Prepucavanja

RTV FBiH: Ne možemo više šutjeti; BHRT: Gdje su pare?

Radovanović, Karamehemdović i njihov resorni ministar prometa i veza BiH Edin Forto očito ne žele ili su nesposobni naplatiti milijune maraka duga RT RS-a prema BHRT-u.
Gospodarstvo / Posao | 09. 01. 2024. u 21:15 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor BHRT predvođen bivšim direktorom RTRS-a Rajkom Radovanovićem u ponedjeljak je na hitnoj online sjednici ponovno pokušao izjednačiti RTV Federacije i RT RS lažući o navodnim dugovima RTV Federacije prema BHRT-u po osnovi RTV takse te optužujući našu televizijsku kuću za opstrukciju nastavka naplate rtv takse, priopćeno je iz Poslovnog odbora RTV Federacije BiH.

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH ističe da više ne može šutjeti na stalne laži koje papagajski, da bi zaštitili Radio-televiziju Republike Srpske od plaćanja 80 milijuna maraka duga BHRT-u, ponavljaju generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović i bivši direktor Radio-televizije Republike Srpske Rajko Radovanović.

"Ne žele ili su nesposobni"

Radovanović, Karamehemdović i njihov resorni ministar prometa i veza BiH Edin Forto očito ne žele ili su nesposobni naplatiti milijune maraka duga RT RS-a prema BHRT-u, pa zamjenom teza i bacanjem kostiju između BHRT-a i RTV-a Federacije pokušavaju, u konačnici, zaštiti RT RS preko naših leđa. Poslovodni odbor RTV Federacije BiH stoga ih poziva da ne zavlače ruku u naš džep nego da naplate novac od onih koji im duguju, navodi se u priopćenju Poslovnog odbora RTV Federacije BiH.

Pročitajte još

"Ipak, još jednom ćemo javnosti, ali i onima koji obnašaju javne funkcije, faktografski prikazati razmjere neistina koje iznose Karamehmedović i Radovanović. Ne postoji 20 milijuna maraka duga RTV Federacije prema BHRT-u po osnovu rtv takse. I to je najbezočnija laž u koju javnost pokušavaju uvjeriti kako se ne bi pričalo o dugu RT RS-a prema BHRT-u. RTV Federacije BHRT-u po osnovi RTV takse ne duguje niti jednu konvertibilnu marku dok je dug RT RS premašio 80 milijuna maraka. U zadnjih šest godina RTV Federacije BiH je BHRT sa svoga računa po osnovu rtv takse uplatila više od 102 milijuna maraka. U istom razdoblju RT RS je BHRT uplatila po osnovu rtv takse nula konvertibilnih maraka", stoji u priopćenju.

Navodi se da je član UO BHRT Rajko Radovanović, dok je bio na funkciji generalnog direktora RT RS-a, također pravio dugove prema BHRT-u.

"Nakon što je uništio radnike, želi uništiti i RTV Federacije"

Poslovni odbor RTV Federacije BiH želimo demantirati najperfidniju zamjenu teze o opstrukcijama RTV Federacije BiH u nastavku naplate RTV takse, a koje Radovanović i Karamehemdović plasiraju u javnost.

"Naime, postojeći na zakonu utemeljeni ugovor još su prije šest godina usuglasili direktor RTV Federacije Džemal Sabić i tadašnji, a i aktualni, generalni direktor BHRT -a Belmin Karamehmedović. Njih su obojica čak dva puta potpisivali njegovo produljenje u istom, zakonski zasnovanom, tekstu. Još prije dva mjeseca RTV Federacije BiH je potpisala Aneks za nastavak naplate rtv takse, a i Elektroprivreda BiH je iskazala spremnost u više navrata da potpiše istovjetni Aneks. To je opetovano učinila u pismu od 8. siječnja 2024. godine. Jedini koji opstruira potpis je Belmin Karamehmedović, a u opstrukcijama ga podržavaju ministar Forto kao i bivši generalni direktor Radio-televizije RS, već spomenuti, Rajko Radovanović", navodi se.

Uzevši u obzir petnaestogodišnju poslovnu praksu RT RS-a, a ako bi ideja Karamehmedović-Radovanović-Forto prošla, od rtv takse prikupljene na području cijele BiH RT RS bi dobila 28.750,000,00 KM , BHRT bi dobila 15.500.000, 00, a RTV Federacije BiH svega 7.750.000,00. Znači RTRS bi sam dobio 5,5 milijuna maraka više nego RTV Federcaije BiH i BHRT zajedno.

"Znači jasno je da Karamehmedović nakon što je uspješno uništio BHRT i njegove radnike doveo na rub egzistencije, te oprostio milijune maraka i bivših i budućih dugova RT RS-a sada želi uništiti i RTV Federacije BiH, a spasiti banjalučki javni servis. Vjerujemo da mu javnost, slobodarske snage i građani koje plaćaju rtv taksu neće dopustiti da uništi obje javne televizije sa sjedištem u Sarajevu i njihov novac preda na upravljanje neprijateljima zajedničkog javnog servisa. Nadamo se da će i centri koji odlučuju uvidjeti nepovratne posljedice po federalni i državni javni emiter ako se ovo provede", zaključak je Poslovnog odbora RTV Federacije BiH.

"Gdje su pare"

Na najnovije priopćenje  Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH, reagirao je Poslovodni odbor BHRT.

U kratkom priopćenju obavještavaju javnost da su sva dugovanja RTRS-a po osnovu nezakonitog zadržavanja RTV takse koja po Zakonu pripada BHRT-u utužena i predmet su sudskih procesa.

"Zbog toga u ime javnosti pitamo nelegalni Poslovodni odbor RTV Federacije BiH i Džemala Šabica, kojem je mandat istekao davne 2013. godine gdje je završilo 20 milijuna maraka od RTV takse koje su nezakonito zadržali? Pitamo i Gorana Samardžića, člana Upravnog odbora kojem je također istekao mandat 2013. godine i uz čiju suglasnost je sve potrošeno: Gdje su pare"?

Podsjetimo, Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) je definitivno ostala bez financiranja.

Kao što je najavljeno iz Elektroprivrede BiH na dostavljenim računima za struju nema stavke za RTV taksu iako se obračunski period odnosi na period od 6. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close