O prioritetima i planovima

Intervju s ministrom Velagićem - psiholozi u školama, redovna predškolska godina, planovi...

Ministar je govorio o predškolskom odgoju i obrazovanju, potrebi stručnih timova u školama, prilagodbi i poboljšanju infrastrukture škola za djecu s invaliditetom ali i prioritetima iz oblasti kulture, umjetnosti i sporta.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 12. 2023. u 08:00 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kakvo je trenutno stanje te koji su budući planovi u području obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u intervjuu za Bljesak.info govorio je Adnan Velagić, novi ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

Ministar je govorio o predškolskom odgoju i obrazovanju, potrebi stručnih timova u školama, prilagodbi i poboljšanju infrastrukture škola za djecu s invaliditetom ali i prioritetima iz oblasti kulture, umjetnosti i sporta.

Bljesak.info: Predškolski uzrast je najviše bio zanemaren, planirate li donijeti Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju u HNŽ-u?
Velagić: U Hercegovačko-neretvanskoj županiji postoji Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju. Analiza odredbi Zakona potvrđuje postojanje usuglašenosti s definiranim strateškim ciljem, te principima predškolskog odgoja, u skladu s Platformom za razvoj predškolskog odgoja i obrazovanja. Evidentno je nepostojanje realizacije obveznog predškolskog odgoja pred polazak u prvi razred osnovne škole, pa ćemo u narednom periodu aktualizirati i to pitanje.

Bljesak.info: Hoće li se uvesti obvezna predškolska godina za svu djecu, kako je to i predviđeno ovim zakonom?
Velagić: Ministarstvo je u prethodnom periodu izradilo Prijedlog Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju (2014. godine, 2017. godine i 2021. godine), ali zbog evidentnih poteškoća u oblasti financiranja obaveznog predškolskog odgoja, isti nisu bili predmetom javnih rasprava. Ministarstvo raspolaže i početnom bazel studijom izvodljivosti za implementaciju ovog programa. Naime, ako se želi osigurati obuhvat sve djece obveznim programom predškole, onda to nužno zahtijeva izuzetna dodatna ulaganja u objekte gdje će se realizirati program, ulaganja u opremljenost objekata, opremljenost pomagalima i sredstvima za rad, zbog razuđenosti kantona i prijevoz za djecu i njihove pratioce, te profesionalni kadar za realizaciju programa. Sve navedeno zahtijevat će partnerstvo između Ministarstva i osnivača predškolskih ustanova.

Bljesak.info: Postoje brojne pritužbe na devetogodišnji plan i program, postoje li revizije ovog plana i programa? Hoće li ministarstvo razmisliti o ''potrebi'' vraćanja osmogodišnjeg obrazovanja? Planirate li osvježiti školske kurikulume kako biste ih prilagodili suvremenim potrebama i trendovima?
Velagić: Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ na prijedlog zavoda (Pedagoški zavod Mostar i Zavod za školstvo Mostar) donosi odluku o nastavnim planovima i programima. Tako, npr. kada je riječ o srednjem stručnom obrazovanju, Ministarstvo na osnovu prijedloga zavoda redovno donosi odluke o primjeni nastavnih planova i programa.

Bljesak.info: Hoće li se konačno uvesti stručni tim za djecu koja su uključena u proces inkluzije u nastavi?
Velagić: U oblasti inkluzivnog obrazovanja važno je napomenuti da Ministarstvo u kontinuitetu posebnu brigu vodi o brojnosti učenika u odjeljenju gdje su uključena djeca s teškoćama u razvoju, te osiguranju asistente podrške u nastavi za djecu s teškoćama. Stručni timovi su organizirani i djeluju na razini škole, gdje školama u skladu s njihovim iskazanim potrebama usluge pružaju stručni suradnici iz Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama ''Los Rosales'' i Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar. Trenutno se u našoj županiji primjenjuje procjena Međunarodne klasifikacije zdravlja, što će, vjerujemo, unaprijediti pristup kreiranja najboljih uvjeta za rast i razvoj djece/učenika, te u tom kontekstu pružati i stručne usluge. Ministarstvo je završilo i dopunu Pedagoških standarda i normativa gdje su definirani poslovi za stručne suradnike (logopede, edukatore rehabilitatore, socijalne radnike, psihologe) kako bi na temelju istih pristupilo definiranju financijskih okvira za povećanje usluga stručnih timova. U tom dijelu urađena je procjena potreba koja je iskazana Federalnom ministarstvu obrazovanja. Također, planira se i realizacija programa angažiranja psihologa.

