Prisutan 'rad na crno'

U SBŽ-u nastavak trenda otpuštanja radnika

Teško je stanje u svim gospodarskim sektorima, a osobito onima kojima je naredbama kriznog stožera zabranjen rad.
Gospodarstvo / Posao | 24. 04. 2020. u 12:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drastičan pad broja zaposlenih bilježi se u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), a trend otpuštanja radnika iz realnog sektora sve je prisutniji, izjavio je u petak u Travniku ministar gospodarstva SBŽ-a Nisvet Hrnjić.

Govoreći o ekonomskoj krizi izazvanoj pandemijom novog koronavirusa, Hrnjić je novinarima kazao da je teško stanje u svim gospodarskim sektorima, a osobito onima kojima je naredbama kriznog stožera zabranjen rad.

- Od 8.200 radnika, prije proglašenja stanja prirodne nesreće, pali smo na manje od 6.000 i to samo u sektoru kojem je naredbama kriznog stožera zabranjen rad. I sve druge gospodarske grane su u teškoj situciji i trend otpuštanja radnika sve je veći - istaknuo je.

Podsjetio je da je Vlada SBŽ-a utvrdila prvi set mjera za pomoć gospodarstvu, koji podrazumijeva brzi rebalans proračuna, formiranje fonda pomoći realnom sektoru, aktiviranje namjenskih sredstava, te oslobađanje od parafiskalnih nameta.

Ministarstvo gospodarstva je, kako je kazao, utvrdilo i program raspodjele sredstava, a očekuje se da ga Vlada razmatra idućeg tjedna.

- Nakon toga, može ići javni poziv gospodarstvenicima za dodjelu tih sredstva - naglasio je on.

Na pitanje novinara koji novčani iznos će biti na raspolaganju za pomoć poduzetnicima, Hrnjić je kazao da je to teško procijeniti, jer "Ministarstvo financija još nije pripremilo rebalans proračuna".

- Prijedlog Ministarstva gospodarstva bio je da sredstva fonda budu minimalno deset milijuna maraka. Međutim, ta cifra je kod usvajanja seta mjera izbačena i sada imamo mjere bez tog iznosa - istaknuo je.

Upitan jesu li sindikati uposlenih u javnoj upravi pokazali dovoljno solidarnosti s radnicima u realnom sektoru, Hrnjić je kazao da je očekivao više.

- Nisu pokazali solidarnost i očekivao sam više. Mislim da je i Vlada ovdje trebala pokazati dodatnu i neophodnu dozu hrabrosti da iskorači hrabrije u ovom trenutku. Ministarstvo je preložilo taj ton, međutim, imamo šta imamo. Usvojili smo set mjera i izradili prijedlog programa pomoći - naglasio je.

Iako su, kako je kazao, određene kompanije bile primorane otpustiti dio radnika, Vlada će pri dodjeli pomoći preferirati one koje nisu otpuštale radnike.

Hrnjić je naglasio da se pojavljuje i jedna vrsta manipulacije u kojoj kompanije otpuštaju radnike, kako bi ostvarili naknadu s ureda za zapošljavanje, ali ih i dalje angažiraju za rad "na crno".

- Takvu firmu smo otkrili na području Kiseljaka, koja je to uradila s najmanje 50 radnika. Odmah je sankcionirana i naloženo je hitno potpisivanje ugovora o radu i prijava Poreznoj upravi - naglasio je Hrnjić.

Hrnjić je najavio da će inspekcija nastaviti kontrole u toj oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close