buhač, uoči sjednice Skupštine HNŽ-a ponovila je kako su nadležni održali prvi sastanak s predstavnicima sindikata, kada su tražili ''par dana'' da na temelju onog kolektivnog ugovora koji je bio u završnoj fazi, dobili podatak o financijskim pokazateljima odnosno o iznosu potrebnih sredstava za plaće temeljem tog kolektivnog ugovora.
 
''Protekle dane smo potrošili u prikuljanju tih podataka od zdravstvenih ustanova, jučer smo dobili konačan podatak o iznosu potrebnih financijskih sredstava. Na konstituirajućoj sjednici imenovali smo i novi pregovarački tim i danas ćemo održati prvi sastanak pregovaračkog tima'', najavila je Buhač.
 
Kaže kako će na temelju dobivenih podataka iz zdravsvenih ustanova i prijedloga kolektivnog ugovora koji su u jednom malom dijelu doradili, kako premijerka kaže ''čisto radi preciznosti u pojedinim člancima donijeti konačan stav''.

Ukoliko se danas usuglase, kaže premijerka tehnički bi se na Vladi sutra mogao usvojiti novi kolektivni ugovor. Iako još uvijek, kako je rekla treba uraditi konsezus drugih parnera u Vladi.
 
Napomenula je da bi još kolektivni ugovor trebala potvrditi Skupština sindikata.

Štrajk započeo 2. studenog

Podsjetimo, generalni štrajk gotovo 4.000 zdravstvenih radnika HNŽ-u započeo je 2. studenog, nakon višemjesečnog pozivanja Vlade na čelu s Nevenkom Hercegom da započnu pregovarački proces.  S početkom pregovora, zdravstveni radnici poručili su da je vlada ponižavala zdravstvene radnike, rekavši da krše Zakon.

Naglasili su tada da mjesecima rade bez kolektivnog ugovora, a da Vlada nije uradila ništa da se spriječi kolaps zdravstva. Iako su zdravstveni radnici od svibnja pozivali Vladu da formiraju pregovarački tim i krenu u pregovore oko kolektivnog ugovora, Vlada je to učinila na žurnoj sjednici tek u studenom, o čemu su javnost obavijestili na dan početka generalnog štrajka. Vlada je govorila kako su ispratili svoj dio obveza korektno i odgovorno te da su u mandatu bili korektni prema socijalnim partnerima, sindikatima proračunskih korisnika kojima je jedinim poslodavcem, neupitno je posvjedočeno kroz proteklih osam godina, s potpisanih čak šesnaest granskih kolektivnih ugovora. 

Kopirati
Drag cursor here to close