Bljesak.info: Kako planirate poboljšati infrastrukturu škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji radi pružanja kvalitetnijeg obrazovanja, posebice osoba s invaliditetom?
Velagić: Ministarstvo u kontinuitetu primjenjuje generalni okvir za procjenu inkluzivnosti škola, a u dijelu poboljšanja infrastrukture škola djeluje se na nivou pojedinačnih potreba i u suradnji s osnivačem škole. Ostvarene intervencije su u osiguranju školskog lifta, te pomagala vezanih za korištenje Brajlovog pisma. Važno je napomenuti da su škole usmjerene na djelovanje u skladu s Vodičem za primjenu europskih standarda 'Easy to read' u obrazovanju učenika s invaliditetom.

Bljesak.info: Nadareni učenici sustavno se zanemaruju, hoćete li u svoj plan staviti i program za nadarene učenike?
Velagić: U Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju u HNŽ, u dijelu Nastavni planovi i programi, te organiziranje nastave, škole mogu realizirati programe za nadarene učenike, te pristup završavanja dva razreda u toku jedne školske godine, a u primjeni je Pravilnik o osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju nadarenih učenika. Također, planiramo da učenicima s izvanrednim uspjehom na kraju školske godine dodijelimo prigodne nagrade za ostvarene rezultate.

Bljesak.info: Kako ćete poticati istraživački rad unutar županije i suradnju između lokalnih istraživačkih institucija?
Velagić: Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i sporta HNŽ već tri godine raspisuje Javni poziv za pomoć znanstvenicima i mladim znanstvenicima-istraživačima s područja HNŽ i tako potiče mlade na istraživački rad. Nadam se da ćemo na tom tragu ostvariti suradnju s drugim organizacijama i institucijama na osnovu koje ćemo realizirati i druge aktivnosti iz ove oblasti. Također, podržavat ćemo naše javne univerzitete odnosno Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilište u Mostaru u organiziranju znanstvenih skupova domaćeg i međunarodnog karaktera.

Bljesak.info: Koje konkretne inicijative planirate kako biste potaknuli mlade talente da se bave znanstvenim istraživanjem?
Velagić: Cilj nam je u narednom periodu nastaviti s podrškom mladim znanstvenicima, ali i da u suradnji s partnerima, međunarodnim organizacijama putem različitih projekata mladim talentima pružimo podršku i damo motiv za rad. Dodjela stipendija i subvencija smještaja za naše učenike, također, je jedan vid podrške da tijekom studiranja što marljivije rade, a samim tim da svojim znanjem, vještinama i istraživanjima doprinesu našoj zajednici. U tom pogledu podržat ćemo naučnu suradnju naših znanstvenika sa znanstvenim institucijama u Bosni i Hercegovini i šire.

Bljesak.info: Koji su vaši glavni prioriteti u oblasti kulture? Koje kulturne oblasti ili projekti smatrate najvažnijima za razvoj županije?
Velagić: Jedan od prioritetnih ciljeva Strategije razvoja HNŽ za period 2021 – 2027. je unapređenje oblasti kulture i sporta. S tim vezi, u narednom periodu nastojat ćemo donijeti zakonske i podzakonske akte koji će pospješiti razvoj ovih oblasti. S obzirom na to da se u ovoj Županiji kultura uvijek njegovala, i da su naši građani uvijek prepoznavali kvalitetne kulturne sadržaje, Ministarstvo će podržavati rad institucija kulture i pojedinaca. Time im želimo biti poticaj i podrška da još kvalitetnije rade. U narednom periodu nastojat ćemo uspostaviti i poboljšati suradnju između ministarstava nadležnih za kulturu, kao i suradnju s drugim sektorima, poticati razvoj kulturno aktivnog civilnog društva, društva posvećenog kulturi i razvoju kulture, kao i vidljivije i učinkovitije uključiti kulturne institucije i pojedince u osnaživanje stanovništva. Cilj nam je našu kulturu približiti ne samo domaćoj nego i svjetskoj javnosti što bi dalo niz pozitivnih rezultata u raznim oblastima kao što su turizam, znanost i sl.

