Svi otišli na Zapad?

U Hrvatskoj sve manje radnika iz BiH

Sve je manje radnika iz BiH, Srbije, Kosova, Albanije, sada stižu iz Indije, Filipina, Nepala i Bangladeša.
Gospodarstvo / Posao | 15. 04. 2022. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istra se, kao i cijela Hrvatska muči s nedostatkom radne snage. Osim u građevinarstvu, sada je ponovno, naglasak i na turizmu jer predsezona je u punom jeku. Poslodavci se sve više okreću radnicima iz dalekih zemalja, jer ih ni u zemljama u okruženju više nema. Zbog toga su i gužve za izdavanje radnih dozvola sve veće.

Na kanalu indijskog Youtubera Pratapchauhana sve je više kadrova Pule. Jer jedan je od 12 Indijaca nedavno zaposlenih na gradilištu u središtu grada.

Proći više od osam tisuća kilometara za boljim poslom, promijeniti kulturu i jezik, kažu nije im problem, ali problem je poslodavcima, uz zabrane rada i sve skuplji materijal, naći educiranu radnu snagu, javlja HRT.

''Znamo da na hrvatskom tržištu nema radne snage, pogotovo je teško naći kvalificirane radnike za građevinu i u susjednim državama je isto nedostatak pa smo počeli uvoziti radnu snagu iz Indije'', kaže Ilija Birčić, vlasnik građevinskog obrta.

A onda dodatni problem - čekanje na radne dozvole. Nekad dva tjedna, nekad i do tri mjeseca. Vremena za čekanje nema, ni u građevini, a pogotovo ne u turizmu.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić smatra da moramo ublažiti pravila za izdavanje radnih dozvola i omogućiti svima koji žele raditi da to i učine jer to nije samo pitanje poslovnih prihoda, nego i izdavanja iz dohotka ostaju u jedinici lokalne samouprave.

Bržoj radnoj dozvoli nada se i Irena koja s grupom djevojaka iz Ukrajine predaje zahtjev. Nada se da će uskoro početi raditi u turizmu.

Pulska policijska postaja prvi je korak ovim ljudima u potrazi za boljom budućnosti.

''Došla sam iz Bosne da radim i da zaradim'', kaže Emina.

Sve je manje radnika iz BiH, Srbije, Kosova, Albanije, sada stižu iz Indije, Filipina, Nepala i Bangladeša.

''U prva tri mjeseca ove godine imali smo 6275 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola, 240 posto više nego lani i čak 100 posto više nego 2019. godine'', navodi načelnik Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, PU istarske Robi Belušić.

Obećavajuće brojke, no možda treba podsjetiti da je početkom godine iznesen podatak kako u turizmu nedostaje 35 do 40 tisuća radnika.

U Istri je od dosad izdanih radnih dozvola tek 40 posto onih za turistički sektor, a za potragu za kvalitetnom radnom snagom gotovo da vremena više i nema.

Kopirati
Drag cursor here to close