Financije u HNŽ

VIDEO Intervju s ministrom Šutom: Ne bježimo od odgovornosti

Šuta, koji je s mjesta gradskog vijećnika preuzeo ministarsku dužnost, naveo je koji su izazovi njegovog resora, što ih je zateklo nakon prošle tehničke Vlade HNŽ, koje su nelogičnosti te postoje li...
Vijesti / Politika | 19. 12. 2023. u 10:15 K. Marijanović / Bljesak.info
Intervju s ministrom financija u HNŽ Adilom Šutom

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ova Vlada će poštovati sve važeće Kolektivne ugovore, nećemo dozvoliti da se dovodimo u proceduru da imamo nove tužbe i presude'', rekao je Adil Šuta, novi ministar financija Vlade Hercegovačko–neretvanske županije u intervjuu za portal Bljesak.info.

Šuta, koji je s mjesta gradskog vijećnika preuzeo ministarsku dužnost, naveo je koji su izazovi njegovog resora, što ih je zateklo nakon prošle tehničke Vlade HNŽ, koje su nelogičnosti te postoje li proračunske stavke koje se mogu svrstati pod 'uzaludno' trošenje novca.

Bljesak.info: Koji su Vaši ključni prioriteti kao ministra financija, i kako planirate adresirati ekonomske izazove s kojima se trenutno suočava Hercegovačko-neretvanski kanton?
Šuta: Ključni izazovi mene kao ministra i ovog ministarstva jeste stabilnost proračuna. To je prvi prioritet i u tom smislu ćemo poduzimati sve aktivnosti. Kroz tu stabilnost proračuna ćemo ostvariti mogućnost za ekonomski razvoj ovoga kantona kroz potrebna ulaganja u gospodarstvo, turizam, poljoprivredu i ostale segmente koji donose dodatne vrijednosti svim građanima HNŽ-a.

Bljesak.info: Kako planirate poboljšati transparentnost u upravljanju javnim financijama, posebno u vezi s proračunom, kako bi građani imali bolji uvid u trošenje javnih sredstava?
Šuta: Čim je nova Vlada krenula s radom, mi smo sve objave od dokumenta okvirnog proračuna te prednacrta objavili na našim službenim stranicama i to ćemo raditi i u sljedećem razdoblju. Također ćemo informirati građane kroz izvještaj o izvršenju proračuna koji šaljemo i prema Skupštini i prema Vladi. Te informacije bit će dostupne na našim stranicama. Kao ministar, preko svojih službenih kanala na društvenim mrežama, informirat ću građane o svima aktivnostima ministarstva. To će biti naša obveza u ovom četverogodišnjem razdoblju.

Bljesak.info: Koje mjere planirate poduzeti kako biste poboljšali prikupljanje poreza s ciljem povećanja prihoda za podršku javnim projektima?
Šuta: Imajući u vidu podijeljene nadležnosti u vezi porezne politike, PDV je na razini države BiH, porez na dohodak i dobit je u značajnoj mjeri na razini Federacije. Ovaj dio, što se tiče naših poreza i taksi koje prikupljamo, radit ćemo inspekcijske kontrole, nadzore, bolje upravljanje kako bi naplatili sve prihode koji su planirani a i obveze koje su ostvarene.

Bljesak.info: Kojim mjerama ćete potaknuti investicije i podržati poslovno okruženje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu?
Šuta: Kada je ova Vlada dobila povjerenje od Skupštine, imali smo ekspoze premijerke. U narednom razdoblju za 2024. godinu ćemo raditi jedan redizajn svih poticajnih mjera i oblasti gospodarstva, turizma, poljoprivrede i svih drugih segmenata tako da ćemo sagledati da dobijemo puni efekt tih poticajnih mjera koje će se planirati u sljedećem razdoblju. To će biti naša misija u sljedećem razdoblju, kroz plan i program rada Vlade, od 2024. do 2026. godine.

Bljesak.info: HNŽ ima velik broj sudskih sporova. Koji su neki od najvećih kada govorimo o financijskim iznosima koji se trebaju isplatiti?
Šuta: Velik broj sudskih sporova je iz nekog prethodnog razdoblja, od 2008. godine, pa sve do danas. Značajno je razdoblje od 2008. do 2014. godine, gdje imamo veliki broj sudskih presuda. Prethodna Vlada je poduzimala određene mjere i aktivnosti. Čak je taj proces išao i do suda u Strasbourgu. Donesen je Akcijski plan do 2033. godine. Mi ćemo kao ova Vlada sagledati naše mogućnosti kako bismo taj proces dodatno ubrzali i kako bismo se konačno, na obostrano zadovoljstvo, riješili tih sudskih presuda koje nisu male. Čak naprotiv, to je značajan financijski iznos i značajno financijsko opterećenje za sve proračune Kantona u sljedećem razdoblju.

Bljesak.info: Nakon tehničke Vlade, jeste li zatekli manjkavosti i nelogičnosti u kantonalnoj blagajni?
Šuta: Blagajna je definirana primopredajom, u skladu sa važećim zakonskim propisima i procedurama izvršena je primopredaja između prethodnog i novog ministra. Manjkavosti su bile u smislu da smo došli u situaciju, u mjesecu studenom smo imenovani, da prethodna Vlada je gro tih obveza realizirala, stvorila nam obveze s kojima se moramo nositi u sljedećem razdoblju i to će biti izazov za novu Vladu. Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo da se uhvatimo u koštac i zajedničkim snagama Vlade kao cjeline, koja je za ovih pet prethodnih sjednica sve odluke donijela jednoglasno. Imamo jednu dobru radnu atmosferu I nastojat ćemo stići sve obveze koje su nas čekale i one koje očekujemo da sami u sljedećem razdoblju realiziramo.

