Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu

Zamrzavaju štrajk iako Kolektivni ugovor nisu potpisali; Vlada ih u potpunosti izignorirala

Donijeta je odluku o "zamrzavanju" obustave rada, odnosno štrajka s danom 17. listopada 2022. godine, imajući u vidu interes pacijenata i građana ove županije
Gospodarstvo / Posao | 15. 10. 2022. u 06:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zgradi Vlade HBŽ-a održan je sastanak između predstavnika županijskog Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu i Pregovaračkog tima imenovanog ispred Vlade vezano za zaključenje kolektivnog ugovora za područje zdravstva.

U skladu s dogovorima s održanog sastanka s predstavnicima Pregovaračkog tima imenovanog ispred Vlade HBŽ-a, Skupština Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ-u u petak je donijela odluku o "zamrzavanju" obustave rada, odnosno štrajka s danom 17. listopada 2022. godine, imajući u vidu interes pacijenata i građana ove županije, kazali su Feni iz Sindikata.

Štrajk će formalno prestati danom potpisa kolektivnog ugovora o čemu odluku donosi Skupština Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu HBŽ-a, poručila je članica Sindikata Ivana Čelar Mišić.

Sindikat pomoćnih radnika u zdravstvu Hercegbosanske županije od kraja rujna bio je u štrajku, a kao razlog su navedeni - potpuno ignoriranje zahtjeva sindikata, umanjenje stečenih prava, te diskriminacija i omalovažavanje u odnosu na ostale sindikate u zdravstvu.

Između nadležnog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih HBŽ-a, s jedne strane i Sindikata liječnika i Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara HBŽ-a, s druge strane, nedavno je potpisan Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika-doktora medicine i stomatologije, medicinskih sestara i tehničara i pomoćnih radnika u djelatnosti zdravstva na području HBŽ-a. 

"Iako se naziv našeg sindikata nalazi u nazivu kolektivnog ugovora i sadržaju istoga kao i da smo supotpisnici, isti nismo potpisali jer je neprihvatljiv. U tijeku vođenja pregovora nijedan naš argument niti zahtjev nije usvojen. Na naša pisana očitovanja i traženja iz Vlade HBŽ-a nijednom se nije odgovorilo čak ni na naše izmjene i smanjenje prvobitnih zahtjeva", kazali su tada iz Sindikata pomoćnih radnika u zdravstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close