Sporazum

Mostar: Zapošljavanje minimalno 45 osoba u IT sektoru

''Osim što će ovaj projekt omogućiti zapošljavanje minimalno 45 osoba, posebno mi je drago što on značajno doprinosi jednom od ciljeva koje smo u Strategiji razvoja Grada Mostara identificirali kao ključne''
Gospodarstvo / Posao | 08. 04. 2022. u 15:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum o partnerstvu za provedbu projekta "Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru" potpisan je i predstavljen danas na interaktivnom štandu Grada Mostara na Međunarodnom sajmu gospodarstva 2022.

Cilj projekta je smanjiti nesklad između evidentiranog velikog broja nezaposlenih mladih osoba i izražene potrebe tvrtki iz IT sektora za određenim profilom zanimanja u Gradu Mostaru. Provedbu projekta koji će trajati 21 mjesec započela je Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH u partnerstvu s Gradom Mostarom, Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT Odjel d.o.o. Mostar i Službom za zapošljavanje HNŽ, ukupne vrijednosti 400.182 KM, od čega je iznos grant sredstava EU 312.932 KM.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić istakao je kako će aktivnosti ovog projekta omogućiti povezivanje obrazovanja s tržištem rada te da se nada da će ovo lokalno partnerstvo za zapošljavanje koje uključuje javni sektor, kao i obrazovne institucije i firme IT industrije biti samo jedan u nizu uspješnih primjera suradnje.

''Osim što će ovaj projekt omogućiti zapošljavanje minimalno 45 osoba, posebno mi je drago što on značajno doprinosi jednom od ciljeva koje smo u Strategiji razvoja Grada Mostara identificirali kao ključne'' – naglasio je Kordić.

Direktor REDAH-a Ivica Sivrić, kazao je kako su svi partneri svjesni značaja projekta te vlastite uloge u zajedničkom radu. Lokalno partnerstvo će, kako je dodao, kreirati programe obuke za tri zanimanja u IT sektoru, organizirati teoretski i praktični dio obuke te će svojim aktivnostima stvoriti povoljnije uvjete za zapošljavanje mladih osoba na području Mostara i Hercegovine.

Ciljna skupina krajnjih korisnika projekta predstavlja mlade osobe koje su završile formalno srednje obrazovanje s kojim trenutno imaju male šanse za zapošljavanje, a koje im ipak kroz određene stečene kompetencije daje preduvjete da budu polaznici obuka za osposobljavanje u IT sektoru.
Moramo biti spremni uhvatiti se u koštac s trenutnom situacijom i uzeti u obzir današnje zahtjeve na tržištu a ne nešto zašto se obrazovalo prije deset, petnaest i više godina, poručio je direktor IT Odjela d.o.o. Mostar Marka Lace.

''Tehnologije koje su danas tu zahtijevaju veoma dinamično učenje, traže veoma dinamičnu prilagodbu rada na tržištu i ne samo u IT-u, jer IT je danas postao jedno vezivno tkivo između svih branši. To znači da svi mi danas ne možemo sebi dopustiti da budemo informatički nepismeni i da radimo bilo gdje'' – ocijenio je Laco.

Prorektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Sanja Bijakšić naglasila je kako su zajedničkim naporima kreirali nastavni plan i program i ishode učenja, te da će polaznici bit će educirani na suvremenoj opremi koju Sveučilište ima na raspolaganju a isto tako i na opremi koju će dobiti tijekom implementacije programa.

''Sigurna sam da ćemo u konačnici educirati kadar koji će puno lakše dospjeti na naše tržište rada, ali isto tako i na međunarodno tržište. To neće biti kadar koji će sutra otići izvan granica naše zemlje već će to biti mladi ljudi koji će se moći ovdje puno brže zaposliti ali i koji će imati mogućnost samozapošljavanja'' - zaključila je Bijakšić.

Kopirati
Drag cursor here to close