Bljesak.info: Smatrate li da postoje proračunske stavke koje se mogu svrstati pod 'uzaludno' trošenje novca?
Šuta: Što se tiče rebalansa za 2023. godinu tu smo preuzeli obveze, morali smo ih staviti u rebalans Proračuna, nismo imali prostora za neku značajniju akciju. Što se tiče samog Nacrta za 2024. godinu, slažem se s vama, uvijek imamo zahtjeve korisnika, i svi smatraju da je ono njihovo najbitnije. U skladu s financijskim mogućnostima našeg kantona odredit ćemo prioritete i po njima se ponašati tako da ćemo u najvećoj mogućoj mjeri izbjeći da ljudi dođu u poziciju da smatraju je li nešto bitno ili nije. Taj segment će u nekom sljedećem razdoblju biti detaljnije tretiran i vodit ćemo računa da efekti ulaganja javnog novca budu vidljivi. Ne samo za gospodarstvo. Tu je i kultura, sport, obrazovanje, poljoprivreda i svi drugi društveni segmenti koji su od interesa za širu lokalnu zajednicu i javnost.

Bljesak.info: Kolika je stvarna potreba kreditnog zaduženja za bolnice u ovoj županiji?
Šuta: Potreba zdravstvenih ustanova je velika, mi znamo da imamo potrebu u svakodnevnom razvoju u pravljenju novih objekata. Ovog tjedna otvara se nova zgrada Pedijatrije (SKB Mostar, op.a.), koja je značajna sredstva dobila upravo preko ove Vlade, ostvarena su zaduženja uz pomoć Saudijskog fonda za razvoj. Sve zdravstvene ustanove imaju potrebu za nabavku nove opreme koja će onda omogućiti nove metode liječenja, lakše preglede, dijagnostiku i sve to zahtjeva značajnu financijsku investiciju i u tom smislu opredjeljenje ove Vlade jeste da ćemo preuzeti taj dio investicija ali, naravno, istovremeno tražiti od menadžmenta tih ustanova da se učinkovito i domaćinski ponaša, da provodi potrebne zakonske procedure, Zakon o javnim nabavkama, aukcije i druge metode kako bi dobili najoptimalniju cijenu i adekvatnu kvalitetu za ono što se nabavlja i što je potrebno našim zdravstvenim ustanovama.

Bljesak.info: Imate li saznanja zbog čega nisu utrošena sredstva za žrtve obiteljskog nasilja koja su proračunom bila predviđena?
Šuta: Zakon o zaštiti nije implementiran u potpunosti u ovom kantonu. On je prošao neku proceduru nacrta tijekom godine, ali još nije usvojen. Mi smo se kao Vlada suočili s tim problemom, sredstva za Sigurnu kuću su pokrenuta i osigurana u rebalansu Proračuna. Mi imamo u planu i za 2024. godinu navedena sredstva, tako da će fokus zajedno s nadležnim Ministarstvom zdravstva i socijalne zaštite biti da unaprijedimo ovaj socijalni segment u skladu s financijskim mogućnostima kantona. Sigurno ćemo voditi računa o tim osjetljivim stvarima, pozicijama. Tu neće nedostajati sredstava iz razloga jer znamo koliki je taj društveni problem i kolika je potreba da eliminiramo sve eventualne uzroke koji bi možda doveli do eskalacije u tom segmentu. Nadležno ministarstvo će usuglasiti određena sredstva do samog prijedloga Proračuna pa ćemo znati precizne informacije.

Bljesak.info: Jesu li opravdani zahtjevi proračunskih korisnika za viša izdavanja iz proračuna?
Šuta: Tu ne možemo jednostavno odgovoriti. Razumijem zahtjeve svih proračunskih korisnika, tako i ovih koji su na plaći sa Kantona, a proračunskih korisnika imamo oko 5600. Ova Vlada će poštovati sve važeće Kolektivne ugovore, nećemo dozvoliti da se dovodimo u proceduru da imamo nove tužbe i presude. Sve ono što piše u Kolektivnom ugovoru ćemo ispoštovati i nastojati unaprijediti u skladu s financijskim mogućnostima kantona. To smo rekli i na skorom sastanku sa Sindikatima. Neki su to uvažili i nisu sudjelovali na prosvjednoj šetnji (u ponedjeljak, op.a.). Pokrenuli smo aktivnosti oko sudskih presuda, donijeli potrebne odluke, dali naloge banci da se pokrene proces plaćanja po tim sudskim presudama i već će efekti biti vidljivi do samih praznika. U tom segmentu također i ove sudske nagodbe ćemo realizirati do kraja ove fiskalne godine i u tom smislu ćemo učiniti maksimalne napore kao ova Vlada. To smo rekli i na prethodna dva sastanka , poštovat ćemo sve ono što je potpisano. Uvijek su želje veće nego što su mogućnosti samog kantona. Ako bi priliv sredstava u 2024. godini, od travnja pa nadalje, bio takav pa omogućio dovoljna financijska izdvajanja za plaće, onda bismo razmislili. U ovoj situaciji, u ovom trenutku nemamo tog prostora, to smo jasno rekli i Sindikatima i to je činjenica. S tim što imamo važeće Kolektivne ugovore u obrazovanju do lipnja 2025. godine, a koji su potpisani u lipnju ove godine. Imamo ugovore koji definiraju Kolektivne ugovore za namještenike, policijske službenike… To se rješava na zajedničkoj razini s federalnim sindikatom i ovdje će Vlada HNŽ, kao jedan od potpisnika, gdje imamo važeći Kolektivni ugovor, ispoštovati sve ono što bude definirano time.

Kopirati
Drag cursor here to close