Zadovoljstvo u zdravstvenom sektoru

Potpisan kolektivni ugovor: Od utorka možete opet na preglede

Kolektivni ugovor za zdravstvo u HNŽ-u je potpisan. Od utorka zdravstveni sustav se vraća na redovito funkcioniranje.
Gospodarstvo / Posao | 27. 11. 2023. u 14:01 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisan je kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriju Hercegovačko-neretvanske županije, te se generalni štrajk zdravstvenih radnika u ovoj županiji prekida u utorak ujutro u osam sati.

Kolektivnim ugovorom ustanovljen je postotak plaće i razdoblje u kojem će se provoditi, a to je povećanje od oko 30 posto. Ovim kolektivnim ugovorom prvi put u županiji je usuglašena veća satnica i dodatak na plaću. Sindikate posebno raduje i da je prvi put prepoznat i dodan u kolektivni ugovor i noćni rad.

Foto: Bljesak.info / Potpisan kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije

Druga dimenzija - Vlada koja reagira

Ivica Anić predsjednik Nezavisnog sindikata SKB Mostar, i predsjednik pregovaračkog tima, izrazio je zadovoljstvo potpisanim kolektivnim ugovorom.

''Prvo što moram reći je hvala dragom Bogu, svim zdravstvenim radnicima jer smo za više od četiri tisuće zdravstvenih radnika potpisali kolektivni ugovor i osigurali veća primanja i ono što oni zaista zaslužuju'', kaže Anić, zahvaljujući na strpljenju svim korisnicima usluga i svima koji su sudjelovali u pregovorima.

Foto: Bljesak.info / Potpisan kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije

''Zahvaljujem premijerki i ministru, ovo je prvi put da nas Vlada pozove na razgovor i u vrlo kratko vrijeme saslušali su naše probleme, i odmah se pristupilo rješavanju problema. Za razliku od prošle Vlade koja nije odgovarala ni na jedan dopis, posebice ministra zdravstva (op.a. Gorana Opsenice) koji za sve naše zdravstvene radnike i dalje ostaje 'persona non grata' u ime svih skupština i sindikata'', rekao je Anić, dodajući kako su razgovori bili korektni i sve obećano je ispunjeno.

''To me raduje kao predsjednika zdravstvenih radnika, što raduje djelatnike, jer ovo je druga dimenzija i iskorak Vlade, kojoj želim uspjeh u radu'', rekao je Anić u nadi kako će biti i ostati partneri s Vladom.

Početak velikog posla

Marija Buhač premijerka Vlade Hercegovačko - neretvanske županije izrazila je zadovoljstvo da su okončali proces i prekinuli štrajk zdravstvenih radnika nakon skoro mjesec dana, prvenstveno na zadovoljstvo žitelja, odnosno pacijenata i osiguranika, ali i zdravstvenih radnika, kao i svih sudionika u zdravstvenom sustavu.

''Znate da je Vlada štrajk preuzela u završnoj fazi, upoznati se sa svim koracima koje smo uradili - imenovanje pregovaračkog tima, sastanak s predstavnicima sindikata i doveli smo postupak do kraja'', rekla je premijerka dodajući kako je ovo ne kraj, već početak velikog posla koji čeka ovu Vladu, zdravstvene ustanove i nadležne.

''Ovo potpisivanje nosi značajno opterećenje za zdravstveni sustav i ako budemo svi angažirani na uspostavljanju sustava koji će osigurati ekonomičnu raspodjelu financijskih sredstava i ekonomičan utrošak, te programe reforme u sustavu zdravstva, od utvrđivanja kriterija za plaćanje do realizacije u zdravstvenim ustanovama; ovaj sustav može ostati. Ponovit ću ovo je početak jednog velikog posla'', rekla je Buhač.

Foto: Bljesak.info / Potpisan kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije

Potrebna reforma zdravstva

Ministar zdravstva rada i socijalne skrbi Milenko Bevanda također je izrazio zadovoljstvo što su potpisali ovaj trenutno najvažniji akt po pitanju zdravstva.

''Naši pregovori su trajali kratko imali smo malo vremena i pozitivno je to što smo se za to malo vremena uspjeli dogovoriti sa sindikatima'', rekao ej Bevanda. Kaže kako su ušli s novim pregovaračkim timom u pregovor sa sindikatima i pregovori su bili korektni i brzi na zadovoljstvo pacijenata ali i onih koji su potaknuli ovaj kolektivni ugovor.

''Generalno gledano ovo što je premijerka kazala su znatna sredstva koja će trebati izdvojiti za sljedeće dvije godine, da bismo potvrdili i realizirali ono što u kolektivnom ugovoru piše. Ako postoje razumijevanja sve prepreke su premostive. Nadam se da smo dobro snimili i evaluirali stanje i da ćemo težiti na izvršenju kompletno svega što piše u kolektivnom ugovoru'', kaže Bevanda pridružujući se mišljenju da će trebati jedna temeljita reforma zdravstva, kako bi mogli dalje zdravstvo držati na zdravim nogama.

''Sa svih strana postoje objektivni problemi koje mi moramo s ove pozicije sagledati, davati konkretne upute kako bi u budućnosti rješavali ovo na zadovoljstvo u prvom redu pacijenata, pa i zdravstvenih radnika'', rekao je Bevanda, dodajući da je ovaj kolektivni ugovor sa sobom nosio i korekciju satnice za liječnike stomatologe i doktore medicine, jer ne može biti razlika u satnici u jednoj, istoj instituciji.

''To je bilo dodatno opterećenje, a mi smo ovim činom uradili samo ono što je protokolarno i dio našeg posla. Nadam se dobroj suradnji u budućnosti'', rekao je ministar.

Foto: Bljesak.info / Potpisan kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije

44 milijuna KM

Premijerka je dodala da prema podacima koje je dobila Vlada za izvršenje kolektivnog ugovora potrebno je 44 milijuna KM.

''U prvom prijedlogu kolektivnog ugovora smo imali jednu odrednicu koju su prema onome što smo mogli vidjeti na terenu, zdravstvene ustanove drugačije shvatile. To smo pojasnili i preciznije definiriali i ponovno ćemo ujutro tražiti još jednom te podatke kako bi oni bili sigurni i sto posto točni. To neće biti velika oscilacija u odnosu na 44 milijuna'', rekla je Buhač, jer žele još jednom to potvrditi i znati točan iznos kako bi se pripremili za izradu rebalansa financijskog plana za 2024. godinu.

''Ono što smo mi i u tijeku pregovora inzistirali da potpišemo kol ugovor je da se nadležnosti u Zdravstvu vrate u okvire definirane zakonom. Tu mislimo na financiranje zdravstvenih ustanova, odnosno plaćanje usluga zdravstvene zaštete i investiicjsko održavanje na drugoj strani i nekakav program utroška tih sredstava. Želimo već sutra uputiti dopise da sve zdravstvene ustanove dostave programe investiranja na temelju kojeg će se u proračunu izdvojiti sredstva za investicijsko održavanje, a koje će biti predmet kostbenefit analize u smislu stvarnih potreba i učinaka tog ulaganja na naše osiguranike odnosno, na pružene usluge'', rekla je Buhač.

Foto: Bljesak.info / Potpisan kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije
Kopirati
Drag cursor here to close