Posljedice korone

Travanj u HNŽ-u - bez posla 1221 osoba

Najveći broj novoprijavljenih dolazi iz područja turizma i gospodarsko uslužnih djelatnosti.
Gospodarstvo / Posao | 20. 04. 2020. u 12:28 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U periodu od 1. do 20. travnja na evidenciji Službe za zapošljavanje Hercegovačko - neretvanske županije prijavila se 1221 osoba, od toga njih 561 iz Mostara, rečeno je za Bljesak.info iz ovog zavoda.

Kako nam je potvrđeno, najveći broj novoprijavljenih dolazi iz područja turizma i gospodarsko uslužnih djelatnosti, koje su inače najteže pogođeni posljedicom pandemije koronavirusa.

Iz Zavoda za zapošljavanje HNŽ-a za Bljesak potvrdili su kako za sada neće biti nikakvih problema oko isplate novčanih naknada za nezaposlene.

Naime, prema Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, pravo na novčanu naknadu stječe nezaposlena osoba koja u trenutku prestanka radnog odnosa ima najmanje osam mjeseci rada neprekidno ili osam mjeseci s prekidima u posljednjih 18 mjeseci.

Visina novčane naknade čini 40 posto prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji u posljednja tri mjeseca prije prestanka radnog odnosa nezaposlene osobe, koju objavljuje Federalni zavod za statistiku.

Novčana naknada za mjesec ožujak iznosila je 373 KM.

Novčana naknada isplaćuje se nezaposlenoj osobi od tri do maksimalno 24 mjeseci, ovisno o njezinom radnom stažu.

Ranije je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača kazao kako nema razloga za zabrinutost kod isplate novčanih naknada za nezaposlene jer Federalni zavod za zapošljavanje raspolaže značajnim sredstvima, a u slučaju da ta sredstva budu nedostatna Vlada FBiH će iz svojih fondova izdvojiti potrebna sredstva kako bi se ovoj kategoriji osoba omogućilo da imaju socijalnu sigurnost.

Podsjetimo, koncem ožujka na Zavod za zapošljavanje HNŽ-a prijavilo se ukupno 660 osoba, tad su nam kazali kako najveći broj novorprijavljenih očekuju u travnju.

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanske županije ranije je na upite medija poručeno kako još nemaju nikakvih mjera za spas gospodarstva i da rade na njima.

Otkazi po općinama od 1. do 20. travnja

Mostar - 561

Konjic – 163

Čitluk – 156

Čapljina – 128

Jablanica – 126

Stolac – 51

Prozor – Rama – 24

Neum – 10

Ravno – 2

Kopirati
Drag cursor here to close