Štrajk upozorenja u petak

Unija neovisnih sindikata najavljuje godinu štrajkova - preko medija traže reakciju Vlade

UNS tvrdi da su uputili dopise Vladi da ih primi, ali ih nisu pozvali na razgovore. Ukoliko ih ne pozovu u petak najavljuju štrajk upozorenja.
Gospodarstvo / Posao | 04. 12. 2023. u 12:51 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unija neovisnih sindikata Hercegovačko-neretvanske županije najavila je štrajk upozorenja, jer ih kako kažu nova Vlada ignorira, a putem medija traže reakciju.

Iz Unije su tražili sastanak s nadležnima zbog povećanja osnovice plaće na kolektivni ugovor koji još nije blizu isteka, a njihovi sindikati kažu predstavljaju oko pet tisuća članova proračunskih korisnika.

''Odnos Vlade je katastrofalan. Iduća godina će biti godina prosvjeda i štrajkova. Nisu ozbiljno shvatili sindikate. Kroz ove godine u obrazovanju naučili smo se štrajkati i prosvjedovati; spremni smo za sve poteze i mjere koje treba i da budem iskren nisam optimist'', rekao je Josip Milić predsjednik Unije neovisnih sindikata.

Kaže da su uputili dopise Vladi da ih primi, ali nema ni poziva odziva ni kontakta.

Trebali potpisati...

''Sa starima smo ispregovarali sve, samo smo trebali potpisati i bila bi priča riješena, dok nova Vlada priča da je u dubiozama'', kaže Milić.

Edina Čomić predsjednica sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u Hercegovačko neretvanskoj županiji, rekla je kako si ove godine s prošlom Vladom na vrijeme počeli pregovore za povećanje osnovice plaće.

''Dobili smo obećanje da će povećanje ići jer dosadašnja povećanja inflacija anulira. Putem medija danas želimo uputiti nezadovoljstvo. Predstavljamo tisuće članova koji su očekivali da će do povećanja osnovice plaće doći'', rekla je na konferenciji za medije, rekla je Čomić.

Kaže kako su im iz stare Vlade rekli kako je neupitno povećanje osnovice iz dva razloga jer im je osnovica pala ispod 50 posto, kako je u kolektivnim ugovorima propisano, što je kršenje kolektivnog ugovora, dok je drugi razlog kaže, inflacija.

Novca ima, pitanje je raspodjele

''Dogovorili smo se da ćemo sredinom studenog nastaviti pregovore kada ministarstvo financija izvrši proračune da vidimo do kolikog povećanja će doći. Tridesetog studenog smo trebali nastaviti pregovore, došla je nova Vlada, uputili smo dopis i novoj Vladi, pregovore smo započeli i do danas nismo dobili odgovor'', kazala je Čomić, dodajući da koriste medije da Vladi uputi apel da ne počnu mandat na taj način što će ignorirati nekoliko tisuća ljudi.

Istaknuli su kako je na pregovorima s prošlom Vladom bila jako ugodna atmosfera.

Tada su razgovarali i o postotcima i modalitetu načelno je kažu bilo sve dogovoreno, pa su sada šokirani odnosom nove vlade koja sada kaže da novca nema i da im prošla Vlada nije ostavila manevar za bilo što u narednoj godini.

Sindikati smatraju da novca ima, samo je pitanje raspodjele.

Nail Balić iz sindikata policije MUP-a HNŽ-a rekao je kako se radi na proračunu za 2024. godinu a da se nisu javili županijski predstavnici sindikata koji su morali biti kontaktirati da iskažu potrebe za povećanje osnovice za narednu godinu.

''Svi kantoni su završili povećanje osnovice za narednu godinu. Mi nismo sumnjali da neće doći do povećanja osnovice. Očekivali smo da nas pozovu da razgovaramo i ostvarimo socijalni dijalog i da vidimo kako bi mogli ići u povećanje osnovice plaće'', kaže Balić, dodajući da su očekivali povećanje kao u drugim županijama 30 posto, odnosno po 15 za svaku godinu.

Federalna plaća raste, osnovica ne

Milić je dodao da se radi o tome da je osnovica minimum 50 posto od prosječne Federalne plaće.

''Federalna plaća raste naša osnovica se ne povećava, tako smo došli do toga da je ispod 50 posto'', kaže Milić.

Istaknuo je da su u razgovorima s prethodnom Vladom imali čvrsta obećanja da će u rebalansu biti sredstva za isplatu pravomoćnih sudskih presuda s kamatama.

''U travnju i svibnju za izvansudske nagodbe isplaćeno je 3 milijuna i 700 KM, a za redovne tužbe s kamatama nije isplaćena nijedna marka i prekršen je modalitet isplata. Imali smo uvjerenja da će se ta sredstva osigurati i da će se isplati u toj kalendarskoj godini. Nemamo informaciju o tome, a u rebalansu proračuna ta sredstva nisu namijenjena. Ovom prilikom ispred članstva i upravnog odbora koje zastupam iznosim stavove upravnog odbora – 'tražimo za prvu narednu sjednicu koja se zakaže da se donese odluka o isplati pravosnažnih sudskih presuda u istom omjeru kao za izvansudske nagodbe iz svibnja'', rekao je Balić.

''Na samom početku nove Vlade putem medija tražimo svoja prava'', kaže Balić, dodajući da se nadaju pozivu na razgovore do petka, a ako ne dobiju poziv poduzet će sve zakonom predviđene mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close