Novo iseljavanje sa Balkana?

Nijemcima fali pola milijuna radnika: Traže informatičare, fizioterapeute, vozače...

Između srpnja 2021. i srpnja 2022. u Njemačkoj je na tržištu rada nedostajalo više od pola milijuna kvalificiranih radnika.
Gospodarstvo / Posao | 12. 08. 2022. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka se suočava s velikim nedostatkom kvalificirane radne snage, praktički u svim branšama. Najveći problemi su u sektoru socijalnog rada. Udruženja poslodavaca zahtijevaju pojačano doseljavanje radnika, prenosi Deutsche Welle.

Između srpnja 2021. i srpnja 2022. u Njemačkoj je na tržištu rada nedostajalo više od pola milijuna kvalificiranih radnika.

To je rezultat studije koju je proveo Institut njemačke privrede (IW) u Kölnu. Ukupno su registrirana 537.923 nepopunjena radna mjesta.

Najviše problema sa zapošljavanjem stručne radne snage u proteklih 12 mjeseci je bilo u sektoru socijalnog rada. Ondje je nepopunjeno 20.578 radnih mjesta, što je novi rekord, tvrdi IW.

"Radi se o stručnoj radnoj snazi koja nedostaje, primjerice, u socijalnom radu u školama, radu s mladima, djecom i u staračkim domovima ili kod savjetovanja ovisnika. Dakle na svim onim područjima gdje je za rješavanje socijalnih problema potrebna ljudska podrška", pišu autori studije Helen Hickmann i Filiz Koneberg.

Manjak radnika u mnogim sektorima

Sličan manjak stručne radne snage uočen je i u sektoru u kojem rade odgojiteljice i odgojitelji - 20.500 radnih mjesta i dalje je nepopunjeno. "U tom sektoru se radi o rekordnoj vrijednosti", stoji u studiji IW-a.

U staračkim domovima nedostaje 8279 njegovatelja, traže se i 16.974 elektrotehničara, a u sektoru zdravstva, odnosno njege bolesnika, potrebno je još 16.839 radnika.

Stručnu radnu snagu sve je teži pronaći i sanitarnim firmama, odnosno onim poduzećima koja se bave sustavima grijanja ili održavanjem klima-uređaja. Njima nedostaje 14.013 radnika.

Njemačke kompanije traže 13.638 informatičara, 12.060 fizioterapeuta, 11.771 tehničara za održavanje motornih vozila te 10.562 profesionalna vozača. Kod vozača IW predviđa dodatno zaoštravanje situacije na tržištu rada, s obzirom na činjenicu "da su zaposlenici natprosječno stari i s obzirom na to da nedostaje pomladak".

Novi zakon o doseljavanju?

Predsjednik udruge poslodavaca iz metaloprerađivačke industrije Stefan Wolf se zbog nestašice stručne radne snage zalaže za usvajanje novog zakona o doseljavanju.

"Potreban nam je kvalificirani zakon o doseljavanju, kakav ima Kanada", rekao je on za listove medijske grupacije Funke.

I dodao: "Doseljenicima se mora osigurati dugoročno pravo ostanka u Njemačkoj."

U Kanadi su, kaže Wolf, usvajanjem zakona o doseljavanju riješili brojne probleme. A u Njemačkoj zakon o doseljavanju stručne radne snage sadrži brojne komplikacije i prepreke, žali se on: "Onima koji dođu k nama potrebni su osiguranje i doživotna sigurnost. Pretpostavka za to moraju biti kvalifikacije i znanje jezika."

Aktualni njemački zakon o doseljavanju stručne radne snage stupio je na snagu 1. ožujka 2020. Cilj je olakšati dolazak kvalificirane radne snage iz trećih zemalja.

Kako je pokazala jedna nedavna anketa koju je provela Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK), 56% poduzeća u Njemačkoj nestašicu stručne radne snage smatra rizikom za vlastito poslovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close