Riječ na riječ

Kabiri o neobičnom pitanju: Jedan dan enormne količine novca, drugi dan bez novca

Sarajevski portal Žurnal objavio je kako je izraelski poduzetnik ostao bez novca, ali iz njegovog ureda kažu kako ''ova tema varira iz dana u dan''…
Gospodarstvo / Posao | 29. 11. 2023. u 09:37 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je neobično pitanje. Želimo naglasiti da ova tema varira iz dana u dan, jedan dan gospodin Kabiri zarađuje enormne količine novca, a drugi dan je  bez novca'', poručeno je iz Aluminij Industries d.o.o. na upit da komentiraju napise portala Žurnal koji navodi kako je vlasnik Aluminija Amir Gross Kabiri ostao bez novca i da ostaje bez ranijih poslova.

Fokus priče

Žurnal tvrdi kako je sukob izraelskog poduzetnika sa sarajevskom gradonačelnicom samo paravan iza kojeg se žele skriti neke druge stvari.

''Navodni vlasnik Aluminija Amir Gross Kabiri agresivnim patrotizmom i produciranom tenzijom sa Benjaminom Karić lukavo preusmjerava fokus priče sa sumnjivih radnji i krivičnih prijava oko aneksije ove firme. Koju, ponovimo, nitko ozbiljno ne istražuje, a trenutni politički partneri tu priču izbjegavaju'', piše sarajevski portal navodeći kako ''Kabiri sukobom sa gradonačelnicom Sarajeva lukavo preusmjerava fokus priče sa sumnjivih radnji i krivičnih prijava oko aneksije Aluminija, sada nazvanog ''Aluminij industrija, firme koja je prošle godine imala dobit od 55 milijuna maraka!''.

Novinar Žurnala, Amarildo Gutić, piše kako bi pravo pitanje za opsežnu istragu, ''kada bi to tužiteljstva htjela i smjela, jeste tko stoji iza Kabirija i gdje ide enormni profit iz Aluminija?''.

''Da li je prihod otišao nekome drugom ili ga on krije preko off-shore firme „M.T. Abraham Group“ iz Paname koja je upisana kao formalni vlasnik „Aluminij industrije“?'', pita se Žurnal.

Novine

Portal tvrdi da ''sudeći prema navodima iz Izraela, Kabiri nema novca''.

''Pravni zastupnici privatnog investicijskog fonda „Cogito Capital“ objavili su kako je Okružni sud u Tel Avivu odobrio nalog za pokretanje stečajnog postupka protiv Amira Kabirija, bivšeg kontrolnog dioničara nogometnog kluba Hapoel Tel Aviv, za nesporni dug od 48 milijuna izraelskih šekela (oko 11,7 milijuna eura)'', piše sarajevski portal koji je objavio i tvrdnje odvjetnika.

''Nakon što je Okružni sud odbacio različite tužbe g. Kabirija protiv plaćanja duga, a nakon što je preselio svoje prebivalište u Bosnu, FWMK-ovo odjeljenje za stečaj i parnice podnijelo je zahtjev za izdavanje naloga za pokretanje postupka. Nakon sudske rasprave, svi zahtjevi g. Kabirija su odbijeni, a sud je g. Kabirija proglasio nesolventnim'', navedeno je u priopćenju odvjetnika „Cogito Capitala“.

Žurnal navodi i kako ''to nije jedina loša vijest iz Izraela za Kabirija'' te da će ''iz svog portfolija morati izbaciti da je izdavač „The Art Newspaper Israel“''.

''The Art Newspaper je 31. kolovoza raskinuo ugovor s Amirom Kabirijem kao vlasnikom licence franšize The Art Newspaper Israel, uz otkazni rok od dva mjeseca'', priopćeno je iz ovog časopisa posvećenog vizualnim umjetnostima sa sjedištem u Londonu i New Yorku.

No, iz Kabirijeva ureda je poručeno kako se ''ugovor sporazumno raskinuo''.

''Razlog raskida je vrlo jednostavan i poslovno vođen – Art Newspaper, hebrejsko izdanje u Izraelu, nije imao široku publiku i nije bilo razloga ulagati više vremena ili novca u isti'', naveli su.

Izvoz u Rusiju

Između ostalog, Žurnal navodi kako je Kabiri predsjednik “Hermitage Museum Foundation Israel”, ogranka ruskog državnog muzeja Hermitage u Sankt Peterburgu.

''Sa ovom institucijom su relacije prekinuli partneri u Europi i trenutno su 'u igri' samo oni iz Kine i Izraela. Prema priopćenju muzeja, Kabiri je krajem lipnja mjeseca ove godine bio gost na otvorenju jedne izložbe u Sankt Peterburgu'', navodi Žurnal koji je nedavno pisao kako Kabiri, kupujući u Rusiji sirovine za „Aluminij industriju", tijekom njene agresije na Ukrajinu, ''upumpao 335 milijuna maraka u ovu zemlju''.

''Svemu je prethodilo ukidanje carina na uvoz nelegiranog aluminija iz Rusije, što tada nije moglo bez podrške Dragana Čovića i Milorada Dodika, uz uobičajenu prešutnu suglasnost Bakira Izetbegovića, odnosno Vlade FBiH predvođene Fadilom Novalićem'', navodi Žurnal koji tvrdi i da je, kako bi „pokrio“ pojedine poslovne aranžmane Kabiri registrirao i udrugu nazvanu „Privredna komora države Izrael u BiH“, koja je, kako navodi

Žurnal ''suštinski udruženje građana, a ne projekat Izraela, što bi se iz naziva moglo zaključiti''.

Na ove konstatacije iz Aluminij Industriesa kažu kako tu nema ništa sumnjivo.

''Neobrađeni nelegirani aluminij koji Aluminij Industrija uvozi ne podliježe sankcijama Europske unije i Bosne i Hercegovine. Pozivamo vas da istražite ovu temu i kontaktirate sva relevantna tijela poput Europske komisije i Uprave za neizravno oporezivanje BiH'', navedeno je u odgovoru Aluminij Industries d.o.o.

Sukob s Karić

Podsjećamo, sarajevska gradonačelnica podnijela je prijavu protiv Kabirija, zbog navodnih prijetnji koje joj javno upućuje, nakon čega je uslijedio odgovor ovog gospodarstvenika da je ona antisemitist i da opravdava zločine Hamasa.

Kabiri zamjera gradonačelnici Sarajeva što nije održana proslava nacionalnoga dana Države Izrael u Sarajevu te da tamošnja vijećnica nije osvijetljena zastavom ove države.

Gradonačelnica Karić je zbog javnih prozivki te navodno svakodnevnog slanja fotografija ubijene i otete židovske djece uputila prijavu Federalnoj upravi policije protiv Kabirija.

"Napadi su postali brutalniji u trenutku kada sam javno osudila ubijanje nedužnih civila u Palestini, ali i ubijanje nedužnih civila u Izraelu", napisala na društvenoj mreži X.

Na tu je objavu Kabiri poručio kako se ona svrstala na stranu Hamasa, optuživši Karić da je tijekom prosvjeda u Sarajevu raspirivala antisemitizam i relativizirala ubojstva.

Iza Kabirija stala je i država Izrael na što je on poručio kako je sretan zbog toga.

''Sloboda govora je osnovno ljudsko pravo u svakoj demokraciji i stojim iza svojih prava da kažem ono što vjerujem'', poručio je Kabiri.

 

Kopirati
Drag cursor here to close