Na rubu egzistencije

Sindikat BHRT-a zahtjeva dostojne plaće, direktor tvrdi da su došli do zida

BHRT od prvog siječnja nema nikakvo financiranje, jer nema trošanine na računima Elektroprivrede BiH od prvog siječnja.
Gospodarstvo / Posao | 11. 01. 2024. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zahtjeva od menadžmenta i svih odgovornih da se hitno iznađe rješenje koje će radnicima BHRT-a omogućiti plaće od kojih će moći preživjeti, iznos toplog obroka za koji će radnici moći normalno jesti, redovnu uplatu doprinosa i poboljšanje uvjeta rada.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u će pratiti sve aktivnosti koje se vode oko rješenja stabilnog finansiranja Javnog servisa BiH i poboljšanja katastrofalne financijske situacije u kojoj se nalaze radnici i od rješenja će zavisiti i daljnji potezi sindikata, navodi se u priopćenju iz tog sindikata.

''Napominjemo još jednom da su radnici BHRT-a na rubu egzistencije (većina plaća ispod 800 KM, topli obrok 7 KM, neuplaćeni doprinosi...) i da su uvjeti rada loši (oprema stara 40 godina).

Nadamo se ipak, da će doći do rješenja koje će dovesti do poboljšanja gore navedene loše financijske situacije i uvjeta rada radnika BHRT-a, te da ćemo zajedničkim naporima uspjeti sačuvati državni javni RTV servis - BHRT koji je i jedan od ključnih prioriteta za ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju'' poručuju iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Došli do zida

''Došli smo do zida. Mi od prvog siječnja nemamo nikakvo financiranje, jer nema trošanine na računima Elektroprivrede BiH od prvog siječnja. Dakle, evo već je jedanaesti dan gdje de facto nemamo gotovo nikakvog prihoda na računu'', govori u intervjuu “Jedan” BHRT-a generalni direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) Belmin Karamehmedović.

Karamehmedović ističe da kada bi s Elektroprivredom BiH bio potpisan dosadašnji model prikupljanja i raspodjela RTV trošarine, za tri mjeseca bi se opet pojavio problem nelikvidnosti BHRT-a, s još drastičnijim posljedicama. Zbog toga je, kaže Karamehmedović, BHRT predložio aneks dosadašnjem ugovoru s Elektroprivredom BiH, koji se odnosi na način prikupljanja RTV trišarine u entitetu Federacija BiH.

''Jedina promjena je da, ako su sredstva već šest godina uplaćivana na račun Federalne radiotelevizije, sada se uplaćuju na račun BHRT-a, i mi preuzimamo na sebe odgovornost da ta sredstva raspoređujemo unutar sustava onako kako je to zakon propisao. Dakle, to je jedina promjena. Ali, očigledno da onima koji su do sad radili tako kako su radili, to ne odgovara. I onda vidimo ovih dana uporni medijski reket gdje se ne govori o meritumu stvari, nego se izmišljaju razne teorije zavjere. Odluka je u rukama politike'', generalni direktor BHRT-a.

Pozajmica kao (privremeni) spas?

Karamehmedović tvrdi da je gašenje BHRT-a izvjesnije nego ikad, ako vlast hitno ne poduzme korake i ne pomogne u rješavanju problema oko prikupljanja i raspodjele RTV trošarine u Federaciji BiH. Do postizanja takvog dogovora, menadžment BHRT-a razmatra mogućnost pozajmice novca.

''Stvar je dovedena do zida, morat će se ili preskočiti taj zid, ili za vrlo kratko vrijeme, ja mislim da govorimo o danima, ne i o sedmicama. Ne čak više ni o kraju ovog mjeseca, osim ako se ne pojavi neka interventna pomoć, u smislu neke pozajmice, ili da ne kažem neko čudo da se dogodi'',

Čekate li pozajmicu?

"Pa mi ćemo pokušati tako to da riješimo, ako to bude moguće. Dakle, da s te verbalne podrške i lupanja po ramenu priđemo na nešto konkretno. Pa, ako uspijemo riješiti problem, onda ćemo vratiti pare, čim to bude moguće."

