Pozitivni pokazatelji

U Neumu zadovoljni predsezonom, velika potražnja za sezonskim radnicima

''Od nadolazeće turističke sezone očekujemo jako dobre rezultate jer u predsezoni imamo pozitivne pokazatelje, posebno sada u obliku konferencijskog turizma, a kroz četvrti i peti mjesec očekujemo goste sa zapadnog tržišta Europe''
Gospodarstvo / Turizam | 28. 03. 2022. u 19:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neumski hotelijeri u predsezoni već bilježe pozitivne pokazatelje, a u naredna dva mjeseca očekuju goste iz zapadne Europe, no i dalje im nedostaje sezonskih radnika.

''Od nadolazeće turističke sezone očekujemo jako dobre rezultate jer u predsezoni imamo pozitivne pokazatelje, posebno sada u obliku konferencijskog turizma, a kroz četvrti i peti mjesec očekujemo goste sa zapadnog tržišta Europe'', rekao je Feni predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum Branimir Butigan.

Pritom je istaknuo kako zasad ne bilježe otkazivanja rezervacija. Naprotiv, kako kaže, gosti sa zapadnih tržišta bilježe redovnu brojku rezervacija.

''Što se tiče gostiju iz istočne Europe, posebno Poljske, imamo malo stagnaciju, ali vjerujem da će ubrzo doći i oni jer su svoje serijale najavili i prije početka krize u Ukrajini'', ustvrdio je Butigan.

On se dotaknuo i pitanja sezonskih radnika.

''Što se tiče sezonske radne snage, potreban je velik broj, od samih hotelijera i ugostiteljskih objekata. Potražnja za kvalitetnom radnom snagom je velika, još uvijek se uspijemo 'zakrpati', ali iz godine u godinu je sve teže'', ustvrdio je Butigan, naglasivši kako Neum 'sezoncima' nudi dosta dobre uvjete, smještaj, prehranu...

Također, smatra kako se Neum može mjeriti s ponudom koju nude mjesta u susjednoj Republici Hrvatskoj, posebno na gastronomskom planu.

''Poredeći se s Dubrovnikom (...) oni imaju par Michelinovih restorana koje mi nemamo, ali za ostatkom Hrvatske sigurno ne zaostajemo. Mislim da smo cjenovno pristupačniji, kvalitetom isti, ako ne i bolji'', naglasio je predsjednik neumske Udruge hotelijera.

Osim turističke ponude, misli kako Neum može ponuditi i dobar ugođaj u svom zaleđu.

''Brza cesta Stolac-Neum će pridonijeti razvoju ruralnog turizma i mi još moramo na tome poraditi. Očekujemo i bogati program drugog Neumskog kulturnog ljeta gdje će se u svakom tjednu moći naći neka manifestacija koja će biti atraktivna posjetiteljima'', naglašava Butigan.

Kako kaže, turistička slika gostiju je šarolika, ali najviše prevladavaju domaći turisti.

''U samom srcu sezone najviše bilježimo domaće goste i one iz Srbije. Što se tiče hotelskog smještaja velik broj čine stranci, posebno u predsezoni, u kojoj dominiraju Austrijanci i sezoni, gdje dominiraju Francuzi, Slovenci i Poljaci'', ističe predsjednik neumske Udruge hotelijera. 

Također, on smatra kako je broj smještajnih kapaciteta za sada zadovoljavajući.

''Hoteli i apartmani su popunjeni do posljednjeg mjesta, mislimo da je to optimalan broj što gradska infrastruktura može podnijeti. Dok ne dođe do povećanja i proširenja mjesta za kupanja, novih plaža, javnih garaža, mislimo da je ovo za sada dovoljno'', dodaje.

Osvrnuo se i na pandemija koronavirusa, za koju kaže da je promijenila pristup svih u turističkom sektoru.

''Pandemija koronavirusa je dosta utjecala na turizam, najviše zbog toga što smo počivali na grupnom turizmu i organiziranim dolascima autobusima, a čega u zadnje dvije godine skoro nikako nije bilo. Većina gostiju dolazi osobnim automobilima kao individualci i tome se trebamo okrenuti'', navodi Butigan.

Napominje kako protekle dvije turističke sezone nisu imali predsezonu radi pandemije covida-19, dok je ove godine već druga priča.

Kopirati
Drag cursor here to close