Brojimo

Za 20 dana 373 otkaza u ŽZH

Svim osobama koje su se prijavile na evidenciju nezaposlenih i ispunjavaju uvjete, bit će isplaćena novčana naknada.
Gospodarstvo / Posao | 22. 04. 2020. u 12:20 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razdoblju od 1. do 21. travnja na evidenciju Službe za zapošljavanje Županije Zapadnohercegovačke iz radnog odnosa su se prijavile 373 osobe, potvrđeno je za Bljesak.info iz Službe za zapošljavanje ŽZH.

Naknada za sve

Najveći broj novoprijavljenih dolazi iz područja ugostiteljstva (restorani, kafići itd.), naveli su iz Službe za zapošljavanje ŽZH.

Pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja je u trenutku prestanka radnog odnosa imala najmanje osam mjeseci neprekidnog rada, a kako je potvrđeno za Bljesak.info, svim osobama koje su se prijavile na evidenciju nezaposlenih i ispunjavaju uvjete, bit će isplaćena novčana naknada.

Visinu novčane naknade čini 40% prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji u posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa nezaposlene osobe, koju objavljuje Federalni zavod za statistiku.

Spas gospodarstva

Podsjetimo, već se od početka ožujka do početka travnja 228 nezaposlenih osoba prijavilo se na Službu za zapošljavanje Županije Zapadnohercegovačke, što prikazuje samo početak krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Dobra vijest za poslodavce koji nisu otpustili svoje radnike je potez Vlade ŽZH. S ciljem očuvanja što većeg broja radnih mjesta Vlada će svakom poslodavcu čijem je gospodarskom subjektu zabranjen rad na osnovu naredbi Županijskog stožera civilne zaštite, a koji nije otpustio radnike za iste uplatiti minimalnu neto plaću.

Riječ je o zakonskom rješenju koje donosi paket mjera za pomoć gospodarstvu, što znači da će oko 2.000 tisuće radnika biti spašeno od gubitka radnog mjesta. Ova pomoć odnosi se na travanj i svibanj 2020. godine.

Na kraju ožujka na evidencijama službi za zapošljavanje u Federaciji BiH bilo je registrirano ukupno 307.197 osoba, od čeka se samo u ožujku prijavilo 8.663 osoba, od čega 5.832 po prestanku radnog odnosa, podaci su Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close