Danas potpisivanje kolektivnog ugovora

Zdravstveni radnici - Sindikat prihvatio ponudu Vlade HNŽ

Skupština sindikata zdravstvenih radnika usvojila kolektivni ugovor! Potpisivanje najavljeno za danas u 13 sati.
Gospodarstvo / Posao | 27. 11. 2023. u 10:33 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština reprezentstivnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, upravo je usvojila prijedlog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na teritoriju Hercegovačko-neretvanske županije, rečeno je za Bljesak.info.

Svečana sjednica potpisivanja kolektivnog ugovora zakazana je danas u 13 sati u zgradi Vlade HNŽ-a, to znači da će u utorak biti prekinut i štrajk zdravstvenih radnika. 

Podsjetimo, prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije 24. studenog na 2. sjednici usvojila Odluku o davanju suglasnosti na Prijedlog Kolektivnoga ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i radnika s područja zdravstva na području HNŽ-a, kao i uvjetima i roku primjene. Za potpisivanje Kolektivnoga ugovora ovlašten je resorni ministar dr. sc. Milenko Bevanda.

Zadovoljstvo sindikata

Sindikati su ranije rekli za Bljesak.info kako su zadovoljni što su prihvaćeni uvjeti navodeći kako su imali odličnu komunikaciju s novom Vladom i ministrom.

Premijerka Vlade HNŽ-a Marija Buhač, uoči prošle sjednice Skupštine HNŽ-a ponovila je kako su nadležni održali prvi sastanak s predstavnicima sindikata, kada su tražili ''par dana'' da na temelju onog kolektivnog ugovora koji je bio u završnoj fazi, dobili podatak o financijskim pokazateljima odnosno o iznosu potrebnih sredstava za plaće na temelju tog kolektivnog ugovora.

''Protekle dane smo potrošili u prikupljanju tih podataka od zdravstvenih ustanova, jučer smo dobili konačan podatak o iznosu potrebnih financijskih sredstava'', rekla je Buhač.

Štrajk započeo 2. studenog

Podsjetimo, generalni štrajk gotovo 4.000 zdravstvenih radnika HNŽ-u započeo je 2. studenog, nakon višemjesečnog pozivanja Vlade na čelu s Nevenkom Hercegom da započnu pregovarački proces. S početkom pregovora, zdravstveni radnici poručili su da je Vlada ponižavala zdravstvene radnike, rekavši da krše Zakon.

Naglasili su tada da mjesecima rade bez kolektivnog ugovora, a da Vlada nije uradila ništa da se spriječi kolaps zdravstva. Iako su zdravstveni radnici od svibnja pozivali Vladu da formiraju pregovarački tim i krenu u pregovore oko kolektivnog ugovora, Vlada je to učinila na žurnoj sjednici tek u studenom, o čemu su javnost obavijestili na dan početka generalnog štrajka.

Vlada je govorila kako su ispratili svoj dio obveza korektno i odgovorno te da su u mandatu bili korektni prema socijalnim partnerima, sindikatima proračunskih korisnika kojima je jedinim poslodavcem, neupitno je posvjedočeno kroz proteklih osam godina, s potpisanih čak šesnaest granskih kolektivnih ugovora.

Sindikati su na početku štrajka kako traže povećanje plaće oko 30 posto.

 

Kopirati
Drag cursor here to close