Trbuhom za kruhom

Sindikalci upozoravaju: Visoke cijene, a male plaće rezultirat će novim valom iseljenja

Savez sindikata Republike Srpske smatra da poslodavci mogu povećati minimalac radnicima, jer imaju značajne porezne olakšice i dobit.
Gospodarstvo / Posao | 15. 07. 2022. u 07:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok cijene u Bosni i Hercegovini rastu, plaće ostaju iste. Savez sindikata Republike Srpske na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS zatražit će povećanje najniže plaće, koja u ovom entitetu iznosi 650 KM i pokriva tek 30 posto mjesečne potrošačke košarice.

Gospodarstvenici su protiv povećanja najniže plaće, jer će to, kažu, utjecati na rast cijena. Zbog odbijanja Federalne vlade da poveća minimalac u Federaciji BiH, Savez samostalnih sindikata BiH najavljuje prosvjede u rujnu.

Minimalac 

Galopirajući rast cijena i inflacije u oba entiteta najteže padaju radnicima koji rade za minimalac, piše BHRT

Savez sindikata Republike Srpske smatra da poslodavci mogu povećati minimalac radnicima, jer imaju značajne porezne olakšice i dobit. Očekuju da se u idućih mjesec dana kroz socijalni dijalog definira koliko je procentualno moguće povećati najnižu plaću. Ako budu odbijeni, kažu da nisu isključeni ni štrajkovi ni prosvjedi.

"Naši poslodavci u regiji plaćaju najnižu stopu doprinosa na plaće. Vlada RS daje sredstva za povećanje plaća radnicima u gospodarstvu kod privatnih poslodavaca", kaže Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za gospodarstvo.

Gospodarstvenici u Republici Srpskoj su kategorično protiv povećanja najniže plaće. Kažu da je zahtjev ekonomski neopravdan i da je gospodarstvo preopterećena, naročito kroz povećanje cijena repromaterijala i energenata.

"Ako bismo išli u dodatno povećanje, sigurno da to većina gospodarskih društava ne bi mogla da izdrži i imat ćemo nekoliko negativnih efekata, a to je da će se smanjiti obim proizvodnje", ističe Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore RS.

Bez zelenog svjetla 

"Ja sam pekar pa sam kroz povećanje cijena osigurao povećanje plaća radnicima, ali to je s druge strane opteretilo građane. Podizanjem plaće dobivate iluziju da ste nešto popravili, a s druge strane utječete na rast cijena", navodi Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Sindikalni zahtjevi za povećanje minimalca u Federaciji BiH u visini 70 posto prosječne plaće nisu dobili zeleno svjetlo od Federalne vlade.

"Vlada ne želi da nastavi socijalni dijalog da bi se povećala najniža plaća u FBiH. Čvrsto smo odlučili da ćemo u rujnu organizirati masovne prosvjede", ističe Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Porodica koja živi od minimalca u Bosni i Hercegovini u stvari živi ispod granice siromaštva i teško da može da osigura prehrambeni minimum. Vlasti u Bosni Hercegovini ne čine ništa da ublaže siromaštvo i inflaciju, pa se, kako sindikalci kažu, može očekivati novi, masovni val iseljavanja iz BiH.

Video: Da li će doći do povećanja najniže plate u Republici Srpskoj?
Kopirati
Drag cursor here to close