Nikšić poručio Kabiriju: Nisi iznad države, trebao bi se naučiti ponašanju

Ističe da ovakvo ponašanje predstavlja uvredu za sve građane glavnog grada BiH.
Vijesti / Flash | 24. 11. 2023. u 20:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SDP-a i premijer FBiH Nermin Nikšić podržao je svoju stranačku kolegicu i gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić. Ona je, podsjećamo, u srijedu podnijela prijavu Federalnoj upravi policije protiv Amira Grossa Kabirija, generalnog direktora Aluminija, zbog višemjesečnog uznemiravanja putem društvenih mreža.

"Pozivam nadležne organe da bez odlaganja istraže prijetnje i kontinuirane pritiske kojim je gradonačelnica Sarajeva i potpredsjednica SDP-a BiH, Benjamina Karić bila izložena od strane g. Amira Kabirija. Nedopustivo je da bilo koji pojedinac, a naročito strani državljanin, prijeti i vrijeđa jednog dužnosnika Bosne i Hercegovine zbog političkih stavova. Takvim pojedincima se mora staviti do znanja da nisu iznad države i vladavine prava, neovisno o njihovom osobnom bogatstvu", naveo je Nikšić.

Ističe da ovakvo ponašanje predstavlja uvredu za sve građane glavnog grada BiH.

"Bahato ponašanje prema gradonačelnici glavnog grada i izlaganje svojevrsnom psihičkom zlostavljanju je nedopustivo i predstavlja uvredu svim građanima glavnog grada i Bosne i Hercegovine. G. Kabiri bi se trebao naučiti učtivom ponašanju u zemlji u kojoj je gost. Trebao bi znati da je Bosna i Hercegovina zadnje mjesto na kojem može računati na šutnju ili uzmicanje onda kada drugi nasrnu na njene institucije i njen politički suverenitet", istaknuo je Nikšić.

Podsjetimo, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo oglasio se povodom informacije koju je u četvrtak s javnošću podijelila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

"Najoštrije osuđujem prijetnje i pritiske izraelskog biznismena Amira Grossa Kabirija prema gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić. Potpuno je neprihvatljivo ugrožavanje sigurnosti, prijetnje, pritisci i uznemiravanje bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine, a naročito ukoliko je takav odnos usmjeren prema ženi i osobi koja obnaša dužnost gradonačelnice glavnog grada naše države", naveo je Lendo.

Dodao je da je svaki strani državljanin dobrodošao u Bosnu i Hercegovinu, gdje može slobodno živjeti i poslovati, ali isključivo poštujući zakone ove zemlje i poštujući slobode i prava svih njenih građana.

"Moja dužnost kao potpredsjednika FBiH je da stanem u zaštitu svih građana Bosne i Hercegovine koji se suočavaju sa bilo kakvim vidom ugrožavanja prava, a naročito ugrožavanja sigurnosti, i da reagiram bez obzira na eventualne političke, ideološke ili bilo kakve druge razlike".

Kopirati
Drag cursor here to close