O složenoj situaciji u BHRT-u, prema informacijama kojima raspolaže direktor Karamehmedović, sutra će biti održan sastanak na najvišem nivou u dijelu Federacije u kojem je “Trojka“ na vlasti.

''Mi ćemo biti konstruktivni na tom sastanku, ali ne možemo ići ispod ovoga što smo već postavili iz razloga koje smo objasnili. Ja se iskreno nadam da će biti i razumijevanja i pameti i mudrosti, ali i hrabrosti da nađemo rješenje za oba emitera, jer situacija u kojoj smo bili prethodnih godina gdje je samo nekima dobro, a nekima nije, naprosto više nije održiva'', kategoričan je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

BHRT tehnički opslužuje RTVFBiH

Dug RTRS-a prema BHRT-u povećan je na 80 milijuna KM, dok je dug RTV Federacije BiH na razini od 20 milijuna, tvrdi Karamehmedović. Napominje, da i pored toga, BHRT redovno pruža tehničke usluge Radioteleviziji Federacije BiH.

"Svi zaboravljaju da mi još uvijek do uspostavljanja Korporacije radimo za dva televizijska, dva radijska kanala, jer dajemo tehničku podršku i podršku emitiranju programa i svim ostalim uslugama unutar zgrade RTV doma i Radioteleviziji Federacije BiH. Sigurno je, i ne treba bježati od toga, da na nekim pozicijama vjerojatno ima viška ljudi, ali isto tako je sigurno da na nekim pozicijama ima i debelog manjka. Pogotovo na pozicijama koje su ključne za jednu ovakvu kompaniju kao što je Javni servis'', kaže Karamehmedović.

Nisam u osobnom sukobu sa Šabićem, pitam gdje je 20 milijuna

Da situacija između dva emitera ključa (BHRT i RTVFBiH) dokazuju javne međusobne optužbe. U dijelu javnosti to je protumačeno kao osobni sukob generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića i direktora Radiotelevizije Federacije Bosne i Hercegovine Džemala Šabića.

''Pa ja to s indignacijom odbijam, barem što se mene tiče. Dakle, mi smo o ovim problemima govorili vrlo često prethodnih godina. Nismo nikad to potencirali na toj raziniu, govorim u ime BHRT-a, niti sam ja to ikad tražio. A, oni koji bolje prate situaciju u javnim servisima znaju da sam ja nekoliko puta bio glavna zvijezda centralnog dnevnika Radiotelevizije Federacije BiH. Nedavno sam bio u prvoj minuti tog dnevnika, pa opet i neki dan. To se radi zato što očigledno nema kontraargumenata za ovo o čemu mi pričamo. Moje pitanje je jasno, je li jedan član (Upravnog odbora RTVFBiH op.a.) Goran Samardžić legalan i je li direktor RTVFBiH Džemal Šabić legalan nakon 2013. godine kada im je istekao mandat? Drugo pitanje je što je s 20 milijuna maraka koje su nezakonito zadržane na njihovim računom. Nemam odgovor na to pitanje, a kad nemate odgovor na to pitanje onda gurnete na lični teren'', objašnjava Belmin Karamehmedović.

Kaže kako ga ovih dana optužuju i za veleizdaju, ali on ''ne želi da se spušta na taj nivo i priče gdje je tko bio tijekom rata''.

''Borim se za instituciju koja se zove Radio televizija Bosne i Hercegovine. U ovu zgradu sam ušao prvi put 1988. godine, na radio Sarajevo 202. Nikakva politika ne stoji iza mene. Rastao sam s ovim svim ljudima i s ovom zgradom bukvalno od novinara početnika pa evo do ove pozicije", govori, između ostalog, u intervjuu 'Jedan' generalni direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine Belmin Karamehmedović.

Podsjetimo, Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) je definitivno ostala bez financiranja. Kao što je najavljeno iz Elektroprivrede BiH na dostavljenim računima za struju nema stavke za RTV taksu iako se obračunski period odnosi na period od 6. prosinca. 

Kopirati
Drag cursor here to close