Generalni štrajk

FOTO/VIDEO | Zdravstveni radnici HNŽ: ''U ponedjeljak idemo pred Vladu, neka se stide''

''Sramota neka bude Nevenka Hercega koji nama kaže da nije više premijer, sramota neka bude ministra Opsenicu, koji prima svoj novac'', poručio je Anić.
Vijesti / Flash | 02. 11. 2023. u 09:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U 8 sati počeo je generalni štrajk svih zdravstvenih radnika u HNŽ. Poručujemo Vladi da dolazimo u ponedjeljak, neka se srame svih ovih zdravstvenih radnika, što nas ponižavaju'', rekao je za Bljesak.info Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar.

Optužio je Vladu na čelu sa Hercegom za stanje u zdravstvu.

Foto: Bljesak.info / Generalni štrajk medicinskih radnika u HNŽ

''Sramota neka bude Nevenka Hercega koji nama kaže da nije više premijer, sramota neka bude ministra Opsenicu, koji prima svoj novac, a nek sramota bude i ministra Faladžića koji drži cijeli naš novac'', rekao je i dodao:

Borba do kraja

''Mi ćemo se boriti do kraja sve dok se kolektivni ugovor ne potpiše''.

''Problem je što Vlada ponižava zdravstvene radnike i ponaša se tako prema nama. Krše zakon, ovo je za vaku krivičnu prijavu. Sindikat je taj koji poštuje Zakon i tjera Vladu da se drži zakona. To je jedina Vlada koja je poslala Sindikat na sud. Sramota da imamo ovakvu vladu. Dok je bila korona, uzimali su poene i pljeskali ''bravo zdravstveni radnici'', a gdje su sad'', pitao je Anić.

Video: Bljesak.info

Predsjednica Skupštine Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ana Mišić pojasnila je njihove zahtjeve.

''Mi zahtjevamo je povećanje plaća od 30% i ostalih uvjera na rad. Želimo da javnost zna da mjesecima radimo bez kolektivnog ugovora, a jedini krivac za to je Vlada HNŽ, koja mjesecima nije uradila ništa da spriječi kolaps zdravstva u HNŽ'', istaknula je.

Poziv na razumijevanje

Pozvala je Vladu, ali i pacijente, na razuijevanje.

Foto: Bljesak.info / Zdravstveni radnici u HNŽ stupili u generalni štrajk

''Nadamo se da će razum prevladati i da ćemo doći do rješenja i potpisati kolektivni ugovor i nastaviti s radom, a do tada naše pacijente molimo za stpljenje i razumijevanje'', rekla je Mišić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Kantonalne bolnice ”Dr. Safet Mujić” Mostar Ismet Kodro također krivca vidi u Vladi HNŽ.

Medicinska sestra ne naplati prosječnu plaću

''Jedna medicinska sestra ska sestra, koja je referent u zdravstvu, ne može naplatiti prosječnu plaću u Federaciji BiH. Svi smo opterećeni obiteljima, kreditima, a potpuna odgovornost je na Vladi. Sve nas je zaobišlo u vremenu iza nas, nas medicinske radnike'', navodi Kodro.

Foto: Bljesak.info / Zdravstveni radnici u HNŽ stupili u generalni štrajk

Dodao je kako je zdravstvene radnike u HNŽ ''zaobišlo sve osim kiše''.

''I pomoć koja je davana radnicima za saniranje stanja covida, i mnogo lošije privatne firme dale su radnicima novac, a jedini koji su ostali bez te podrške su zdravstveni radnici'', navodi.

Očekujemo da ih Vlada već tijekom dana pozove na razgovore i da se razgovara o zahtjevima za povećanje plaća.

Obrada samo životno ugroženih pacijenata

U vremenu generalnog štrajka, pacijenti koji budu životno ugroženi i kojima je zdravlje upitno bit će primljeni u zdravstvene ustanove, dok će druge specijalističke ambulante i konzultativni pregledi biti isključeni.

Vlada imenovala pregovarački tim

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije reagirala je odmah nakon što su radnici u zdravstvu HNŽ stupili u generalni štrajk i formirala Pregovarački tim za pregovore s reprezentativnim sindikatima za djelatnost zdravstva. 

Navode da je to urađeno na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi na žurnoj sjednici Vlade HNŽ.

Imenovani tim sastavljen je od predstavnika Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, Ministarstva financija HNŽ-a, Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a, Zavoda zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a, SKB-a Mostar, KB-a dr. Safeta Mujića, Opće bolnice Konjic, Grada Mostara, Grada Konjica, Grada Čapljine, Doma zdravlja Stolac, Doma zdravlja Jablanica, Vlade Zapadnohercegovačke županije i Ministarstva zdravstva FBiH.

Vlada se pravda

''Već smo u više navrata komunicirali kako Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, kao jedan od više čimbenika u zdravstvenomu sustavu ove županije, razumije sindikalna traženja zdravstvenih djelatnika i, pripravna je kroz Izmjene i dopune Proračuna za 2023. te kroz Prijedlog proračuna za 2024. godinu, ispratiti svoj dio obveza kroz korektno postignuti, realno održivi dogovor svih poslodavaca i sindikalnih partnera. To je jasno kazano i na ranijemu sastanku čelnih ljudi Vlade i Nezavisnoga sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar'', navode iz Vlade.

Podsjećaju kako je ''Vlada preuzimanjem dužnosti 2015. zatekla krajnje nezahvalno stanje u financijama (ilustracije radi, naslijeđeno je 60 milijuna KM izvršnih sudskih presuda), u međuvremenu riješila sve dubioze, konsolidirala javne financije, odgovorila svim traženjima koja su pristizala, uspjela i otvoriti razvojnu dimenziju Proračuna, stvorila je kvalitetne preduvjete kako bi danas mogla planirati i ispratiti svoj dio obveza i prema zahtjevima zdravstvenih djelatnika''.

''Bili smo iznimno korektni''

''Iznimno korektno i odgovorno ponašanje Vlade HNŽ-a prema socijalnim partnerima, sindikatima proračunskih korisnika kojima je jedinim poslodavcem, neupitno je posvjedočeno kroz proteklih osam godina, s potpisanih čak šesnaest granskih kolektivnih ugovora. Razina odnosa i međusobnoga poštovanja Vlade i socijalnih partnera potvrđena je i na posljednjemu sastanku predsjednika Vlade i resornih ministara sa čelnicima svih šest sindikata korisnika Proračuna HNŽ-a'', pravdaju se iz Vlade HNŽ.

''Međutim, da bismo mogli odgovoriti zahtjevima zdravstvenih djelatnika, koji u početnomu traženju iziskuju više od 50 milijuna KM dodatnih proračunskih sredstava, nužno je da i drugi čimbenici u zdravstvenomu sustavu HNŽ-a, koji su jasno pobrojani u službenoj obavijesti NSZ-a SKBM-a o održavanju štrajka (u privitku), preuzmu svoj dio odgovornosti, onako kako je to zakonom i regulirano. Samo je tako moguće, što žurnije i sa što manje problema, izići iz ove situacije i izbjeći sve ono negativno što sindikalni prosvjedi sobom nose, a prije svega trpljenja koja će najviše osjetiti pacijenti. Zato i ovim putom pozivamo sve dionike zdravstvenoga sustava Županije (poslodavce u zdravstvenomu sustavu HNŽ-a) na preuzimanje svojega dijela odgovornosti kako bismo izbjegli bilo koji neželjeni scenarij'', zaključili su.

 

Kopirati
Drag cursor here to close