Bljesak.info: Planirate li pregledati ranije financirane manifestacije od značaja za županiju, te načine i uvjete financiranja istih?
Velagić: To je posao koji radi financijska revizija.

Bljesak.info: Podržavate li lokalne umjetnike i umjetničke inicijative? Postoje li planovi za poticanje kreativnih industrija u entitetu?
Velagić: Podrška umjetnicima i njihovim inicijativama definirana je Godišnjim programom rada Ministarstva. S tim u vezi, nastojat ćemo podržavati lokalne umjetnike i umjetničke inicijative, njihov profesionalni razvoj osobne umjetničke prakse, kao i jačanje  osobnih profesionalnih kapaciteta. Želimo ih potaknuti da kreiraju projekte za razvoj umjetničke scene u manjim sredinama, da se povezuju i da koordiniraju s drugim institucijama i udruženjima kulture, kao i umjetnicima iz srodnih oblasti, te da afirmiramo mlade umjetnike da nastave ili započnu svoj umjetnički rad.

Bljesak.info: Hoćete li u zakon uvesti status slobodnog umjetnika?
Velagić: Zakon o estradnoj djelatnosti, koji je još uvijek u primjeni, definirao je status samostalnog umjetnika. Cilj nam je da u narednom razdoblju unaprijedimo oblast kulture, zakonske i podzakonske akt, a time da poboljšamo status samostalnih umjetnika.

Bljesak.info: Koji su vaši glavni prioriteti u sportu? Koje mjere planirate poduzeti kako biste unaprijedili sportsku scenu u županiji?
Velagić: Ministarstvo već izdvaja značajna financijska sredstva za sportsku djelatnost i sportsku infrastrukturu. U skladu s našim mogućnostima, podržavamo rad sportskih kolektiva i pojedinaca. Na tom tragu naše djelovanje planiramo nastaviti. U narednom razdoblju nastojat ćemo biti podrška sportskim kolektivima, sportskim univerzitetskim udruženjima, te istaknutim sportašima koji su svojim nastupima na internacionalnom planu postigli značajne uspjehe.

Bljesak.info: Kako planirate poboljšati sportsku infrastrukturu u Hercegovačko-neretvanskoj županiji?
Velagić: Stvaranje što boljih uvjeta sportskim kolektivima, pojedincima, ali i našim učenicima jedan je od naših ciljeva i iskreno se nadam da ćemo u koordinaciji s partnerima zajednički raditi na poboljšanju sportske infrastrukture. Vlada HNŽ ili Ministarstvo ne mogu sami realizirati tako obujne projekte. Za unapređenje sportske infrastrukture potrebno je uključiti naše partnere, međunarodne organizacije, jedinice lokalne samouprave odnosno različite razine vlasti, jer samo saradnjom i koordinacijom možemo ostvariti što bolje rezultate.

Bljesak.info: Kako ćete podržavati lokalne sportske klubove i udruženja?
Velagić: Hercegovačko-neretvanska županija je izuzetno bogata uspješnim sportskim pojedincima i sportskim kolektivima koji zaslužuju pažnju i podršku, jer našu zajednicu promoviraju širom domovine, Europe i svijeta. Zato ćemo naše sportske klubove i udruženja i dalje podržavati putem javnih poziva, ali se nadam da ćemo u suradnji i s drugim organizacijama zajedničkim snagama pospješiti oblast sporta i biti vjetar u leđa našim sportistima.

Bljesak.info: Planirate li povećati financijsku podršku ili osmisliti programe koji će unaprijediti njihove aktivnosti?
Velagić: Svakako, ukoliko bude mogućnosti. Naše opredjeljenje jeste da nastojimo poboljšati sve oblasti ovog resora. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti, jer imamo snagu da radimo za dobrobit naše društvene zajednice.

• Intervju je rađen prije izražavanja nezadovoljstva sindikata u obrazovnom sektoru i najave štrajkova.

Kopirati
Drag cursor here to close