''Direktori zbunjuju radnike''

Milić - vrši se pritisak na sindikate, prosvjedna šetnja će se održati

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić izjavio je kako pojedini direktori škola zbunjuju svoje zaposlenike tvrdnjama da je prosvjed nelegalan te ih pozivaju da ne izađu na sutrašnje prosvjedno okupljanje.
Gospodarstvo / Posao | 19. 02. 2024. u 11:37 Z.A.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjedna šetnja Koordinacije sindikata korisnika Proračuna Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) održat će se kako je i najavljeno u utorak, 20. veljače, u Mostaru, unatoč pritisku kojim su, kako tvrde sindikalisti, izloženi članovi Koordinacije.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNŽ-a Josip Milić izjavio je Feni kako pojedini direktori škola zbunjuju svoje zaposlenike tvrdnjama da je prosvjed nelegalan te ih pozivaju da ne izađu na sutrašnje prosvjedno okupljanje.

Poziv ministru da se uzbilji

''To je temeljno, ustavno i ljudsko pravo koje je zagarantirano svim svjetskim i europskim poveljama. Ni jedan zakon nije iznad toga i to nitko ne može zabraniti. Sve ovo što pojedini direktori rade je protuzakonito i ne bi se smjeli ovako ponašati. Pozivamo ministra Velagića da se uozbilji i počne socijalni dijalog sa sindikatima, a ne da vrši pritisak na ovako lukav i bezobrazan način. Iako oni šalju dopise da je ovaj štrajk nelegalan, da na to nemamo pravo i da su oni sve svoje obaveze ispunili, mi ostajemo pri svome. Prosvjed počinje u 12.30 ispred Kantarevca, a nakon toga prosvjedna šetnja ide trasom Bulevar – Rondo – zgrada Vlada HNŽ-a'', kazao je Milić.

Milić je za Bljesak.info dodao kako će u Mostar doći autobus iz Tuzle, odakle će doći kolege da ih podrže. 

Na prosvjedu, kaže, sveukupno očekuju oko 1500 prosvjednika.

Iz Koordinacija proračunskih korisnika, među ostalim, traže povećanje plaća, isplatu jednokratne pomoći, mogućnost napredovanja u struci, isplate pravomoćnih sudskih presuda, sistematske preglede, raspisivanje natječaja na neodređeno, donošenje novih pedagoških standarda uz suglasnost sindikata, te donošenje novih zakona i pravilnika.

Razumijem potrebu, ali... 

Inače uopči prošle sjednice Skupštine na kojoj se usvojio proračun Ministar financija HNŽ-a Adil Šuta se osvrnuo na najavljene prosvjede sindikata za prosvjetu.

"Realno i objektivno smo pristupili izradi proračuna poštovat ćemo sve postojeće kolektivne ugovore i razgovaramo sa sindikatima. Razgovarat ćemo pratit ćemo trendove ostvarenja prihoda za prva tri mjeseca i tek nakon toga možemo vidjeti pregled, hoćemo li imati prostora za realizaciju određenih stvari. Razumijem potrebu i težit ćemo da imamo adekvatan socijalni dijalog sa svim sindikatima u HNŽ-u", zaključio je Šuta. 

Podsjetimo, sindikati su krajem prosinca organizirali prosvjednu šetnju i jednosatni štrajk upozorenja na ulicama Mostara.

Sindikati su tada izrazili nezadovoljstvo novom Vladom, kojoj ne vjeruju da nema dovoljno novaca u proračunu, te su pozivali Vladu na dijalog. Koordinacija je u siječnju putem priopćenja za medije ponavljala nezadovoljstvo statusom, te smatraju da nazaduju s novom Vladom. Navode kako su pokušavali novim članovima Vlade HNŽ ukazati na neophodnost povećanja osnovice, a samim time i primanja proračunskih korisnika.  

Kopirati
Drag cursor here to close